Annons
Nyheter

Nätaktivisterna Anonymous vill att all världens information ska vara fri

I går låg Riksbanken och Riksdagens hemsidor nere sedan nätaktivisterna Anonymous gått till attack på nytt.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2012
Gruppen Anonymous har ingen hierarki eller ledare. Ingen medlem har ännu gett sig till känna. Deras varumärke är Guy Fawkes-masken som fick stor spridning genom Hollywood-filmen V för Vendetta.
Gruppen Anonymous har ingen hierarki eller ledare. Ingen medlem har ännu gett sig till känna. Deras varumärke är Guy Fawkes-masken som fick stor spridning genom Hollywood-filmen V för Vendetta.Foto: Luis Romero

Som en följd av ett flertal nätattacker storövar i dag Enisa, det europeiska organet för nätsäkerhet, på att hantera cyberangrepp av bland annat den typ som drabbat en rad svenska institutioners och företags hemsidor de senaste dagarna.

Totalt deltar ett 20-tal länder och över 300 IT-säkerhetsexperter i övningen.

Annons

"Vid slutet av övningen kommer deltagarna att ha hanterat över 1 000 simulerade cyberincidenter", uppger Enisa.

Attack mot svenska sajter

Nätaktivisterna Anonymous har tagit på sig ansvaret för attackerna mot svenska sajter, såsom Tidningarnas Telegrambyrå (TT), banker och nu senast Riksbanken och Riksdage.

Anledningen ska vara att protestera mot att polisen nyligen slagit till mot PRQ, ett webbhotell som möjliggör publiceringen av en hemsida på internet och använda e-post, utan att ha en egen server.

Just PRQ har specialiserat sig på nättjänster som andra webbhotell inte erbjuder. Ofta verksamheter som uppfattas som kontroversiella och som ligger i gränslandet för det tillåtna.

Bland annat har The Pirate Bay använt sig av PRQ:s tjänster. Användarna är helt anonyma och PRQ vägrar att lämna ut användarnas uppgifter.

Anonymitet viktigt

De anonyma nättjänsterna har kritiserats för att möjliggöra både barnporrdistribution och drogförsäljning genom att användarna är i stort sett omöjliga att spåra.

Samtidigt menar tillskyndare att tjänsterna också ger möjlighet för aktivister i förtryckta diktaturer att kommunicera med varandra utan insyn från myndigheterna.

Fakta Anonymous

Anonymous är en väldigt löst sammansatt aktivistkollektiv som främst använder sig av hackerattacker för att nå sina mål.

Målet är att informationen ska vara totalt fri och att yttrandefriheten ska vara så gott som obegränsad.

Anonyous bildades 2003 på det bildbaserade forumet 4chan - ett anonymt forum där vem som helst kan publicera vad som helst anonymt, därav också upphovet till namnet.

Det finns ingen hierarkisk struktur eller operativ ledare för kollektivet. Däremot sammarbetar medlemmarna väldigt aktivt och attackerna sker nästan alltid i grupp.

Deras motto är: "We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us - always", ungefär: Vi är Anonymous. Vi är en legion. Vi förlåter inte. Vi glömmer inte. Förvänta oss - alltid".

Tidigare attacker har bland annat skett mot flera länders regeringssidor, FBI, och Visa och Mastercard.

Det amerikanska magasinet Time har beskrivit Anonymous som ett av de mest inflytelserika grupperna i världen.

Källa: Wikipedia

Isak Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons