Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bil voltade under polisjakt, Zlatan straffas och flera amerikanska delstater skärper sina abortlagar. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.

Sjuhärad

Det har varit en lugn natt i Sjuhärad utan några större nyhetshändelser.

Sverige

Linköpingspolisen försökte under fredagsnatten få stopp på en bil som bedömdes farlig för övriga trafikanter. Bilen med två personer i körde till sist in i ett farthinder och voltade.

Båda fördes med ambulans till sjukhus och har frihetsberövats.

– De är misstänkta för bland annat stöldbrott, på grund av saker som fanns i bilen. Föraren är också misstänkt för trafikbrott, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen.

En 45-årig man döms för att ha misshandlat sin flickvän med en öllåda så att hon fick nedsatt hörsel och slagit henne med en stol så att hon fick sys, skriver Nya Kristinehamns-Posten. Han ska också ha slagit henne och tagit strypgrepp så att hon, för att dölja skadorna, fick gå med halsduk på jobbet under en veckas tid.

Kvinnan har förutom de fysiska skadorna drabbats av psykisk ohälsa. Mannen förnekar brott och säger att han skojade i fallet med öllådan. Rätten har dock valt att tro på kvinnans berättelse och dömer mannen för två fall av misshandel och ett fall av grov misshandel till 16 månaders fängelse.

Världen

Bara dagar efter att Alabama godkänt USA:s hårdaste abortlag har Missouris representanthus röstat igenom en så kallad hjärtslagslag, som begränsar abort till de första åtta veckorna av graviditeten.

Undantag kan ges om moderns liv är i fara, men inte för våldtäkt eller incest. Läkare som utför aborter ska kunna dömas till fängelse i upp till 15 år.

Tidigare har Georgia, Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa och North Dakota infört liknande lagar.

Den amerikanska fotbollsligan MLS stänger av Zlatan Ibrahimovic i två matcher.

Ibrahimovic döms för en incident under Los Angeles Galaxys match mot New York City förra helgen. Svensken rök då ihop med målvakten Sean Johnson, och tog bland annat ett tag om motståndarens nacke innan denne föll till marken.

Galaxy förlorade matchen med 0–2 och får nu klara sig utan sin främste målgörare hemma mot Colorado på söndag och borta mot Orlando nästa helg.

Ibrahimovic har på tio spelade matcher gjort nio mål och ligger tvåa i MLS skytteliga. Förutom avstängningen döms han även att betala en okänd summa i böter.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.