Annons
Nyheter

Mörker över Stockholm – förklaringen finns långt söderut

Gult dis i London, en röd sol i Jönköping och ett domedagslikt mörker över Stockholm.
Troligen är det dock bara skogsbränder i Portugal och Spanien som ligger bakom de ovanliga väderfenomenen.
VÄDER • Publicerad 17 oktober 2017
Solen gick upp 07.30 – men klockan 08.45 väntade stockholmarna fortfarande på att den skulle visa sig.
Solen gick upp 07.30 – men klockan 08.45 väntade stockholmarna fortfarande på att den skulle visa sig.Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Vart tog solen vägen? (famous last words.)", frågade sig journalisten Lisa Magnusson på Twitter strax före klockan nio på morgonen.

Hon var inte ensam i Stockholmsområdet om att undra det. Solen gick åtminstone i teorin upp klockan 07.30 – men över en timme senare var det fortfarande nattmörkt över huvudstaden.

Annons

"Har solen tänkt att gå upp i dag eller?", twittrade advokaten Sanna Bergenheim.

På SMHI i Norrköping vet man inte säkert vad som orsakat fenomenet som skapat nattångest i 08-området.

– Troligtvis är det de mörka åskmolnen som gör att det känns som att det är mörkare än vad det normalt kanske är vid den här tiden på morgonen, säger meteorologen Therese Gadd.

– Många kan nog uppleva det som att är lite domedagslikt när det blir så här mörkt.

I går täcktes bland annat London av en senapsgul himmel och i dag på förmiddagen uppmärksammade lokala medier i Jönköping att solen såg ovanligt röd ut. Även över Norrköping hade solen en ovanlig brandgul nyans, berättar Marcus Sjöstedt på SMHI.

Men troligen är det ändå inte domedagen som är framme. I stället finns en del av förklaringen troligen i de pågående skogsbränderna i norra Portugal och Spanien.

– Vi har en varm fuktig luftmassa över oss, som också har fört med sig en del partiklar från kontinenten, säger Marcus Sjöstedt.

– Partiklarna från bränderna har nog bidragit till den brandgula solen, att det är lite disigt på himlen samt de här riktigt mörka molnen över bland annat Stockholm.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons