Annons
Nyheter

Zimbabwes president Mugabe får sparken

Zimbabwes styrande parti har kastat ut president Robert Mugabe, och tillsatt Emmerson Mnangagwa som ny partiledare. Nu återstår att se hur länge Mugabe behåller presidenttiteln.
Zimbabwe • Publicerad 19 november 2017

Besluten togs enligt Reuters källor på söndagens akuta partimöte i högkvarteret i Harare.

Mnangagwa är vicepresidenten som sparkades nyligen, uppenbarligen på order av presidenthustrun Grace Mugabe.

Annons

– Det är olyckligt att presidenten lät henne ta över verkställande makt från honom, och därigenom slå sönder såväl partiet som regeringen, säger ungdomsledaren Yeukai Simbanegavi, enligt AP i samband med söndagens möte.

– Vi löper linan ut, sade krigsveteranledaren Chris Mutsvangwa till Reuters, på väg in till mötet.

– Han försöker kohandla sig till en värdig väg ut, men han måste bara fatta grejen.

Senare under dagen är det sagt att armébefälhavaren Constantino Chiwenga ska träffa Robert Mugabe för att få honom att lämna presidentposten. Apropå det säger Mutsvangwa:

– Armén måste avsluta med honom i dag. Det är bäst för honom att ge efter nu.

Mutsvangwa, som leder den mäktiga veteranorganisationen ZWVA, lade häromdagen också skulden på en intrigerande Grace Mugabe.

– Presidenten är en senil gammal man som förlorat kontrollen över sin fru, sade Mutsvangwa enligt AP då.

Grace Mugabe har tidigare hårt kritiserat vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, vilket ledde till att Robert Mugabe nyligen sparkade Mnangagwa. Men den sistnämnde har väldigt bra förbindelser med armén, och antas ha spelat en ledande roll bakom kulisserna när militären i veckan gick in och – i alla fall i praktiken – tog över makten i landet.

Flera företrädare har i veckan sagt att om Mugabe inte lämnar ifrån sig titeln till på tisdag inleds ett riksrättsförfarande.

Mnangagwa sägs vara tillbaka i Zimbabwe, efter att tidigare ha flytt till Sydafrika. Var Grace Mugabe befinner sig är okänt. I veckan har hon av olika källor sagts antingen ha flytt landet eller befinna sig i husarrest i Harare.

Annons

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons