Annons
Nyheter

Moskémördare lyckades fly

Det var minst ett dussintal män, kanske så många som 25-30, som låg bakom fredagens massmord på moskébesökare på Sinaihalvön.
Nu stiger dödssiffran och minst 305 personer, varav 27 barn, rapporteras döda. Terroristerna ska ha kommit undan.
Egypten • Publicerad 25 november 2017
Abdallah Abdel Nasser, 14, vårdas efter attacken mot en moské på Sinaihalvön i Egypten.
Abdallah Abdel Nasser, 14, vårdas efter attacken mot en moské på Sinaihalvön i Egypten.Foto: Amr Nabil

– Var var armén? De håller ju till bara några kilometer bort. Den frågan får vi inget svar på, säger Muhammad Ali, som förlorade 18 personer ur sin släkt i dådet.

Många av gudstjänstbesökarna i den sufiska moskén al-Ruda (al-Rawdah) i Bir al-Abd tillhörde en och samma klan, Jrir, som driver helgedomen. Enligt lokalinvånare var många offer arbetare vid en saltgruva i närheten.

Annons

Angriparna anlände i fyra terrängbilar medan hundratals personer deltog i gudstjänsten. De började skjuta utan urskiljning, säger imamen Muhammad Adb al-Fatah Zowraiq på telefon. Han själv klarade sig undan med småsår och blåmärken.

Terroristerna använde också sprängladdningar och blockerade utvägar med brinnande bilar enligt poliser som var på plats.

Skottlossningen började precis när imamen skulle inleda sin predikan, säger Abdullah Abd al-Nasr, 14 år, som besökte moskén med sin far. Folk försökte ta skydd bakom pelare eller vad som helst, säger han. Vid ett tillfälle skrek en av angriparna att barn kunde få lämna moskén. Då passade Abdullah på att fly. Likväl skadades han av splitter och en kula.

– Jag såg många människor på golvet, många döda, säger Abdullah, som liksom 40-talet andra personer vårdas på sjukhus i Ismailia vid Suezkanalen.

Attentatsmännen dödade över 300 och skadade dessutom över hundra personer, enligt åklagarmyndigheten. Det är det dödligaste dådet i landet även om man går tillbaka till 1990-talet.

De lyckades också fly, uppenbarligen innan de hann konfronteras av polis eller militär.

Misstankarna riktas framför allt mot IS (Islamiska staten), fastän terrorrörelsen inte har tagit på sig dådet.

Inom den sufiska inriktningen av islam används mässande och poesi för att komma närmare Gud. Prominenta sufier porträtteras också. IS ser detta som kätteri. I rörelsens propaganda har det nyligen förekommit hot om att utplåna sufierna i Egypten. Miljontals egyptier bekänner sig till inriktningen.

Tre dagars landssorg är utlyst. Timmarna efter dådet inledde flygvapnet bombräder i regionen. Vapenlager och fordon som användes vid attacken mot moskén förstördes, hävdar militären.

President Abd al-Fattah al-Sisi lovar att de skyldiga ska straffas.

President Abdel-Fattah El-Sissi, i ett möte efter attacken, som var den dödligaste på mycket lång tid mot civila i Egypten.
President Abdel-Fattah El-Sissi, i ett möte efter attacken, som var den dödligaste på mycket lång tid mot civila i Egypten.

Miltanta islamister har trappat upp sin kamp sedan militären 2013 störtade den folkvalde presidenten Muhammad Mursi och slog ned hårt på hans parti Muslimska brödraskapet. Följden har blivit en ihållande konflikt kring staden al-Arish och omkringliggande byar. Militären har inte lyckats kontrollera området eller skapa säkerhet. Extremister har utfört mängder av attacker, framför allt mot militärer och poliser.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons