Nyheter

Dödstalen fortsätter att stiga i Sri Lanka

Sri Lanka (TT) Artikeln publicerades
Poliser i Sri Lanka försöker ge fri väg åt en ambulans.
Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT
Poliser i Sri Lanka försöker ge fri väg åt en ambulans.

Antalet döda i attackerna i Sri Lanka fortsätter att stiga, till 290. Omkring 500 är skadade, uppger en talesperson för polisen.

Gärningsmännen riktade in sig på påskfirande kyrkobesökare och hotell som är populära bland utländska gäster och attackerna på påskdagen har nu krävt minst 290 liv och omkring 500 skadade personer, uppger polistalespersonen Ruwan Gunasekera.

Explosionerna väckte minnen av inbördeskriget i landet, som avslutades 2009, till liv igen, och det har funnits en oro över att de skulle leda till ökad oro mellan folkgrupperna i landet. En brandbomb ska ha kastats mot en moské, och två butiker som ägts av muslimer ska ha tänts på i väster efter dådet.

Men utegångsförbudet har kunnat lyftas, även om det var ovanligt lugnt på gatorna i den vanligtvis myllrande Colombo tidigt på annandagen. Säkerheten är fortsatt skärpt, med beväpnade soldater posterade utanför större hotell.

Flera av offren i dåden i Sri Lanka var utländska medborgare. De kom från bland annat Danmark, Portugal, Nederländerna, Indien, Turkiet och Storbritannien.

"Dessutom har vi nio utlänningar som saknas, och det är 25 oidentifierade kroppar som vi tror tillhör utlänningar", uppger Sri Lankas utrikesdepartement.

Polisen uppger att 13 personer har gripits misstänkta för inblandning.

En regeringskälla uppger att president Maithripala Sirisena kallat landets säkerhetsråd för ett krismöte i dag, där premiärminister Ranil Wickremesinghe väntas delta.

Lankesiska myndigheter ska ha förvarnats om risken för förestående attacker mot stora kyrkor i Sri Lanka.

– Vi måste undersöka om varför adekvata åtgärder inte togs, sade Wickremesinghe under påskdagskvällen, enligt The Guardian.

Sri Lankas säkerhetsstyrkor faller under president Maithripala Sirisena ansvarsområden. Situationen mellan de två ledarna är spänd.

En rörbomb upptäcktes på påskaftonskvällen i närheten av flygplatsen i Colombo, uppger lankesisk polis. Bomben hittades vid en väg som leder till huvudterminalen, där bevakningen skärpts.

– Det var en hemmagjord bomb, med sprängmedel i ett rör, säger en poliskälla.

Bomben fördes bort från platsen och oskadliggjordes på en plats som tillhör flygvapnet.

Sprängdåden i Sri Lanka

Detta har hänt

Bombdåd på flera platser i Sri Lanka lämnade efter sig över 200 döda och 450 skadade. Detta vet vi om attentaten.

– Åtta explosioner inträffade på söndagen i Sri Lanka, två av dem flera timmar efter de första dåden.

– Tre av de stora kyrkorna i landet drabbades: S:t Sebastian i Katumapitiya norr om staden Colombo, S:t Anthonys kyrka i Kochcikade i Colombo samt en kyrka i Batticaloa på landets östkust.

– Tre femstjärniga hotell som ligger i stadsdelen Fort i Colombo drabbades också av explosioner.

– Några timmar efter de inledande sex explosionerna rapporterades det om ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen.

– En åttonde explosion ägde rum kort efter den sjunde. En självmordsbombare utlöste en sprängladdning när polisen skulle göra en husrannsakan på en adress i Colombo. Tre poliser uppges ha dödats.

– 207 personer har bekräftats döda och 450 personer har skadats, enligt polisen. Flera av de döda är utländska medborgare.

– Tre danska medborgare har dödats i attackerna enligt det danska utrikesdepartementet som avråder danskar från icke nödvändiga resor till Sri Lanka med anledning av dåden.

– Inga svenskar har drabbats, men svenska UD avråder från icke nödvändiga resor till landet.

– Ingen grupp har tagit på sig ansvar för sprängdåden, men åtta personer har gripits, enligt Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremasinghe.

– Den lankesiska regeringen har infört ett nattligt utegångsförbud som gäller tills vidare. Samtidigt har tillgången till sociala medier begränsats.

– För tio dagar sedan gick landets polischef ut och varnade för att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet. Den informationen kom från en utländsk säkerhetstjänst som varnade för att den islamistiska gruppen NTJ planerade en attack.

Beri Zangana/TT

Visa mer...

Fakta

Sri Lanka

Sri Lanka består av huvudön Ceylon och ytterligare några mindre öar. Enligt senaste folkräkningen uppgår befolkningen till 21,7 miljoner. Sri Jayawardenapura, en förstad till Colombo, räknas som landets administrativa huvudstad och här finns sedan 1982 landets parlamentsbyggnader. Colombo är Sri Lankas kommersiella huvudstad.

En majoritet av lankeserna (60 procent) är buddhister, men invånarna bekänner sig även till hinduismen (20 procent), islam (10 procent) samt kristendomen (10 procent).

De senaste åren har landet upplevt våld med religiösa förtecken. Förra året attackerades flera moskéer och affärsverksamheter tillhörande muslimer. Det upptrappade våldet ledde till att regeringen införde utegångsförbud på en av de drabbade orterna. Personer ifrån buddhistiska majoriteten låg bakom våldet på landets muslimer, som anklagades för att vilja tvångsansluta människor till islam.

Landet har länge präglats av en konflikt mellan folkgrupperna tamiler och singaleser. Tamilerna krävde redan på 1970-talet självstyre och en egen stat i landets östra och norra delar. En väpnad radikal grupp, Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), bildades för att nå tamilsk självständighet. Konflikten trappades upp på 1980-talet efter att LTTE dödat flera singalesiska soldater.

Decennier av ömsom fred och ömsom krig avlöste varandra. Efter en regeringsoffensiv 2009 förklarades LTTE besegrade.

Landet har en stark presidentmakt men styret väljs direkt av folket i allmänna val. Samtidigt har flera skandaler med ingredienser som maktmissbruk, korruption och valfusk avlöst varandra genom åren. President är sedan 2015 Maithripala Sirisena från Förenade nationella partiet (UNP).

Källa: NE, Utrikespolitiska institutet/Landguiden

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.