Annons
Nyheter

Nationella prov sprids via sociala medier

I förra veckan stals ett nationellt prov i svenska vid ett inbrott i en skola. Det har läckt via sociala medier och sprids över hela Sverige, samtidigt som eleverna sitter och skriver sitt nationella prov.
Stockholm • Publicerad 13 mars 2018
Det stulna nationella provet ska bland annat ha spridits på Snapchat.
Det stulna nationella provet ska bland annat ha spridits på Snapchat.

Enligt uppgift till TT ska provet ha spridits via gruppchattar på Snapchat i västra Stockholm. Även från andra delar av landet har sådana rapporter kommit, skriver Dagens Nyheter.

Klockan 07.40 på tisdagsmorgonen, drygt en timme innan provtiden började för eleverna, fick Skolverket bevis på att proven spridits nationellt.

Annons

– Vi har fått information från olika delar av landet och gör bedömningen att det är en ordentlig spridning på sociala medier. Det problematiska är att vi fick reda på det strax före provet skulle börja, säger Anders Boman, chef för provenheten på Skolverket, till TT.

Det finns ett förberett ersättningsprov som skolorna fått tilldelat sig. När Skolverket konstaterade nationell spridning rekommenderade verket att ersättningsprovet skulle användas. Det beslutet är nu upp till rektorerna.

– Alla rektorer är medvetna om att det är rektors beslut att använda ersättningsprovet om de befarar en spridning. Några rektorer har gjort den bedömningen medan andra inte har gjort det, säger Anders Boman.Att använda ersättningsprovet är dock förknippat med merarbete för skolorna och resultatet kan inte användas i nationell statistik.

Berörda lärare uppmanas att "vara extra observanta vid bedömning av provsvaren" för att upptäcka uppenbart fusk. Är det stora avvikelser mellan provsvaren och hur eleven presterar i ämnet annars kan det vara tecken på fusk.

– Det är naturligtvis ett svårt arbete, men det är viktigt att påpeka, säger Boman.

Proven som hålls under förmiddagen i dag är i läsförståelse i svenska respektive i svenska som andraspråk för årskurs 9. Skolverket misstänker att även C-delen, uppsatsskrivning, som ska skrivas på torsdag, har läckt.

– Därför rekommenderar vi rektorerna att använda ersättningsprov, om inte rektorerna gör en annan bedömning, säger Boman.

Vid inbrottet i en Stockholmsskola stals förutom provet och facit i pappersform även it-utrustning. Skolverket anmäler allt misstänkt fusk till Skolinspektionen.

Erik Lindahl/TT
Anton Kasurinen/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons