Nyheter

Nätaktivisterna Anonymous vill att all världens information ska vara fri

Nyheter Artikeln publicerades

I går låg Riksbanken och Riksdagens hemsidor nere sedan nätaktivisterna Anonymous gått till attack på nytt.

Som en följd av ett flertal nätattacker storövar i dag Enisa, det europeiska organet för nätsäkerhet, på att hantera cyberangrepp av bland annat den typ som drabbat en rad svenska institutioners och företags hemsidor de senaste dagarna.

Totalt deltar ett 20-tal länder och över 300 IT-säkerhetsexperter i övningen.

"Vid slutet av övningen kommer deltagarna att ha hanterat över 1 000 simulerade cyberincidenter", uppger Enisa.

Attack mot svenska sajter

Nätaktivisterna Anonymous har tagit på sig ansvaret för attackerna mot svenska sajter, såsom Tidningarnas Telegrambyrå (TT), banker och nu senast Riksbanken och Riksdage.

Anledningen ska vara att protestera mot att polisen nyligen slagit till mot PRQ, ett webbhotell som möjliggör publiceringen av en hemsida på internet och använda e-post, utan att ha en egen server.

Just PRQ har specialiserat sig på nättjänster som andra webbhotell inte erbjuder. Ofta verksamheter som uppfattas som kontroversiella och som ligger i gränslandet för det tillåtna.

Bland annat har The Pirate Bay använt sig av PRQ:s tjänster. Användarna är helt anonyma och PRQ vägrar att lämna ut användarnas uppgifter.

Anonymitet viktigt

De anonyma nättjänsterna har kritiserats för att möjliggöra både barnporrdistribution och drogförsäljning genom att användarna är i stort sett omöjliga att spåra.

Samtidigt menar tillskyndare att tjänsterna också ger möjlighet för aktivister i förtryckta diktaturer att kommunicera med varandra utan insyn från myndigheterna.