Annons
Nyheter

Massaker med minst 100 dödade i maliska byar

Över 100 personer har dödats i attacker på den maliska landsbygden.
Lokala myndighetsföreträdare beskriver det som en etniskt motiverad massaker där man ännu håller på att räkna de döda.
Mali • Publicerad 23 mars 2019

Två byar i den östra delen av centrala Mali omringades och anfölls av grupper av beväpnade män tidigt på lördagsmorgonen, berättar Moulaye Guindo, borgmästare i den närliggande staden Bankass. Dödsoffren var i huvudsak boskapsskötande nomader som hör till folkgruppen fulani.

– Gendarmernas räkning av kroppar fortsätter. De har just berättat att de har hittat 110 kroppar, men räkningen fortsätter, säger Guindo i en telefonintervju med Reuters.

Annons

Cheick Haruna Sankaré, borgmästare i byn Ouenkoro, och guvernören Boubacar Kané säger att det har räknats till 115.

– Det är en massaker av fulani-civila, utförd av traditionella dogonjägare, säger guvernören.

Dogonfolket är en annan stor befolkningsgrupp, som precis som fulani befolkar flera länder i Sahelregionen. De två grupperna har drabbat samman vid åtskilliga tillfällen över en längre tid.

Källor till AFP säger att gärningsmännen använde skjutvapen och machetes. Källor till Reuters uppger att det finns barn, äldre och gravida kvinnor bland de döda.

Attackerna sker samtidigt som ambassadörer från FN:s säkerhetsråd är på besök i Mali för att träffa president Boubacar Keita och diskutera den bristfälliga tillämpningen av det fredsavtal som ingicks med icke-islamistiska, väpnade grupper 2015.

I centrala Mali växer väpnade, jihadistiska grupperingars inflytande och de använder det inte sällan till att ställa rivaliserande folkgrupper emot varandra.

Mali (TT-Reuters-AFP)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons