Annons
Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt, mordhot på HVB-hem och Belgien ber om ursäkt för bortrövade barn. Här är nattens nyheter – lokalt och i omvärlden.
Publicerad 5 april 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Det har varit en lugn natt i Sjuhärad utan några stora nyhetshändelser.

Annons

Sverige

Polis kallades till ett HVB-hem i Kronoberg på torsdagskvällen efter larm om att en 15-årig pojke slagit sönder inredning och mordhotat personalen, det skriver Smålandsposten.

– Han har uttalat allvarliga hot mot dem i samband med att de kommit i klinch med varandra om någonting under kvällen. Personalen valde då att stänga in sig på ett kontor, säger Henrik Johansson, inre befäl på polisen.

15-åringen greps av polisen, misstänkt för grovt olaga hot och skadegörelse. Pojken fördes efter gripandet till en barnpsykiatrisk mottagning.

Världen

Danska F-16-flygplan lyfte mot två ryska bombflygplan av typen Tu-160, som kom nära danskt luftrum den 3 april.

– Vi mötte två ryska flygplan utanför Jyllands västkust, som kom norrifrån, säger presstalespersonen Søren Lindhardt vid danska försvaret till TV2.

Danska flygplanen ska ha eskorterat de ryska mot brittiskt luftrum, där brittiska plan ska ha gått upp och tagit över.

Ryska försvarsdepartmentet bekräftar händelsen på sina sajter, men kallar det för en planerad flygning. Ryssland har också publicerat bilder där man ser danskt jaktflyg följa efter bombflygplanen.

– Vi ser att flygplanen på bilderna inte stämmer överens med dem vi skickade upp, säger Lindhardt.

Annons

Belgien ber för första gången om ursäkt för att ha fört bort tusentals barn som belgiska män fick tillsammans med kongolesiska kvinnor under det belgiska kolonialstyret i dåvarande Kongo.

Barnen föddes i Kongo men flyttades till Belgien mellan åren 1959 och 1962. Där placerades de i skolor som styrdes av den katolska kyrkan.

– Å regeringens vägnar ber jag om ursäkt för den belgiska kolonialtiden och till de familjer som drabbats av detta, säger Belgiens premiärminister Charles Michel i ett framträdande inför landets parlament.

Förra året krävde parlamentet att den belgiska regeringen skulle be om ursäkt och erkänna vilken roll Belgien spelade under kolonialtiden i Burundi, Kongo och Rwanda. Mellan 10 och 15 miljoner människor dog till följd av slaveri, tortyr och förtryck i länderna.

Nyzeeländske domaren Cameron Mander begär att den misstänkte moskéskytten Brenton Tarrant genomgår en psykiatrisk undersökning, för att se om han kan ställas inför rätta eller "är galen".

Den 28-årige australiern åtalas för 50 mord och 39 mordförsök under terrordåden i Christchurch, när besökare i två moskéer attackerades.

Tarrant fanns med via videolänk, och såg uttryckslös ut. Han är fortsatt häktad till nästa domstolsframträdande den 14 juni.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons