Nyheter

Nästa knivoffer i rätten: ”Jag är livrädd”

Göteborg/Borås Artikeln publicerades

Rättegången kring knivdåden på Hässleholmen fortsätter.

På måndagen förhördes nästa knivoffer. Återigen pekades 26-åringen ut som den som dödade 18-åringen.

– Det går inte att beskriva hur det känns att berätta, sade han.

Under den förra rättegångsdagen, i onsdags, förhördes en av de två överlevande knivoffren. På måndagsförmiddagen var det dags för den andra mannen. BT:s politiska redaktör Lars Näslund var på plats i säkerhetssalen i Göteborg för att följa rättegången på måndagen.

– Han var rädd och pressad, men gav ändå ett samlat intryck, säger Näslund.

Han berättar att offret, precis som sin kamrat, pekade ut 26-åringen som den som utförde det dödande knivhugget mot 18-åringen.

– Jag såg honom rycka i dörren, jag såg en pistol. Jag frös till is, sade offret.

Sedan berättade han historien som BT har rapporterat om tidigare. De tre männen gick in i trapphuset på Distansgatan och 26-åringen högg 18-åringen i bröstet. Därefter blev de andra två attackerade med kniv. Men offret kunde inte med säkerhet säga att alla tre attackerade honom.

– Men jag tror det. NN (26-åringen) började, de andra anslöt. Min känsla är att de andra också högg. Det var utanför trapphuset, jag skriker av smärta och får svårt att andas. Alla är på mig.

Han fick också frågor om tystnadskulturen på Hässleholmen och vad det betyder att sitta i tingsrätten och berätta.

– Det går inte beskriva hur det känns att berätta. Det är obehagligt. Jag visste att det här kommer bara att fortsätta, inte ta slut. Mitt enda val jag hade var att berätta. Livet har varit på paus sedan det hände. Jag vet inte vad som händer efter detta.

Cirka tre veckor efter händelsen pekade mannen ut 26-åringen för polisen.

– Vi pratade oss inte samman om att gå till polisen. Det finns inte i min värld. Ingen visste att jag gick till polisen. Jag gjorde det själv. Jag kände att jag hade en dödsdom på mig. Jag trodde inte jag skulle sitta här efter sex månader och peka ut dem. Man är rädd helt enkelt.