Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Kort polisjakt i Borås, betydligt länge polisjakt i Kristianstad och två döda efter norsk helikopterkrasch. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.

Sjuhärad

En motorcyklist körde på Ålgårdsvägen i Knalleland utan lysen. När polisen skulle stoppa föraren försökte han smita från platsen. Polisen följde då efter.

– Vi fick stopp på honom vid tennishallen. Han är nu misstänkt för drograttfylleri och narkotikainnehav, säger Peter Apelqvist stationsbefäl vid polisen i Borås.

Händelsen inträffade vid 03.45.

Sverige

Polisen larmades till en camping i Kristianstad strax efter klockan tre i natt med anledning av ett pågående inbrott. När polisen skulle gripa mannen flydde han från platsen i en bil. Därefter startade en polisjakt som pågick i drygt tio minuter.

– Vi gjorde ett efterföljande som slutade med prejning. Personen försökte då springa från platsen men vi kom ikapp honom och kunde göra ett gripande, säger Peter Frostlund inre befäl på polisen i Kristianstad.

När mannen flydde till fots såg polisen att han kastade ett föremål. Det visade sig vara ett vapen.

– Vi anträffade en skarpladdad pistol. Så han är misstänkt för inbrott, grovt vapenbrott och diverse trafikbrott.

En ung man försökte antända någon form av laddning, eventuellt en fyrverkeripjäs, vid det tidigare attentatsdrabbade Rättscentrum i Malmö. Mannen har under natten anhållits.

I samband med att han greps på söndagskvällen förklarade polisen att inringare tyckt att ynglingen uppträtt mystiskt.

– Den här mannen som kontrollerades anträffades med någon mindre fyrverkeripjäs. Personal från nationella bombgruppen har kontrollerat det, sade polisens presstalesperson Calle Persson.

Sedan han förhörts meddelar polisen att det handlar om en 18-åring, och att han misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse. "Brottsrubriceringen kan dock ändras då man gjort analys av den laddning som mannen försökt antända", heter det.

2014 utsattes Rättscentrum för ett attentat då en kraftig sprängladdning detonerade vid byggnaden. I det relativt nybyggda komplexet vid kanalen i centrala Malmö finns bland annat polis, åklagare, Ekobrottsmyndigheten och tingsrätt.

En man har förts till sjukhus efter att ha blivit nedslagen med en golfklubba i centrala Helsingborg, meddelar polisen.

– Jag har inte fått något signalement på någon gärningsperson, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl på polisregion Syd.

Den skadade, som är i 40-årsåldern, ska ha hittats liggande på marken. Han var vid medvetande, men polisen kunde inledningsvis ändå inte förhöra honom.

Världen

En kvinna och en man omkom när en helikopter störtade i norska fjällen.

– Helikoptern har hittats havererad på en fjällsida på Røldalsfjället klockan 03.08, säger räddningsledaren Johan Mannsåker vid räddningscentralen i Sydnorge.

Vraket siktades från luften med en annan helikopter. Fjällräddare kallades in för att försöka att ta sig till platsen, som beskrivs som svårtillgänglig.

Helikoptern, som är av typen Robinson 44, var på väg från Røldals skidcenter till Karmøy norr om Stavanger när olyckan inträffade.

– Det var vänner och familj till de två ombord som kontaktade polisen, säger Mannsåker.

Brandmän kämpar mot omkring 50 bränder i Kantabrien i norra Spanien.

"Under dagen har vi räknat till 50 bränder, och 760 personer från olika förvaltningar jobbar med att släcka dem", står det i ett uttalande från det regionala styret.

De flesta bränderna utbröt i torsdags i det bergiga området. Än har varken byggnader, infrastruktur eller människor har kommit till skada. En del av bränderna misstänks vara anlagda, och två personer har gripits.

Politiska partier och parlamentsledamöter har hackats i Australien, bara veckor innan det är dags för val.

– Våra cyberexperter tror att en sofistikerad statlig aktör är ansvarig för den här illvilliga aktiviteten, säger premiärminister Scott Morrison.

Enligt honom har landets säkerhetsmyndigheter agerat mot hotet och säkrar systemen. Nyligen tvingades man byta koder inom bland annat regeringen efter en säkerhetsincident i parlamentets

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.