Nyheter

Massaker med minst 100 dödade i maliska byar

Mali Artikeln publicerades

Över 100 personer har dödats i attacker på den maliska landsbygden.

Lokala myndighetsföreträdare beskriver det som en etniskt motiverad massaker där man ännu håller på att räkna de döda.

Två byar i den östra delen av centrala Mali omringades och anfölls av grupper av beväpnade män tidigt på lördagsmorgonen, berättar Moulaye Guindo, borgmästare i den närliggande staden Bankass. Dödsoffren var i huvudsak boskapsskötande nomader som hör till folkgruppen fulani.

– Gendarmernas räkning av kroppar fortsätter. De har just berättat att de har hittat 110 kroppar, men räkningen fortsätter, säger Guindo i en telefonintervju med Reuters.

Cheick Haruna Sankaré, borgmästare i byn Ouenkoro, och guvernören Boubacar Kané säger att det har räknats till 115.

– Det är en massaker av fulani-civila, utförd av traditionella dogonjägare, säger guvernören.

Dogonfolket är en annan stor befolkningsgrupp, som precis som fulani befolkar flera länder i Sahelregionen. De två grupperna har drabbat samman vid åtskilliga tillfällen över en längre tid.

Källor till AFP säger att gärningsmännen använde skjutvapen och machetes. Källor till Reuters uppger att det finns barn, äldre och gravida kvinnor bland de döda.

Attackerna sker samtidigt som ambassadörer från FN:s säkerhetsråd är på besök i Mali för att träffa president Boubacar Keita och diskutera den bristfälliga tillämpningen av det fredsavtal som ingicks med icke-islamistiska, väpnade grupper 2015.

I centrala Mali växer väpnade, jihadistiska grupperingars inflytande och de använder det inte sällan till att ställa rivaliserande folkgrupper emot varandra.

Mali (TT-Reuters-AFP)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.