Annons
Nyheter

Ministerns känga mot svenska polisen: ”Håller inte”

Att sexualbrottsanmälningar blir liggande för att andra grova brott måste prioriteras handlar om resursbrist, säger många poliser.
Men justitieminister Morgan Johansson anser att det också handlar om en ledningsfråga – och att polisen i vissa fall prioriterar fel.
Brott • Publicerad 13 september 2017

Ett stort antal fall av dödligt våld har pekats ut som en förklaring till att polisen tvingas låta anmälningar om våldtäkter vänta.

– Vi har ett antal allvarliga brott under en tidsperiod som sträcker sig över ett år, med mord och mordförsök. I Stockholm har vi 110 stycken just nu som tar oerhört mycket resurser i anspråk. Vi har blivit tvungna att prioritera på ett sätt som tvingar oss att lägga mindre tid på den här typen av ärenden, sade exempelvis Jan Evensson, ansvarig för utredningsresultat vid Stockholmspolisen i Studio Ett i måndags.

Annons

Men justitieminister Morgan Johansson (S) köper inte resursbrist som en förklaring rakt av, säger han till TV4 Nyheterna.

– Jag tror att det handlar både om en resursfråga och i vissa fall också om en ledningsfråga där man (polisen) prioriterar fel. Då kan man visserligen hänvisa till ett antal fall av dödligt våld och mord, men vi ligger ju ungefär varje år på lite drygt hundra fall av dödligt våld och har inte någon uppseendeväckande siffra vad gäller det. Så den argumentationen håller inte.

Han säger att regeringen kommer att ställa krav på att polisen levererar resultat, med tanke på att de förstärkningar myndigheten redan fått och de satsningar som finns med i höstbudgeten.

– Vi har gett polisen en rapporteringsskyldighet för att se hur man jobbar med den här typen av brott, både grova brott och sexualbrott, och nu den 10 oktober tar jag emot den första rapporten. Jag kommer att vara väldigt angelägen då att man redovisar konkreta åtgärder för att prioritera de grova brotten på ett annat sätt än man uppenbarligen gjort tidigare, säger Morgan Johansson.

TT har sökt rikspolischef Dan Eliasson för en kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons