Annons
Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Polisen tog rattfyllerist i Mark, Sverige kallar tillbaka sin ambassadör och nytt världsrekord i antal smurfar. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.
Publicerad 17 februari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Polisen stoppade i natt en misstänkt rattfyllerist i Mark. Efter att ha blåst positivt i polisens mätinstrument togs han in till stationen för vidare provtagning.

Annons

– Han är släppt, men misstankarna kvarstår, säger Robert Cleverup stationsbefäl på polisen i Borås.

I övrigt meddelar polisen att det har varit en mycket lugn natt i Sjuhärad.

Sverige

En man i 60-årsåldern har skjutits till döds i Uppsala. Polisen larmades vid 23-tiden på lördagskvällen av flera personer om en skottlossning i Slavsta i Uppsala.

På platsen hittades den skottskadade mannen, som fördes till Akademiska sjukhuset, men hans liv gick inte att rädda. Anhöriga är underrättade.

Exakt vad som skett på platsen var vid 01-tiden inte helt klarlagt, men vittnen har enligt UNT berättat att en mörk bil setts lämna platsen efter skottlossningen.

– Just nu förhör vi vittnen för att skaffa oss en bild av det inträffade, säger Linda Wideberg vid polisen till TT.

Ett flertal patruller och en helikopter letar efter en eller flera gärningsmän. Ingen misstänkt är gripen, polisen har inlett en förundersökning om mord.

Sveriges ambassadör i Guatemala, Anders Kompass, har kallats hem för konsultationer, meddelar Utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

”Bakgrunden till beslutet är den politiska situationen i landet och läget i våra bilaterala relationer till Guatemala”, skriver Margot Wallström i ett pressmeddelande.

Annons

Wallström skriver vidare att beslutet skall ses som en markering mot Guatemala.

Världen

Ett nytt världsrekord har noterats för högst antal smurfar samlade på en och samma plats.

2 762 blåmålade personer i vita mössor samlades i sydtyska Lauchringen på lördagen, vilket var fler än vid det tidigare rekordet med god marginal. Detta var det andra gången det gjordes ett försök i Lauchringen att slå rekordet, men för tre år sedan var de några hundra för få för att slå det walesiska rekordet från 2009 (2 510 smurfar).

Reglerna för att räknas är att bar hud ska målas blå och att resten av kroppen ska täckas av traditionella smurfkläder. Lördagens försök har fått backning av ortens borgmästare.

De populära smurfarna skapades av den belgiske serietecknaren Pierre "Peyo" Culliford på 1950-talet.

Polis satte in tårgas för att skingra demonstranter i turistorten Hammamet i Tunisien.

Demonstranterna protesterar mot att en ung man under oklara omständigheter avlidit på en polisstation sedan han gripits efter ett bråk mellan ungdomsgäng i staden Barraket Essahel. Demonstranterna anklagar säkerhetsstyrkor för att ha orsakat hans död.

Inrikesdepartementet uppger att han kollapsat och avled trots upplivningsförsök och att händelsen ska utredas.

Den amerikanska basketligan NBA och det internationella basketförbundet Fiba går samman för att starta en ny liga i Afrika. Den nya ligan, som ska heta Basketball Africa League, eller Bal, ska bestå av tolv lag från ett ännu inte bestämt antal länder.

Annons

– Basketball Africa League är ett viktigt nästa steg i vår pågående utveckling av basketsporten i Afrika, säger NBA-kommissionären Adam Silver i ett uttalande under NBA:s pågående all star-helg i Charlotte i North Carolina.

Enligt Silver är även Barack Obama involverad i projektet och kommissionären säger att han haft möten med den förre presidenten.

– Han sade att han vill vara direkt involverad i projektet. Han förstår de ekonomiska möjligheterna i Afrika och han är ett stor fan av sporten, säger Silver enligt USA Today.

Kval till den nya ligan kommer att inledas senare i år, med lag från bland annat Angola, Egypten, Nigeria, Rwanda och Sydafrika.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons