Annons
Nyheter

Merkel vald till tysk förbundskansler – igen

Angela Merkel har för fjärde gången valts till Tysklands förbundskansler.
Efter 171 dagar och oräkneliga turer får landet därmed en ny regering.
Tyskland • Publicerad 14 mars 2018
Foto: Michael Sohn

– Fru förbundskansler, jag gratulerar er å hela förbundsdagens vägnar, sade talmannen Wolfgang Schäuble då det stod klart att Merkel valts till förbundskansler för en fjärdemandatperiod.

Valet, som inleddes klockan nio i riksdagshuset i Berlin och blev klart strax före tio på onsdagsförmiddagen, markerar slutet på den snart sex månader långa jakten på en tysk regering. Efter ett fiaskoartat val i höstas för både Kristdemokraterna och Socialdemokraterna vände sig förbundskanslern till det näringslivsvänliga FDP och miljöpartiet De gröna i hopp om att få till en koalition. Men planen gick inte i lås, och Socialdemokraterna kröp till korset, i strid med tidigare löften om att gå i opposition.

Annons

Sammanlagt 355 röster krävdes för att Merkel ska väljas om för ännu en mandatperiod. Saken var i princip klar redan på förhand, då koalitionspartierna CDU, CSU och SPD tillsammans sitter på 399 av de 709 stolarna i parlamentet.

Minst hälften av ledamöterna måste ge sitt aktiva stöd för att en ny regeringschef ska kunna väljas, till skillnad från i Sverige, där det räcker med att han eller hon inte har en majoritet emot sig.

Klockan elva ska Merkel träffa förbundspresidenten i slottet Bellevue för att utnämnas till kansler. Därefter ska hon sväras in av talman Schäuble, klockan tolv.

I eftermiddag sker en liknande procedur för ministären, och i kväll hålls det första regeringssammanträdet.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons