Nyheter

MP vill få bort engångsartiklar

Västerås Artikeln publicerades
Isabella Lövin invigningstalar på kongressen.
Foto: Peter Krüger/TT
Isabella Lövin invigningstalar på kongressen.

Miljöpartiet vill få bort engångsartiklar av plast och föreslår både förbud och en ny skatt när partiets kongress inleds i Västerås.

– De gynnar både världshaven och människors vardag, säger språkröret Isabella Lövin om förslagen.

Runt tusen miljöpartister har kommit till Västerås för att besluta om vad som ska stå i partiets valmanifest. Med mindre än fyra månader kvar till valet, kunde läget för partiet ha varit bättre. Gustav Fridolin peppar ombuden i sitt inledningstal och säger att det bara finns ett riktigt miljöparti, ett parti som inte fegar ur när fossillobbyisterna börjar gnälla eller obekväma beslut krävs.

– Vuxenretorik utan ansvar blir bara talepunkter. Ansvar handlar om att våga välja väg även när det kostar eller någon blir sur, säger Fridolin och ger tjuvnyp åt både Moderaterna och Centerpartiet.

– Moderaterna älskar skattesänkningar men hånar det om det gäller för naturguider, säger Fridolin.

Efter talet presenterar han och språkrörskollegan Isabella Lövin fem förslag för att minska nedskräpningen och plast i haven.

Ett förslag handlar om att komma bort från engångsartiklar, bland annat vill MP införa ett förbud mot vissa plastartiklar och en skatt på alla engångsartiklar som orsakar nedskräpning.

Gustav Fridolin.
Foto: Peter Krüger/TT
Gustav Fridolin.

– Vi anser att man måste använda skatteverktyget, säger Fridolin.

Andra förslag handlar om att skärpa kraven på dem som tillverkar förpackningar att också samla in dem i offentliga miljöer, att även småskräp som fimpar och snus ska kunna ge böter, skärpta regler mot vilseledande marknadsinformation om plastprodukter och att kommuner ska rapportera in mer data om nedskräpning.

Under helgen ska kongressen besluta om ett valmanifest. Partiledningen hoppas att löften om höghastighetståg, arbetstidsförkortning för anställda i välfärden och värnad asylrätt ska få stöd och kunna locka väljare.

Partiet har inte råd att förlora så mycket mer stöd, om man ska gå på opinionssiffrorna, om det ska finnas en framtid i riksdagen även efter valet. De gröna balanserar kring fyraprocentsspärren, vilket dock språkröret Gustav Fridolin har kommenterat med att partiet slåss bäst ur underläge.

Det tidigare språkröret, nuvarande bostads- och digitaliseringsministern Peter Eriksson, hoppas att kongressen ska slå fast ett valmanifest utan låsningar.

– Det viktigaste på kongressen är att vi får fram ett bra, konstruktivt och sakligt valmanifest som går att genomföra och att vi undviker onödiga klantigheter i form av ultimativa skrivningar, säger han.

– Som migrationsfrågorna förra gången, skrivningar om att “ vi ska aldrig”, och så vidare. För man vet inte hur utvecklingen blir och vad verkligheten kräver av en, säger han.