Annons
Nyheter

Militären visar Maduro fortsatt stöd

Toppmilitärer visar sitt stöd för Venezuelas regims omstridde ledare Nicolás Maduro, och lovar att bekämpa vad de beskriver som ett kuppförsök.
Samtidigt försöker USA strypa Maduros inflöde av pengar.
Venezuela • Publicerad 25 januari 2019
Nicolás Maduro, den venezuelanska regimens ledare.
Nicolás Maduro, den venezuelanska regimens ledare.Foto: Ariana Cubillos

Flankerad av åtta generaler lovade Venezuelas försvarsminister, som själv har generalstitel, att skydda den 56-årige och internationellt allt mer isolerade ledaren Nicolás Maduros auktoritet.

Därefter bekräftade även landets högsta domstol, som består av regimlojalister, att man står bakom Maduro.

Annons

– En kupp bubblar i Venezuela med utländska regeringars medgivande, sade ordföranden Maikel Moreno.

Stödet från militären har beskrivits som en nyckel för kontrollen av landet, och en del bedömare tror att det bara är en tidsfråga innan krigsmakten byter sida.

Hundratusentals människor har begett sig ut på gatorna sedan protesterna i det ekonomiskt krisande landet fick ny fart i veckan.

USA uppmanar sin icke-akuta personal vid ambassaden i Venezuela att lämna landet. Däremot utför inte USA en full evakuering, som Maduro begärt.

I ett uttalande från amerikanska UD säger man att regeringen har begränsat med möjligheter att erbjuda nödhjälp till amerikanska medborgare, och säger att de "starkt bör överväga att lämna Venezuela".

USA kommer också att försöka försäkra sig om att oljepengar från Venezuela går till oppositionen och inte till regimen. Det ses som ett tecken på att USA är berett att ta till hårdare åtgärder än de vanliga diplomatiska turerna.

– Vad vi fokuserar på i dag är att koppla loss den illegitima Maduro-regimen från hans pengakällor, säger nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton, men tillägger att processen är komplicerad.

USA har också begärt att FN:s säkerhetsråd samlas för att diskutera situationen i Venezuela.

Även den så kallade Limagruppen, som består av 14 latinamerikanska länder och Kanada, ska diskutera krisen under ett möte i Kanada. Något datum har ännu inte satts, men en talesperson uppger att det bör ske snart.

Venezuela är i maktlimbo sedan oppositionspolitikern och nationalförsamlingens ordförande Juan Guaidó utropat sig till tillfällig president, något han snabbt fick internationell uppslutning kring.

Annons

USA tillhörde de första länderna som erkände Guaidó, vilket fick Maduro att bryta de diplomatiska förbindelserna med USA, och kräva att amerikansk personal ska lämna landet inom 72 timmar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons