Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bilbrand i Borås, svensk prisades trippelt på Grammisgalan och Ungern mutar invånarna till att skaffa barn. Här är nattens händelser, lokalt och i omvärlden.

Sjuhärad

Strax efter midnatt larmades räddningstjänsten till en fordonsbrand på Risängsgatan i nordvästra Borås.

– När vi kom fram till platsen var den helt övertänd, men den stod för sig själv så det fanns ingen risk att branden skulle sprida sig till andra bilar eller till någon byggnad, säger Tommy Lieback som är inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Polisen har skrivit en anmälan om skadegörelse genom brand. Det finns ingen misstänkt för brottet.

Tre kvinnor togs på bar gärning när de försökte stjäla kläder på Ica Maxi i Borås under söndagskvällen.

En butikskontrollant iakttog kvinnorna och ingrep efter att de passerat sista betalningsmöjligheten.

Polisen har varit på platsen och en anmälan om stöld har upprättats. Ingen av kvinnorna blev frihetsberövad. Varorna ska, enligt uppgift till BT, haft ett värde på cirka tre tusen kronor.

Sverige

Över 150 personer har deltagit i en skallgång efter en försvunnen man i Blekinge. Mannen bar vid tillfället en ishockeytröja med Karlskrona hockeys klubbmärke på. Sökandet i natt gav tyvärr inget resultat men sökarbetet kommer att fortsätta imorgon.

Under nattens grammisgala prisades svenske Ludwig Göransson trippelt. Svensken fick veta att han vunnit sitt första pris på väg in till galan.

– Wow, häftigt. Jag vann min första Grammy här direkt i tv, sade Göransson på röda mattan.

Ludwig Göransson kom till nattens Grammygala med chans på fyra priser. Och tre av dem får han gå hem med, bland annat den för årets låt.

Under söndagen ofredades tre kvinnor sexuellt i Uppsala, rapporterar flera medier. Polisen misstänker att det är samma gärningsman som tros ligga bakom ett flertal ofredanden i staden de senaste två veckorna.

– Sammanlagt har vi fått tio fall inrapporterade under den senaste tiden, säger Sanja Vukicevic, RLC-befäl vid polisen i Uppsala, till Dagens Nyheter.

I samtliga fall har mannen smugit upp bakom kvinnorna och tagit dem på rumpan och mellan benen, för att sedan fly från platsen. Vid en del av tillfällena ska han ha varit maskerad med ett blått munskydd av den typ kirurger använder, och haft en cykel med sig.

Sex bilar och en husbil har brunnit i stadsdelen Brynäs i Gävle, uppger Gästrike räddningstjänst i ett pressmeddelande.

Ytterligare ett antal bilar har skadats av värmen från de brinnande fordonen.

Larmet ska ha kommit strax före klockan 04 och bränderna uppges vara under kontroll.

– Vi fick in ett ärende där de hade tänt eld på några bilar vid 04-tiden. Inledningsvis är indikationen att det är anlagda bränder, säger Linda Winge vid polisen till TT.

Två fönsterrutor har också krossats på byggnader i närheten.

Världen

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har lanserat ett program med skattelättnader och låneförmåner för att öka barnafödandet i landet. Bland annat ska kvinnor som föder minst fyra barn helt befrias från inkomstskatt.

Orbán presenterade programmet under sitt årliga tal till nationen. Han förkastade alla försök att möta de minskade födelsetalen i Europa med ökad immigration.

Åtgärderna innefattar ett utökat låneprogram för familjer med minst två barn för att hjälpa dem att köpa bostad, subventioner för bilköp och slopad inkomstskatt för kvinnor som föder och fostrar minst fyra barn.

Dessutom ska kvinnor under 40 år som gifter sig för första gången bli berättigade till ett subventionerat lån på cirka 330 000 kronor.

En fransk medborgare har gripits efter att ha flugit med en drönare i närheten av Myanmars parlament i huvudstaden Naypyidaw, uppger Frankrikes ambassad.

I oktober 2017 fängslades fyra personer efter en liknande händelse. I tron om att de skulle få böter erkände de fyra brottet, men de dömdes i stället till fängelse i två månader.

Den gripne fransmannens familj är underrättad och ambassaden uppger att man arbetar för att få honom frisläppt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.