Annons
Nyheter

Melodifestivalen vår nya ritual

Finalen i Melodifestivalen håller på att bli en av svenskarnas viktigaste ritualer. Bara födelsedagen och midsommar är större.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2012
Foto: Osman Karimov

Ritualer har alltid varit viktiga för människor som ett sätt att markera tillhörighet och gemenskap. För svenskarna är de viktigaste ritualerna födelsedagen och midsommar, tätt följt av – Melodifestivalen.

När Som-institutet gjorde en "ritualtopp" och ställde frågan "gjorde du något av följande under de senaste 12 månaderna" svarade drygt halva befolkningen, 53 procent, att de tittade på finalen i Melodifestivalen. 86 procent svarade att de firade den egna födelsedagen och lika många firade midsommar.

Annons

Det var mer än dubbelt så många som tittade på Melodifestivalen än som firade nationaldagen (25 procent) och betydligt fler än som firade skolavslutningen (40 procent).

– Det fantastiska är att så många blir helt uppfyllda känslomässigt av stämningen och evenemangets omfattning. Nationaldagen ger ju varken det ena andra, säger Åke Daun, professor i etnologi.

Drygt 10 procent var i kyrkan vid någon av de stora högtiderna. De politiska ritualerna är ännu svagare. Bara tre procent deltog i en förstamajdemonstration, något fler än som deltog i en Pridefestival.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons