Annons
Nyheter

MSB: Sverige bättre rustat för bränder

Fler helikoptrar som står redo att vattenbomba uppflammande skogsbränder och fler depåer med släckutrustning ute i markerna. Det hoppas MSB ska göra Sverige bättre förberett på att hantera bränder i skog och mark i framtiden.
Publicerad 24 april 2019
Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) har efter förra sommarens omfattande och svårsläckta skogsbränder vidtagit en rad åtgärder för att Sverige ska stå bättre rustat om det händer igen.

Det handlar bland annat om tillgång till upp till 30 helikoptrar som kan vattenbomba bränder samt fler skogsbranddepåer på känsliga platser.

Annons

– Vi har ökat antalet skogsbrandsdepåer från 15 till 24 och även utökat slangen med ungefär 30 mil till omkring 60 mil, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, vid en presskonferens.

MSB har också ökat tillgången på brandsprutor och fyrhjuliga terrängfordon och utökat förmågan att ta internationell hjälp. Dessutom har åtgärder vidtagits för att kunna hantera och organisera frivilliga som vill hjälpa till om det börjar brinna.

– Vi har slutit avtal med Röda Korset om att ta hand om spontanfrivilliga. Frivilligrörelsen gör ett jättebra jobb och det kommer fler och de behöver organiseras, säger Anneli Bergholm Söder.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons