Annons
Nyheter

Missnöje med SMHI:s rapportering

SMHI får hård kritik från boende i översvämningsområdena – och från vd:n för Astrid Lindgrens värld.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2012

Boende i Mariannelundstrakten är missnöjda med att SMHI inte varnade tidigare för de kraftiga skyfall som kom i lördags. Kommunalrådet Lars Rosander (C) i Hultsfred säger att han hört kritiken och att en förvarning gör att man kan förbereda sig.

Sandra Andersson, vakthavande meteorolog vid SMHI, säger att det är svårt att förutsäga regn i form av skurar.

Annons

– Omfattande regnområden kan vi lättare förutse var de kommer att hamna.

Vd:n för Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, Mikael Ahlrup, skriver på SvD:s debattsida att man borde kräva tydligare information och detaljerade kartor från SMHI – inte en klass 3-varning över ett område lika stort som halva Danmark och en text som varnar allmänheten för fara. Han tycker att rapporterna drabbar besöksnäringen.

– Rubriken på motsvarigheten till SR i Danmark var "Astrid Lindgren-land drunknar". Vi har varit helt nerringda av danskar i dag.

Fredrik Linde, chef för SMHI:s prognos- och varningstjänst, tycker att Ahlerup har både rätt och fel.

– Informationen han efterfrågar finns på vår hemsida, men kräver att man går vidare och ställer muspekaren över området för att få varningen i text.

– Vi tar till oss att vi borde bli tydligare. Vi har redan påbörjat arbetet med att förfina informationen grafiskt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons