Annons
Nyheter

Narkosläkaren frias av tingsrätten

Narkosläkaren frias av tingsrätten från misstankarna om att ha dödat ett spädbarn på Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2011
Boråsadvokaten Björn Hurtig fick sin klient friad.
Boråsadvokaten Björn Hurtig fick sin klient friad.Foto: Jessica Gow/Scanpix
Barnläkaren (till vänster) frias från misstankarna om att ha dödat ett spädbarn.
Barnläkaren (till vänster) frias från misstankarna om att ha dödat ett spädbarn.Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

– Tingsrätten har frikänt läkaren helt, säger lagman Mari Heidenborg på en pressträff.

Hon säger att åklagarens bevisning i hög grad vilar på analysbevis i vilket det har påvisats en extremt hög halt av tiopental.

Annons

– Samtliga experter som har hörts i rättegången om den här höga koncentrationen har ifrågasatt värdet. De har sagt att det har varit "exceptionellt", "extremt", uttrycken har varit många. Många har sagt att om de hade varit kliniskt ansvariga hade de begärt ett omprov.

Domstolen har därför gjort en noggrant granskning av bevisningen kring mätvärdet, säger Mari Heidenborg:

– Den prövningen har utfallit negativt, domstolen har funnit att mätprovet inte är tillförlitligt.

Domstolens slutsats blir att det är bevisat att det funnits tiopental i blodet på det döda barnet, men att det är oklart hur hög koncentrationen varit.

– Och i brottmål gissar vi inte, säger Mari Heidenborg.

– Vi kan inte säga något ännu, eftersom vi inte har läst domen ännu. Men naturligtvis är alla här på sjukhuset väldigt glada över den friande domen, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset, till vilket Astrid Lindgrens barnsjukhus tillhör.

Marie Wedin, ordförande för Läkarförbundet, var uppenbart lättad när hon fick ta del av domslutet.

– Väldigt skönt. I domen står det ju att man inte kan dra några långtgående slutsatser av analysresultaten, vilket är bra eftersom de var så orimliga. Nu har ju åklagaren tre veckor på sig att överklaga, men jag som icke-jurist har i alla fall svårt att se hur en eventuell nästa instans kan komma till en annan slutsats än tingsrättens. Så med lite tur kan läkaren snart återgå till sitt arbete och föräldrarna börja sörja sitt barn på ett mer naturligt sätt.

 

Hittade sömnmedel i kroppen

Den tre månader gamla flickan dog på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna den 20 september 2008.

Föräldrarna polisanmälde sjukvårdspersonalen den 6 oktober för felbehandling av dottern. De ville få utrett vad som hade hänt och begärde att flickans kropp skulle obduceras.

Vid obduktionen hittades en extremt hög koncentration av sömnmedlet tiopental. Rättsmedicinalverket larmade då polis och åklagare.

Den nu 57-åriga narkosläkaren som var ansvarig för flickans vård i slutskedet häktades i mars 2009. Hon åtalades den 1 februari 2010 misstänkt för dråp. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons