Annons
Nyheter

Dödstalen fortsätter att stiga i Sri Lanka

Antalet döda i attackerna i Sri Lanka fortsätter att stiga, till 290. Omkring 500 är skadade, uppger en talesperson för polisen.
Sri Lanka (TT) • Publicerad 22 april 2019
Poliser i Sri Lanka försöker ge fri väg åt en ambulans.
Poliser i Sri Lanka försöker ge fri väg åt en ambulans.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Gärningsmännen riktade in sig på påskfirande kyrkobesökare och hotell som är populära bland utländska gäster och attackerna på påskdagen har nu krävt minst 290 liv och omkring 500 skadade personer, uppger polistalespersonen Ruwan Gunasekera.

Explosionerna väckte minnen av inbördeskriget i landet, som avslutades 2009, till liv igen, och det har funnits en oro över att de skulle leda till ökad oro mellan folkgrupperna i landet. En brandbomb ska ha kastats mot en moské, och två butiker som ägts av muslimer ska ha tänts på i väster efter dådet.

Annons

Men utegångsförbudet har kunnat lyftas, även om det var ovanligt lugnt på gatorna i den vanligtvis myllrande Colombo tidigt på annandagen. Säkerheten är fortsatt skärpt, med beväpnade soldater posterade utanför större hotell.

Flera av offren i dåden i Sri Lanka var utländska medborgare. De kom från bland annat Danmark, Portugal, Nederländerna, Indien, Turkiet och Storbritannien.

"Dessutom har vi nio utlänningar som saknas, och det är 25 oidentifierade kroppar som vi tror tillhör utlänningar", uppger Sri Lankas utrikesdepartement.

Polisen uppger att 13 personer har gripits misstänkta för inblandning.

En regeringskälla uppger att president Maithripala Sirisena kallat landets säkerhetsråd för ett krismöte i dag, där premiärminister Ranil Wickremesinghe väntas delta.

Lankesiska myndigheter ska ha förvarnats om risken för förestående attacker mot stora kyrkor i Sri Lanka.

– Vi måste undersöka om varför adekvata åtgärder inte togs, sade Wickremesinghe under påskdagskvällen, enligt The Guardian.

Sri Lankas säkerhetsstyrkor faller under president Maithripala Sirisena ansvarsområden. Situationen mellan de två ledarna är spänd.

En rörbomb upptäcktes på påskaftonskvällen i närheten av flygplatsen i Colombo, uppger lankesisk polis. Bomben hittades vid en väg som leder till huvudterminalen, där bevakningen skärpts.

– Det var en hemmagjord bomb, med sprängmedel i ett rör, säger en poliskälla.

Bomben fördes bort från platsen och oskadliggjordes på en plats som tillhör flygvapnet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons