Nyheter

"Måste sänka farten och hålla ordentligt avstånd”

Olyckor Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Första stora halkan är här. Totalt sju halkolyckor har under lördagsförmiddagen inträffat runt om i Sjuhärad. De flesta koncentrerade till riksväg 40.

Första larmet om en trafikolycka inkom strax innan klockan åtta på lördagsmorgonen. Sedan har de med täta mellanrum dykt upp igen. En gemensam nämnare för alla är att det troligtvis är halkan som är orsaken.

– Det har varit väldigt halt ute på vägarna och det är ju den årstiden nu. Man kan tro att det är bra väglag men helt plötsligt så är det en isfläck där. Det var fuktigt i går och sedan har det frusit på, säger Peter Apelqvist, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Trafiken har fått ledas om efter olyckorna och Trafikverket har gått ut med informationen att det är besvärligt väglag på R40 mellan Ulricehamn och Bollebygd. Och de uppmanar trafikanter att vara extra försiktiga när de är ute och kör.

– Man måste vara medveten om att denna årstiden kan innebära att vägen ser bra och fin ut men det kan vara halt ändå, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Vad bör man tänka på om man ska ut och köra i trafiken?

– Man måste sänka farten och hålla ordentliga avstånd, det är a och o. Ligger man tätt bakom, som man gör vid sommarväglag, så har man inte en chans om bilen framför gör en inbromsning eller undanmanöver.