Den här vargen syntes på vägen genom Axelfors i förra veckan. Den blev inte påkörd, men fångades på bild av Joakim Odqvist, Svenljunga.

Påkörd varg morrade åt bilisten

Mark 2008-01-11 | Uppdaterad 2013-01-11

En kvinna har anmält att hon körde på en varg på väg 156 mellan Örby och Skene sent i går kväll. När hon gick fram till det liggande djuret visade det tänderna och morrade. OBS! Nyheten är från 2008–01–11.


LäS MER


– Det är naturligtvis svårt att avgöra om det är varg, men kvinnan låter mycket trovärdig, säger Bengt Håkansson, kontaktman för viltolyckor i Mark.

Det var strax innan klockan 23 på torsdagskvällen som kvinnan körde på ett djur som hon tror var en varg. Djuret hamnade i diket efter påkörningen. Kvinnan klev ur bilen för att titta efter. När hon kom fram till diket hade vargen visat tänderna och morrat åt henne. Hon skyndade sig tillbaka till bilen. Vargen hade då ställt sig på bakbenen med frambenen mot bilen och tittat in genom rutan. Sedan hade vargen försvunnit in i skogen.

Jakträttsinnehavare och rovdjursinventerare har underrättats om det inträffade. Under fredagen kommer de besöka platsen för att titta efter spår som djuret kan ha lämnat. De ska försöka ta reda på om det verkligen rör sig om en varg och eventuellt söka efter den om den är skadad.

Britt Börjesson som håller gäss inte långt ifrån platsen där vargen blev påkörd, fick i tisdags natt tre gäss dödade av ett rovdjur. När hon hörde talas om att en misstänkt varg setts i grannskapet, blev hon orolig.

Men viltspårare Tommy Berglund kunde snabbt konstatera att gässen dödats av en räv.

– Tveklöst räv. En varg skulle orsaka kolossala skador och inte bara gnaga på huvudet och halsen, konstaterar han efter att ha inspekterat asen.


 

Vargen vandrar i Sjuhärad

Är du rädd för vargen?

Visa resultat
Kommentarer

 • Vargskall

  Nu är det hög tid att polisen organiserar ett vargskall till helgen. Det är ett medborgligt krav att polisen kan garantera att det inte finns några vargar i våra trakter. Tänk på våra förfäders gärning, de lyckades trots dålig teknik, att totalt utplåna dessa rovdjur, måtte vår generation också klara det


 • Låt vargen komma

  Låt vargen vandra. Underbart vackert djur som har lika stor rätt till att vara här som vi. Glad att den är här!


 • Låte vargen vara!

  Vi ska inte utrota vargen är du från vettet människa vi inkränktar egentligen på deras revir. Låte vargen vara


 • Jag älskar vargar

  Underbart att vargarna är tillbaka i sjuhärad. Jag skulle gärna vilja se en här i sjuhärad. Den kvinna som körde på vargen borde ha kontaktat polisen omedelbart och inte väntat till nästa dag.


 • Varför rädd för vargen

  Förstår inte varför vi skall "utrota" vargen.
  Den gör väl inte någon illa ?


 • stackars varg

  hade det varit en vanlig hund som blivit påkörd,
  så hade den säkert med morrat av rädsla och smärta med.


 • sigurd lille

  snälla rara sigurd.
  du tar nog i lite för mycket, nu.
  Låt vargen komma, under kontrollerade former.
  Idag har vi inget vilt djur, som kan , på naturens väg, kontrollera ex älg och rådjurstammarna. Ska det vara som förr, så ska väl lo och björn också vandra i våra vackra skogar, eller hur?


 • vem hade inte morrat?

  vem hade inte morrat om man blev påkörd??är la bättre o söva vargen o flytta den,om den på träffas på.
  Alla djur har väl lika rätt o leva??


 • Sörlänningar

  ÄNTLIGEN har ni sörlänningar fått del av den svenska rovdjursstammen. Jag bara väntar på att första hunden eller hästen blir vargföda. Då kommer det gå fort tills vargen är borta ur södra sverige. Er dubbelmoral får mig att må illa. Men ett tipps är att ha koll på barnen om de leker i skogen.


 • usch Sigurd

  Vargen är fridlyst sedan 1966. Regereringens delmål är att vi skall ha 200 vargar spridda över landet,förutom i renskötselområdet. Idag finns ca 170 vargar. Polisen roll i sammanhanget är mest att jaga tjuvjägare.


 • Välkomna vargen

  Vargen är i min åsikt mer än välkommen, vi är hemska på att fördriva djur till trakter där dom inte klarar sig. Om det nu är en varg som sökt sig ner till vårat landskap låt den då vara. Hoppas på det bästa att den KAN bilda familj, även här nere.

  Vargen är ett mycket fint djur som INGEN behöver döda.

  Låter vi vargen vara låter den oss vara... tänk på det.


 • Vargen nordens stolthet!

  nu har jag läst igenom och dem flesta är vettiga men sigurd du borde svälja ditt huvve och byta kropp totalt ! du är ju en skam varför ska vi utrota vargen ? ngn bra anledning så län ge den inte angriper människor så är jag helnöjd och den kommer att fälla boskapsdjur någon dag här nu helt klart men är inte det naturens gång att dem gör så.. tänk efter !


 • Till Kajsavarg

  Bra att du kan din historia Kajsavarg! Vargen har varit fridlyst sedan 1966. Hur ka?n det komma sig? Rovdjursproblematiken berör de som bor på landsbyggden och lever med varjen INTE de som gömmer sig i södra sverige. Det finns en anledning till varför våra förfärder desimerade vargstammen. Öppna båda ögonen snälla du!
  A


 • Ingen är rädd för vargen här, vargen här???

  Nu är ni nog lite för blödiga,fega och talar osanning
  Jag tror inte på att ni sjuhäradsbor menar i sina hjärtan att ingen är rädder för vargen här
  När det kommer till kritan så är du nog spak,
  Var ärlig, när vi vågar visa vår sårbarhet då är vi starka.Våga visa vem du är gentemot dig själv


 • Håller på Sigurd...

  Kan ingen förstå ironi längre...?
  Jag tror Sigurd är lite förvånad (eller inte...) över att ingen fattar hans ironiska inlägg!


 • För helvete!

  Tragiska jävla människor som ser vargen som en ond mördarmaskin gör mig förbannad.
  Om vargen tar en häst eller nån annan boskap så kanske man borde förstå att ett bättre stängsel vore på sin plats? En varg kan inte hoppa hur högt som helst.
  "Vakta era barn när de leker i skogen" - från vaddå? Hur många har blivit attackerade av varg? Det är väl mindre än 10 st på 100 år, det är större chans att bli attackerad av en haj på semestern än en varg här hemma.

  Det är patetiskt att man se vargen som en ond varelse istället för vad det är; ett rovdjur, precis som björn, lo, järv osv.
  Skärp er!


 • Skenevargen

  ?Till kvinnan som körde på "vargen", Om du inte visste det så kan ett sargat rovdjur vara farlig,så din nyfikenhet kunde kosta dig skador el ditt liv.Du kan ringa polisen nästa gång om de har poliser där.


 • Hur kan Ni hjälpa oss?

  Ni som älskar vargarna är Ni också villiga att hjälpa alla oss djurbönder i Sjuhärad som kommer att få problem med bortskrämda, skadade och kanske dödade tamdjur. Vi hade ju en gång i Sverige bestämt oss för att dessa djur måste utrotas på grund av allt för stora problem med skador i djurhållningen. Förr fick man ta in djuren om nätterna för att minimera vargskador. Förr hade man vallpojkar som vaktade djuren på dagarna. I dag är vi skyldiga att ha djuren på bete och många har ranchdrift med endast ett vindskydd året runt. Det finns ingen som med ekonomi kan föda upp köttdjur på det gamla orationella viset (med vallpojkar osv)längre. Hur vill Ni att vi djurägare hantera dessa djurskyddsfrågor som önskar vargen åter?


 • re Kajsa Varg

  Det är just fridlysningen som är problemmet. Det togs av en samling romantiker i Stockholm, där ingen kunde föreställa sig vargar någon annan stans än på Skansen. Därför måste det vara ett medborgligt krav, att lagen ändras så att envar kan delta i utrotandet av rovdjur i våra trakter. Till dess är kravet att polisen skall hålla bestarna borta från hus, hem och våra barn och tamdjur!


 • Inte sörlänningar

  A, känner mig träffad och vill gärna rätta dig lite.
  Det är "stabor" som vill ha vargen tillbaka!


 • Jägarnas önskedröm

  Jag har hört många trottoarjägare uttrycka sin vilja att få en stor vargstam etablerad och drömma om framtida spännande vargjakter. Men jag tror att det blir som med vildsvinen där dessa nu etablerat sig stort, dessa godagspitar till jägare som nu tröttnat på att hålla vildsvinsstammen på lagom nivå kommer även att tröttna på vargjakter när nyhetens behag avklingat. Att få in stora pengar på att arrangera vargjakter är dömt att misslyckas.


 • Paranoian sprider sig

  i vanlig ordning ställer sig vettskrämda människor upp och och kräver "döda vargen". Herrejösses. EN enda liten varg i hela västra götaland och en del blir som besatta av rädsla. Det är kanske inte så underligt att många rovdjur är utrotningshotade, med tanke på denna oerhörda rädsla som en enda varg har skapat. Spring hellre ut och skrik på bilister istället Sigurd. De dödar folk i stora mängder varje år, till skillnad från vargen.


 • Till M. Du borde skärpa Dig!

  Ja kära M det har varit mindre vargattacker än 10 de senaste 100 åren. Du har helt rätt. Men vad Du inte fattar är att vi inte har haft så många vargar i Sverige de senaste 100 åren! Det finns en anledning kära du. Så det har inte kunnat bli några attacker. Fattar du logiken eller?
  Det senaste året har två personer dött av björnangrepp i Sverige. Detta är en direkt följd av den ökande björnstammen. Ja jag vet att i det ena fallet var björnen skadad men i det andra fallet var det ett oprovocerat angrepp från björnen.
  Det enda jag vill framföra är att djuren inte dumma som vissa verkar tro. Det klart att det är lättare för en varg att ta en katt eller en lösspringande hund än att ge sig på en älg! Det borde även naturmupparna fatta.
  Angående kommentaren om stängsel kring tamboskapen visar bara vilken luftbubbla du lever i. Stäng in vargen på Borås Djurpark så kan den som vill åka och kolla på den.
  /A


 • Belöning

  Kan man inte ge denna stilliga madame som gjorde vad hon skulle en belöning? Enda nackdelen är att hon inte körde över den igen!


 • Tror på sagor?

  Otroligt att vargskräcken lever kvar bland vuxna i dagens upplysningssamhälle, sagan om rödluvan var just bara en saga. Det är dessutom konstigt att det bara är älgjägare som blir anfallna av björnar, helt otroligt!!!


 • till A

  Till A.
  Vilka barn och hästar dödas av varg i Scandinavia..? Hur många människor skadas årligen av hundar..? Ndg får är det framför allt lösspringande jakthundar som dödar och skadar medan och vargen får skulden!


 • Var det en varg?

  Var det verkligen en varg,det fanns inga spår efter den, dom så kallade expeterna har ju letat hela dan i dag (FREDAG) nåt spår borde dom väl ha hittat/rödluvan


 • Till Kinnabo

  Vargskräck kallar du det, jag kallar det respekt för det levande viltet.
  Rödluvan var en saga det har du helt rätt i, men att det i dagens Ryssland år 2008 kommer dö ca 50 talet människor/barn pga vargattacker det viste inte du trots att du lever i upplysningssamhälle. Det är lätt att bo i trygga Kinna.
  Att det är merparten jägare som blivit anfallna av rovdjur är inte ologiskt. Ser man rent statistiskt på det så tillbringar jägarna merparten av all den tiden som svensken är ute i skogen och då räknas inte söndagspromenaden på elljusspåret in som att vistas i skogen.

  Exempel: Släpp ut tio lejon i Kinna Centrum och undersök vilka personer som först stryker med. (Jag tror det blir de som vågar sig ut). Ingen person har blivit dödad av ett lejon i Sverige och säkerligen ingen i Kinna.
  Innebär det att lejon inte är farliga?
  /A


 • VARG!

  HEJ!
  Om jag fångar vargen! Får man ha den i koppel då`?
  det skulle vara roligt!.. jag har fiskar .. men dem är så tråkiga.. och när jag går ut på promenad med dem är jag så fasligt rädd att tappa glaset...


 • varg

  Tycker att vargen är vacker där den hör hemma, i skogen. Tycker att vargar som går rätt in på gårdar och bland hos ska tas bort, i övrigt tycker jag att de ska få leva. Tycker i och för sig ochså att ska vi ha varg borde bönderna få bidrag för ordentliga kraftiga elstaket. Har själv haft både häst, hund, och katt och en varg precis utanför huset och det glömmer jag aldrig. Aldrig skräcken våra hundar visade då heller och det var första och enda gången i deras liv de var rädda(rottisar). Håller stenkoll på vovvarna nu.


 • Länge leve mångfalden

  Att en frisk varg skulle vara ett hot mot barn eller vuxna är nog inte särskilt troligt eftersom den, liksom de flesta andra vilda djur, helst inte vill se röken av oss människor. Att den sedan gärna kan tänka sig ett lättfångat får till middag är ju förståeligt, men inget större problem för den lantbrukare/djurägare som hägnat in sina djur på ett bra sätt. Det finns utmärkta stängsel mot lösspringande sällskapshundar och andra rovdjur. Man kan dessutom få bidrag till dessa stängsel och även till särskilda vakthundar som får gå tillsammans med boskapen. Hör med länsstyrelsen vad som gäller. Ett annat tips: kontakta Rovdjursföreningen (hemsida: www.rovdjur.se) i länet om du vill lära dig mer om hur vi som människor kan leva sida vid sida med rovdjuren och hur vi kan skydda våra tamdjur. Medlemmar i föreningen hjälper också gärna till att sätta upp stängsel.
  Länge leve mångfald, kunskap och sunt förnuft!


 • sunt förnuft

  att gå fram till en skadad varg låter inte som det smartaste, knappast ngn överaskning att den morrar heller.

  sedan förstår jag inte varghatarna, de är ju nästan hysteriska. se till att se er för när ni går korsar övergångsställen istället.

  varför ska bönder få bidrag till staket för?


 • Vargen

  Detr är kul och berikande med varg i våra trakter. Det är olämpliga hundar tex. Pitbull och andra kapmhundar och deras olämpliga ägare som ska motverkas, Förhoppningsvis kommer Sigurds åsikter att försvinna när hans generation, han verkar väldigt gammal, går i graven.


 • få bort vargen!

  vargen hör inte hemma här nere vi ska inte behöva vara oroliga för våra hundar å tamboskap ska behöva gå osäkra! släpp in dom hos dom uppe på stockholms smågator då blive det liv bland politiker å annat!! UTROTA VARGEN


 • Flytta till månen?

  Sigurd,tur att det inte bara finns såna människor som dig på jorden,har hört att man kan köpa mark på månen.Har du också hört det?

  Flytta du dit,där kommer du troligtvis inte stöta på ngn varg eller andra varelser!!!

  Djurplågare är fega varelser som är rädda!


 • Till A

  Att det skulle dö 50 st i Ryssland av Vargattacker kan jag bara beklaga men det gör inte "Ulfi" i Mark farligare för det. Det finns betydligt fler dokumenterade Hundattacker med dödligutgång i T.ex Göteborg än vargattacker med densamma i hela Sverige. Alltså är Hund ett betydligt farligare djur för människor än Varg och ändå uppstår ingen panik.
  Vargångesten kommer antagligen snart att lägga sej då "Ulfi" har strövat vidare från kommunen eller att någon fått sin Schäferhund påkörd.


 • Elstängsel dålig lösning

  Ni kanske tror att det är lätt att inhägna boskap med elstängsel till skydd mot varg men här tar Ni fel! Betänk att stor del av betesarealen går utmed sjöar och åar vilket gör att nivåskillnaderna kan variera med som i mitt eget fall ca 2 meter, då förstår väl var och en att elstängsel ej fungerar. Djuren måste ju även få tillgång till vatten från dessa vattendrag. Vintertid händer det ofta att drivor bildas som gör att vargarna lätt kan hoppa över ett elstängsel som då kanske endast är några decimeter över snötäcket. De tunga boskapsdjuret vågar däremot ej hoppa ut de är så präglade vid elstängsel att de ju knappast går att få över ens när elstängslet är nedtaget. Men blir de skrämda av vargar, hundar eller som ibland händer nyårsraketer så rusar de blint fram över vad som helst till stort förfång för oss djurägare. Glöm bidrag till stängsel, här finns inte många pengar för detta ändamål och EU-bidragen till jordbruket kommer snart att fasas ut.


 • Vargen

  Hade vargen liggat kvar så skulle jag kunna tänka mig att ge damen i bilen en belöning. Dåligt av jägaren i axelfors att han inte skött. En skam för jägarkåren..


 • Eftersök

  Statens vilt är det staten som får sköta! jag undrar vilken särskilt tränad hund polisen har som de ska sköta eftersöket med? Gör man ej ett korekt eftersök Är det straffbart! Vem ska vi straffa? om de ej spårar tills att det skadade viltet är anträffats eller har spårat så långt att man med säkerhet kan säga att viltet är oskadat! Tommy Berglund är av Länsstyrelsen utsedd till rovviltsspårare, har han en särskilt tränad hund!!!!!


 • Förvånad

  Om vi nu skall ha 200 vargar i Sverige. Vuxna vargar. Låt oss räkna på det... Säg att 50 stycken är hanar och 50 honor. Det blir 50 möjliga vargpar. Vi bortser från att alla i en flock inte får ungar och tar bort hälften av de möjliga paren. Kvar blir 25 vargpar. Vi räknar lågt med att bara 15 av paren får en kull ungar som överlever. Det är inte högt räknat med fem ungar per kull. Det blir 75 (15*5) nya, friska vargar per år... Vi säger att 25 vuxna vargar per år dör...

  Det blir 75-25=50 nya vargar per år totalt sett. En ökning med 25% verkar inte vara fel. Hur blir ökningen då?
  år 1. 200 år 2. 250 år 3. 312 år 4. 390
  år 5. 488 år 6. 610 år 7. 762 år 8. 953

  Jag är inte emot vargar, men för min del verkar det vara hög tid att fundera kring hur man skall hantera vargstammen. Om det skall vara 200 vargar. Hur skall man sköta avskjutningen när den överstiger 200 stycken? Hur skall man kunna räkna dem? Om de fortsätter att vara fridlysta och har såpass god tillgång på föda så ser jag inga skäl varför vargstammen inte kommer att explodera som älgstammen och rådjursstammen gjort tidigare.


 • en gång till

  Sigurd ironisk? Jag läste en gång till och tänkte: ja, det kanske han är!
  Men nej, han kom med en ny kommentar ? han gillar inte vargar

  En anledning till att våra förfäder inte kunde leva med vargen var att svält och död stod för dörren om deras tamboskap blev rovdjurens byte. Det handlade om den dagliga maten!! Idag kan vi köpa köttfärsen på ICA.
  Det är bra att kunna sin historia, och jag kan en hel del om varg, björn och lo också eftersom jag lever i rovdjursområde sommartid.
  Det finns massor av hemsidor där man kan lära sig om rovdjuren och på så vis få hjälp med sin ?rädsla?. www.de5stora.com där människan står för det 5:e, rekommenderas.


 • Vargen farlig...?

  Hur farlig är vargen?
  Jägarnas Riksförbund, avd 20-01, Falun
  "Vargar är i grunden skygga för människan och ett exempel på hur obenägen vargen är att anfalla människor är detta: Forskare har i naturen vid flera tillfällen krupit in i varglyor och märkt valparna. Tiken har därvid bara dragit sig undan och aldrig visat något aggresivt beteende. I ett björnide skulle man inte kunna göra något sådant utan att bli angripen."

  Jag är betydligt räddare för att röra mig i vissa storstadsområden en fredagskväll än i djupaste skogen där det finns varg...
  Det har dessutom visat sig att mångas s.k vargangrepp har varit lösspringande hundar!
  Vargfobi skulle jag vilja säga till dem som yvas över vargens framfart....


 • Snälla Kinnabo

  Snälla Kinnabo. Du med flera svävar ständigt ifrån ämnet. Visst sker det olyckor med kamphundar och sällskapshundar. Men gör det vargen till ett snällare rovdjur? Jag kan bara beklaga alla dessa hundägare som inte kan ta hand om sina djur. Men du måste förstå att vargen är ett rovdjur som mår och trivs bäst i de stora obebodda skogarna där de kan leva fritt från mänsklig påverkan. Har vi dessa landskap/förutsättningarna i Sjuhäradsbygden tycker du?
  Bara för att X antal personer i Sverige dör i biltrafiken årligen kan vi ha rovdjur inne på hus knuten. Bara för att det råder krig i Irak tycker jag att vi kan odla upp fästingar med borrelia i södra Sverige och släppa ut. Ditt resonemang gör mig förvirrad. Vargen är ett rovdjur som kräver stora jaktmarker mm detta är ett faktum. Vargen har varit jagad i århundraden och på så sätt har de skygga överlevt och befolkningen har levt med det. Hur tror du det går om man bara släpper stammen fritt med rovdjur?
  Lyssna med befolkningen som bor i vargrevir vad de tycker. Slutligen tror du att hysterin kommer att lägga sig när vargen strövatvidare till nästa ställe. Vad tror du att medborgarna där tycker då?
  /A


 • Till Ingemar Basth

  Ingemar Basth skriver rent strunt. Jag citerar Ingemar "Forskare har i naturen (var annars?!?) vid flera tillfällen krupit in i varglyor och märkt valparna. Tiken har därvid bara dragit sig undan och aldrig visat något aggressivt beteende. I ett björnide skulle man inte kunna göra något sådant utan att bli angripen."

  Ingemar med detta inlägg hånar du all forskning och alla forskare som dagligen arbetar för att förstå vargens biologi. Jag säger bara en gång att försök INTE inbinda varken mig eller läsarna att dessa extremt seriösa forskare skulle krypa in i en lya för att märka några valpar!
  Detta sker på utsidan eller att man först söver honan vilket är mycket sällsynt.

  Att sedan Du personligen är rädd att gå en fredagskväll i storstaden är tragiskt. Det skall du framföra till våra folkvalda politiker, för vad har det med vargen att göra? Kan Ingemar förklara det för mig?
  /A


 • Var är vargen

  När månen om natten sätts i brand
  Av ett isande skri ifrån norr är det sant
  Det dom viskar om en rit nånstans
  Så välsignat vare vårt land

  Var är vargen
  Var är vargen
  Var är vargen
  Du trodde var död
  Var är vargen
  Var är vargen
  Var är vargen
  Du trodde var död

  I dom djupaste skogar från fjällen i skyn
  Hörs berättas en urgammal myt
  Om blixtrande ögon du aldrig kan fly
  Så bevare båd stad och by

  Var är vargen
  Var är vargen
  Var är vargen
  Du trodde var död
  Var är vargen
  Var är vargen
  Var är vargen
  Du trodde var död

  Som en levande lavin kommer hungriga djur
  Över vidden hörs deras tjut
  Och vinden sjunger ett mollstämt dur
  Mänska är du för eller mot till slut?

  Det är vargen
  Det är vargen
  Det är vargen
  Du trodde var död
  Det är vargen
  Det är vargen
  Det är vargen
  Du trodde var död

  Den vilda världens hunger lämnar aldrig dig
  Den vilda världens hunger lämnar aldrig dig


 • varg elle ej

  har suttit och läst allas komentarer och det var nått som jag reagerade på. Du som sa att 50 människor dödas av varg i Ryssland. För det första, fattar du vilken låg siffra det är!! ja menar att Ryssland har ju 142 400 000 invånare. Desutom är landet ofantligt stort så pga av detta kan man inte gämföra rysslands vargar med Sverige. Desutom så jagar dom ju mycket mera i Ryssland!! Och det är ju oftats då som vargattaker händer, när en varg blir attakerad. Nu till det negativa mot vargen, och det är väll det att det kan bli lite läskigt att gå ut med hunden i skogen om det springer varg där. För jag tror att det är i den sitvationen som vargen kan bli farlig, inte annars!


 • Klart man är rädd

  Klart man är rädd för vargen. En frisk vild varg fruktar jag inte, men våra delvis utplanterade vargar vi har i Sverige fruktar jag. En frisk vild varg ser du inte om du inte är långt ut i skogen på deras revir. Men de senaste åren har det siktats varg i byar och trädgårdar. Vargen har smygit på folk osv. Inget vilt djur gör så, om den inte är hungrig alltså...

  Själv är jag dagligen ute i skogen med mina hundar och små barn. Jag kanske inte frestar som föda men de andra fem individerna gör det garanterat. Kniv, japp, nuför tiden får det bli så, bössa kan jag ju inte släpa med mig. Ja, jag är rädd för vargen, nej jag vill inte ha detta rovdjur i våra skogar. Tack.


 • Till F, "matematikern".

  Jag ser att du läst matematik A, med tanke på att du kan räkna ut att 15*5=75, men måste ju inse att du inte bara kan ta siffror rakt från ingenstans sådär?

  "Det blir 75 (15*5) nya, friska vargar per år... Vi säger att 25 vuxna vargar per år dör...

  Det blir 75-25=50 nya vargar per år totalt sett. En ökning med 25%"

  Om jag skriver samma sak, men att "Vi säger att 80 vuxna vargar per år dör..." - då skulle ju vargstammen minska? Jag håller med om att dina antagningar låter mer rimliga än i mitt exempel. Men det är faktiskt inte okej att bara hitta på lite siffror =) Sedan tror jag själv faktiskt att vargar snabbt springer bort om de får syn på en människa i skogen.


 • Andra farliga djur

  Ett annat djur med farliga tänder som sprider sig söderut är ju faktiskt bävern.. Jag har hört att i Kanada dör omkring 4 människor varje år av att ha fått bävergnagda träd som fallit i skallen. Bort med vargen och bävern!


 • Vargstackare

  Tror jag det att stackaren morrar, vem skulle inte göra det om man blir påkörd!!!!

  Vi borde vara glada åt att ha fått varg i området istället för dessa sjuka reaktioner som är idag....Tänk vilken friskvård i viltdjursbeståndet, inga skabbrävar eller andra sjuka djur mer, om vargbeståndet fick vara normalt!!
  Vi ska vara glada istället!!


 • Wow

  Antligen visar det sig att vi annu har mojligheten att se dessa djur i det fria som vi bara har sett pa djurparken och pa bilder i skolan nar vi vuxit upp. Efter att vi nastan har lyckats utplana algen i vara trakter visar det sig att det aterigen finns ytterligare nagot vart att skada ute i naturen och da vill folk skjuta dem... SORGLIGT!!!


 • Epilog

  Att vargens vara eller icke vara är ett känsligt ämne märks inte minst här men att vargen inte är ett hot mot människor är ett faktum och därmed saknar denna panik grund. Jag tycker att vargen är ett vackert och beundransvärt djur som har fått en orättvist rykte som dom inte förtjänar .
  Därmed lämnar jag denna diskution, tack för mej.


 • jisses ...

  mycke grin ifrån bönderna nu. Har ni ej råd med riktiga inhängnader trots bidragen EU slösar på er gnällspikar så lägg ner verksamheten istället.... och alla dessa jägare som sitter och polerar bössan varje kväll i väntan på att få gå ut och knäppa sig en varg, gör något vettigt istället era vapenskadade stackare.


 • Utrota vargen!

  Det är så tragiskt med människor som hatar så skoningslöst. Att utan tvekan ropa: Utrota vargen! Varför då? För att det är ett rovdjur? Skall alla rovdjur i världen utrotas bara för att de är rovdjur? Jag är inte rädd för vargen, men jag har respekt för den, liksom för alla djur och människor som kan vara potentiellt farliga.

  När det gäller vargar i Kinna by måste man vara bra korkad för att göra jämförelse med lejon i densamma. Håll dig inom rimlighetens gränser!

  Vem är du MÄNNISKA som kan sitta på din pidestal och utrota efter behag? Det är ju DU som inkräktar på djurens revir. Det lär ju inte bli lättare att lösa rovdjurs/männniskofrågan i framtiden, med tanke på hur bråttom vi har att överbefolka detta klot...

  Jag antar att ni varghatare inte är hundägare, med tanke på ursprunget.


 • Fakta

  Det Ingemar Basth skriver om att vargen drar sig undan från lyan är helt korrekt.
  Sign A verkar allmänt flummig. Var bor du A, som kallar oss för sörlänningar? Skit du i oss, vi klarar vår debatt utan dej, om du inte bor i Sjuhärad med omnejd.Har du nån fakta att komma med? Hur många barn har blivit anfallna av varg? Kom igen,fakta!!
  Till slut, en helt annan grej, kan ni på BT fixa så att det inte blir frågetecken när man skriver andra tecken!
  Det är irriterande. Apostrof och bindestreck t.ex. blir frågetecken vid publiceringen.


 • till sign F

  Till Sign F
  200 vargar är ett delmål. Dina beräkningar är intressanta men fel. Vargstammen är så inavlad ( alla vargar härstammar från 3 st ursprungliga vargar) att kullstorleken snarare är 2-3 ungar.
  Varje år dödas 25 vargar illegalt, dessutom trafikdödas ett antal. Vargstammen riskerar istället att dö ut pga av inavelseffekter.Man behöver alltså inte oroa sig för att den skall växa så fort som du antyder.


 • Till Josefin

  Visst kan man tolka statistiken som att vargattacker är sällsynta i Ryssland. Då kan man också dra parallellen att bilolyckorna inte existerar i världen. Jag menar att det bor 6 miljarder personer på jorden och bara 500 miljoner personer i Europa. Av dessa 500 miljoner invånare i Europa finns det bara 9 miljoner i Sverige. Av dessa 9 miljoner invånare i Sverige dör bara ca 300 st/år i bilolyckor. Tycker Du då inte att vi i Sverige skall arbeta för en nollvision av dödsfall i trafiken?

  Det underliga i resonemanget är att när det gäller dödsolyckor i trafiken skall vi ha en nollvision (kosta vad det kosta vill) men när det gäller rovdjur kan samhället chansa lite. Men för den/de som blir drabbade varken det är av en trafikolycka eller en annan olycka blir nog sorgen lika stor. Eller vad tror Du?

  Jag menar absolut inte att vi skall utrota vargen ur Sverige men som med allt vilt kan man inte bara släppa populationen fritt. Vi har redan en obalans i naturen som mänskligheten har orsakat. Låt oss då ta ansvar för våra tidigare misstag och låta rovdjurspopulationen växa långsamt i Sverige för att kunna analysera läget och fatta bättre beslut. Ta vildsvinen som ett exempel. De förökar sig explosionsartat i våra trakter och med detta kommer problemen. VARFÖR måste pendeln alltid slå så kraftigt åt det ena eller andra hållet? ANTA FÖRSIKTIGHETSPRINCIPEN.

  Att ryssarna jagar mer än jägarna i Sverige är en hypotetisk fråga. Vad räknas som jakt? Räknar vi jakttimmar/jägare (invånare) tror jag nog att vi i Sverige jagar mer än ryssarna.
  /A


 • Räkna på det

  Man kan inte ha en vargstam på 200 djur om man inte skjuter av dem som kommer över 200-gränsen. Vem räknar vargarna? Med en stam (om det nu stämmer) på 170 djur, så behövs ett beslut om hur vi skall ha det.
  I annat fall kommer det bli, med den nästintill obegränsade möjligheten till mat, en skenande tillväxt. Det är fakta.
  Jag är inte emot vargar, men ser gärna en aningens tankeverksamhet bakom "välkomna vargen"-kommentarerna.


 • Låt vargen vara!

  Om man som jägare blir anfallen i skogen av våra vilda djur får man ju skylla sig själv, man är där för att att själv döda & då får man ju va medveten om risken att man sj stryker med.
  Jag tycker att det bor för mycket människor i världen o att detta är ett hot mot överlevnaden, ska vi då systematiskt mörda människor oxå?
  Vargen borde ha lika stor rätt som alla andra djur o få ströva fritt i sverige. Har man boskap el barn så får man ju hålla efter dem o se till att de är säkra.


 • Människor är sjuka....

  Självfallet så besväras inte stadsbor av vargen, men det måste ju vara något fundamentalt på tok hos en människa som förespråkar utrotning av djur som de inte kommer överens med.

  Har aldrig förstått att människor, utan att tänka något mer på det, kan döda djur just p.g.a. deras egna lättja. Att vargen är ett rovdjur som följer sin natur är besvärligt för bönderna, så med den anledningen så vill dom döda.. som blodtörstiga bestar som inte kan få nog. Alla anledningar till att göra sin makt tillkänna och döda verkar vara vår tids melodi.


 • Stackars varg

  Men snälla nån. Vilken hysteri för att en stackars varg strövar omkring. Låt den vara ifred, det finns massor av rådjur och harar som den kan jaga.
  Självklart att vargen morran när kvinnan går fram. Hört talas om att den kanske vill försvara sig??????

  Den siste idioten är inte född än. Man går INTE fram till ett skadat rovdjur.


 • e de ett terror hot ???

  jaha...e de inte terror hot så e de vargar....kanske kan ringa våra "hjältar" i väst ? mr bush skickar säkert en hjälpande hand....låt detta vackra djur vara i sin naturliga miljö...den är nog minst lika förvirrad som övriga virrpannor...mvh


 • Och nu börjar det

  Som jag skrev för några veckor sedan...det är bara en tidsfråga innan folk vill börja få bort vargen...och vargen har ju inte ens attackerat nån den morrade och ställde sig med tassarna mot bilens ruta, det kallar inte jag en attack...bara kärringen som är en dramadrottning....LÅT VARGEN VARA !!


 • Varg contra svartråtta

  Hör så många som önskar en stor vargstam till förtret för våra djurbönder. Men dom kan gott ha detta problem,"de bara gnäller, dom bör lägga ner sin produktion" har någon uttryckt i debatten. Hur ska ni ha det med svartråttan som var så vanlig i Sverige under medeltiden. Idag är den utrotningshotad i Sverige, visserligen spred den död och pest på sin väg - men alla djur ska ju leva enligt vargvännernas motto. Råttorna bekämpas ideligen av olika företag med gifter. Jag vill gärna veta vilken syn Ni vargvänner har på detta råttproblem som oftast har stadsanknytning? Önskar Ni en livskraftig svart-råttstam åter eller kan Ni nu bättre förstå befolkningens syn på varg som finns inom lantbruket?


 • Inför jakt

  Varför inte tillåta jakt på varg igen? Om vargen verkar hotfull kan man få avliva den, men vargar som är skygga och håller sig i skogen och inte ger sig på tamdjur eller människor kan ju då få vara kvar.
  Man vågar ju inte rida ut i skogen längre för varghotet. Jag håller faktiskt med Sigurd i detta. Jag vill kunna släppa ut mina barn att leka i skogen och cykla till sjön utan att vara orolig för att de blir skadade eller dödade av varg.
  Vargar kan vara fina, men jag vill inte ha dem här på landet.


 • Bra för debatten om våra rovdjur

  Har läst de flesta av kommentarerna om artikeln i BT.De har nu nått samma nivå som vi hade i Värmland, när vargen dök upp där i början av 70-talet.En del ytterligheter,en del riktigt stolliga, några vettiga.Nu vet ni på ett ungefär hur man har det i några kommuner i Värmland.Sammanlagt, så fanns det 24 st vargar i de båda reviren i oktober månad.
  Skulle det bli fler vargar här nere, så får ni räkna med angrepp på tamboskap och hundar.
  Här nere har ni förmodligen en.


 • Ni är ju patetiska

  Jag har en hund som jag ger allt, men för den skull vill jag inte åt livet på vargen!
  Vi människor är det största jävligaste rovdljur i Världen, en varg bör man inte vara rädd för däremot människor!
  Låt vargen vara, innan man klagar på att djuren kommer närmare bosatta områden kanske man skall fundera hur det såg ut för längesedan, då var det skog och vilda djur hade sina revir där du just nu sitter framför din Plasma i vardagsrummet! Det är vi som tar mark och vi människor som förstör, låt djuren vara dem har mer rätt än vi har, dem var här innan oss!


 • Vi vill inte ha varg!

  Jag är så trött på alla människors dumma inlägg. Förstår ni inte att vargen kommer att förstöra våra liv? Tänk på alla dessa söta små rådjur med sina fina ögon som kommer att få sätta livet till... Och dessutom alla våra fina snälla hundar som kommer att bli uppätna när de är ute på jakt med sin husse. Det är ju redan ett par tusen hundar bara i norra Sverige som har fått sätta livet till, vill vi att tusentals hundar här också ska dö?

  Om det är så många barn i Ryssland som fått sätta livet till i vargens munnar är det högst troligt att det blir minst lika många i Sverige som kommer att gå åt eftersom vi är mycket mer tättbefolkat än Ryssland. Dvs vill vi verkligen att nästa generations barn ska bli vargföda? Vargen är en styggelse och hör inte till den svenska naturen!!! Snart går vi man ur huse och tar bort vargen! Skjut, gräv och tig som jägarna säger är som musik i mina öron.

  Norr om Stockholm vill 99.9 % av alla som bor ta bort vargen. De enda som vill ha kvar vargen är de inflyttade Stockholmarna. Det säger ganska mycket om problemet med vargen, de som vill ha kvar den bor inte i områden med varg. Snart när vargen börjar att ströva i Borås och Stockholm och äta hundar, söta rådjur och barn kommer opinionen att vända här också!

  Varg - Nej Tack, Utrotning - Ja Tack!


 • vi har tillräckligt.......

  hur mycket plats behöver människorna? har vi inte plats för vår natur längre? tar inte kraftverk, mobilmaster och privata ägor nog med plats? hejda utvecklingen, inte naturen. vargen har sin givna plats i vår värld.


 • Vargskräck

  En del svenskar är rädda för varg men de kan leva sida vid sida med folk även i tätbefolkade områden utan att någon störs.
  Det finns cirka 6 000 i Västeuropa:
  2 000 i Spanien,
  2 500 i Rumänien,
  510 i Polen,
  500 i Italien och
  150 i Slovakien (mars 2004)
  200-300 i Finland
  sammanlagt 150-200 i Norge och Sverige (jan 2007)
  Det finns cirka 45 000 i Ryssland
  Det finns cirka 60 000 i Nordamerika
  Vargens flock består av föräldraparet (alfa-djuren), deras årsvalpar samt tidigare ungar. Antalet beror på födotillgången. I Sverige är ett normalstort vargrevir mellan 75 000 och 200 000 hektar (dvs drygt tio kvadratmil i genomsnitt).
  Parning sker i februari?mars och de 5?6 ungarna föds i en lya efter 63 dygn. Det är endast alfahonan som löper och får ungar. Unga vargar är könsmogna först vid två års ålder, men fortplantar sig i allmänhet inte förrän under sitt tredje levnadsår, och kan stanna hos föräldrarna fram till dess. Äldre ungdjur hjälper föräldrarna vid uppfostringen av yngre ungdjur. När ungvargarna blir könsmogna lämnar i de allmänhet flocken och letar efter eget territorium.
  Alltså går det inte att räkna som F gjort (Det blir 75 (15*5) nya, friska vargar per år).

  Läs mer på http://sv.wikipedia.org/wiki/Varg


 • re: Vi vill inte ha varg!

  Har du varit på flaskan när du skrivit ditt inlägg fröken Fredrika?
  "Dvs vill vi verkligen att nästa generations barn ska bli vargföda? Vargen är en styggelse och hör inte till den svenska naturen!!!"
  VARGFÖDA?! Har du intelligens nog att förstå att MÄNNISKOR, vare sig det är barn eller vuxna, skrämmer vargen mer än vargen skrämmer människor? Och jag är 100% säker på att vargen hör till den svenska naturen mer än både du och jag gör tillsammans.

  Och när du skriver att 99.9% av alla ovanför Sthlm vill "ta bort vargen" så kan man inte annat än skratta åt dig. Jag frågade precis en vän till mig om han var rädd för vargar, han började skratta. Han bor uppe i Haparanda btw och tyckte det var komiskt att folk var rädda för vargar. Enligt honom ska man vara glad om man ens EN gång i livet får skåda en varg i det fria.


 • Vill och vill nu har vi...

  Alla våra fina snälla hundar som kommer bli uppätna när dom är ute på jakt med sin husse, som gladligen skjuter ned "dessa söta små rådjur med sina fina ögon. Jag tror jag skrattar på mig faktiskt.
  Men skjut, gräv och tig låter ju förståndigt? Ska vi göra det med vuxna vargar bara? Eller ska vi göra det med dom söta pöta små vargungarna på våren med?
  Man ska inte ens gå fram om man kört på en grävling för dom kan bli aggresiva. Vad får nån att gå fram till en Varg som nyss blivit påkörd? Frivilligt? Hade nån kört på mig hade jag också morrat lite.
  Bävrar var det med, ja jag hade kul en stund här iallafall.
  Katten är inne jag sover gott om natten.


 • hahaha

  till fredrika
  fy vad dum du är,du tar hem priset i dumhet,det dummaste och mest korkade jag har läst på länge,tror att en människa äter upp en barn innan en varg gör det,för vi människor är de största rovdjur som finns......


 • Huh!

  Jag har varit rädd för vargar så länge jag kan minnas. Mötte en orädd, typ tam, räv ett antal gånger förra vintern när jag var ute med hunden. Min hund är större än rävar, men det var fortfarande väldigt obehagligt eftersom den sprang rakt mot oss och sen följde efter oss. Huh, för en varg då! Jag vill verkligen inte ha några vargar här, skulle vilja ha bort den så fort som möjligt!


 • Hade inte tänkt skriva mer..........

  Fredrikas insändare var den mest korkade hittills. Eller så driver hon bara med oss, för hon verkar initierad eftersom hon känner till uttrycket Skjut Gräv Tig. Fredrika, detta är en brottslig handling, som är som ljuv musik i dina öron. Dessutom beskyller du alla jägare för detta!


 • underbart

  f-n vad glad man blir att dom inte har hittat vargen, hoppas den ligger död ngn stans och att det aldrig kommer en varg hit igen, en stor ros till henne som körde på jävulens sändebud :)


 • Skandal

  Jag HATAR folk som inte tycker om djur. Elaka innerst inne är ni ...


 • Låt vargen vara

  I Afrika lever folk nära vilda djur det är naturligt varför son hysteri här när det är en naturlig i vår nordiska fauna ,låt vargarna vara i fred. M.V.H. Sten. H.


 • Kanske lite överdrivet

  Rubriken "kvinna attackerades av varg" är kanske något överdriven. Vargen morrade såklart på henne, men jag tycker det är läskigt att den gick upp på rutan med framtassarna. Skulle inte kalla det en attack, men ett riktigt vilt djur skulle dragit till skogs med en gång. Nä, tama eller halvtama vargar som springer runt i våra små skogar är ingen höjdare. Riktigt farligt kan det bli. Att rådjur, älgar och harar stryker med är en sak, det hör liksom till. Men när våra tamdjur, hundar, katter mm, djur som faktiskt i de flesta fallen är älskade stryker med, då har det gått för långt. Eller när första människan blir uppäten, för det kommer att hända, frågan är bara när? Kanske inte här än, men i värmland och på andra ställen där det finns flockar. Som sagt, en tidsfråga...


 • varm

  Jag har en mössa i ulvskinn! den är varm och goo! Det är vad de djuren kan användas till mössor, pälskragar och hanskfoder......


 • Vem jagar?

  Tro inte att vi djur-bönder hinner skjuta varg, det skitjobbet får de politiker som är ansvariga fixa.
  I dag är det inte många av köttproducenterna kvar som jagar. Jakten är oftast uthyrd till de mer kapitalstarka i samhället, de har i regel mer tid över för denna syssla också.


 • Vargmat?

  Vågar sig en varg på ett vildsvin?
  Om så är fallet kanske det inte är så dumt med varg i södra Sverige ändå.


 • LÅT VARGARNA VARA!!!

  Jag hade oxå vart sur om ja blev påkörd! Stackars varg... Så länge dom int gör oss nåt illa har vi ingen rätt att göra dom nåt illa. Förstått!?


 • oj oj oj

  hade jag inte bott i mark, och bara läst här så kunde man ju tro att det springer runt 100 dreglande varulvar. skärp er!!! jag tror att det har smygit runt varg här längre än man tror. fast det är ett underbart cool djur åk till kålmården och gå in i varg hägnet det är en upplevelse jag lovar!!!!


 • Vill ni offra er?

  Om någon av er snyftare hamnar öga mot öga med en utsvulten varg, för att inte tala om en flock, tänker ni köra med gullegull-metoden då?Det hjälper inte, kan jag säga.
  Men det ligger väl i sakens natur att ni gärna offrar er. Ungdomlig naivitet och flumpolitik tar sig många uttryck. Låt kloka gubbar sköta rovdjursproblematiken.


 • hysteri

  Hur kan man få det till Varg attackerade kvinna?
  Hade jag blivit påkörd så hade jag protesterat mot att att bli anklagad för att ha attackerat bilisten även om jag också hade morrat åt hennes dåliga körning.
  Dåligt försök av BT att ha kvällstidningsrubriker.


 • Rovdjur...

  Någon som sett lodjurshonan som mig veterligen fortfarande saknas kring Mårdaklev-Mjöbäck? Lodjursungen Gustav(?) som Borås djurpark tog hand om var avkomman från henne. Svaret torde måhända finnas kring och i jaktkretsar...
  Sluta upp och tjata om den farliga skogen. Om det så existerade 100 gånger fler vargar i Sverige skulle det ändå vara farligare att vistas i trafiken. Det är inte riskfritt att vistas i skog o mark, på hav eller i fjäll. Är vi ute efter en natur där allt är riksfritt, är ju avskjutningen av all björn och ev. lo bara en bagatellartad början. Dumheter! Däremot måste vi ta bönder och deras djur på allvar. En varg hit och dit kan måhända ställa till det, men en flock vargar dessto värre. Det förefaller som om nivån på diskussionen borde "höjas". Avsaknaden av vettigare inlägg är stor. Forskare, jakt och skogsmästare etc. var är ni? Äldre varghatare, nöjesjägare och storstadsbor som romantiserar kring vackra stackars rovdjur har vi läst tillräckligt om.


 • Förr och nu.

  Ja du Ola, här får du svar av en som vid vissa tillfällen ideelt "arbetar" med rovdjuren. Ganska intressant kan det bli framöver då man ska spåra och artbestämma rovdjurspår. Av kommentarerna att dömma verkar det ju finnas en hel del olika människor där ute som har väldigt olika uppfattningar om dessa djur, finnas eller inte. En sak är säker, våra förfäder hade problem med vargen. och idag,,? ja inte är det lätt att få alla till ett gemensamt beslut. Man skyddar sina egna intressen, djur mm. så är det. Sunt förnuft, det räcker långt.


 • Tiderna förändras

  Jag har under 35 år vistats mycket i skog o mark. Jakt, svamp, rastat hundar m.m. Har fått frågan från bekanta i Stockholm, är du inte rädd? Nej, men när jag åker tunnelbana på kvällen hos dom är jag lite rädd. Rastade hundar vid platsen där vargen blev påkörd kl. 22.20 och har hört att en bilist såg 2 vargar där kl. 22.30 Sedan hände olyckan ca. 23.00
  Då känns det plötslgt lite annorlunda när man inser att två vargar mest troligt iaktog mej på min vandring. Ser mej om lite mera i fortsättningen. Vet någon när dom brukar äta kvällsmat?


 • Oj då!

  Är det en extrem lång bakfylla sen nyår, eller är folk födda i en kolkällare? Rädd för varg? Boskap, hundar, små barn, SMÅ BARN? Vem "rastar" sina bebisar utan översyn i skogen? Utrota känns som ett väldigt stort steg tillbaka i utvecklingen. Väljer man att leva på landsbygden får man anpassa sig efter omgivningen. Inte fan skall omgivningen anpassas efter boskapsbönder. Lever man i en större stad kan man inte gärna begära att bilar skall förbjudas bara för man har barn. Det finns en och annan "ulv" man vill ha bort från sin gata men det är bara att gilla läget, eller...jag går ut och skjuter dem, utrotar dem. Din skräpar ned och då har jag, människa, gud, rätten att avgöra vilka som skall få vandra på denna jord.


 • Låt vargen vara ifred

  Jag är mycket ute i skog och mark men tycker ändå att det är OK med varg. De är såpass skygga för oss människor att de går innan jag kommer. För min del skulle jag se det som en ynnest att ha fått se ett så ovanligt djur som varg i frihet någon gång.
  Jag har också djur, men jag får väl se till att sätta ett bättre staket OM de skulle etablera sig här.


 • Alla djurägares skyldighet....

  att stängsla in sina djur på ett betryggande sätt och att ha en regelbunden tillsyn av sina djur ( det räcker inte med 1 ggr/vecka ) för att genast kunna upptäcka skador/sjukdomar. Har man inte råd med dessa grundläggande saker är det kanske dags att avveckla eller omprioritera.
  Vi har ju helt andra och bättre förutsättningar för att leva med rovdjur idag, tex. de elstängsel som är både lättskötta och förhållandevis billiga och ersättningar och försäkringar som täcker upp ekonomiska förluster. Vi har duktiga veterinärer och jägare, de senare med bra mycket bättre förutsättningar för jakt än vad våra förfäder hade, om olyckan skulle vara framme.
  Fråga till A; var har hästar blivit vargföda?
  Som djur-/hästägare på landsbygden i Dalarna så skulle jag väldigt gärna vilja veta det.


 • att hata djur

  Att ha hatiska åsikter om djur, bekräftar enligt gängse psykoligi att man har egna stora och störda bekymmer. Man hatar även människor och har en innre konflikt med sig själv. Vapenlicens -Knappast rekomenderat, körkort- ja men under tidsprövning. Detta rör sig nämligen om mycket sjuka individer.


 • Nyans?

  Skärpning från båda håll tack!

  Självklart är det lätt att bo i stan o säga att bönder är löjliga, men när man leer på det så betyder det mer. Dessutom så kanske ni inte ska klaga på den dyra maten om ni tycker att det bara är att sätta upp höga stängsel eller sluta ha djur.

  Vargar har dödat boskap o ett fåtal människor. Ja visst. Älgar attackerar också människor/hundar i skogen o orsaker dödsfall i trafiken osv. Ska vi utrota älgen? Fåglar kan sprida salmonella. Utrota alla fåglar?

  Vargen behövs för att få balans i nature...de som oroar sig över en "vargexplosion" på samma sätt som med älgen...vad tror ni älgexplosionen beror på? För lite rovdjur! "älgsjukan" som det pratades om förr kan också ha berott på för lite rovdjur.

  vargen behövs o de som bor i "vargområden" ska få hjälp. (men till er som klagar på att era hagar går ut i åar o sjöar...flytta hagen några meter o "vattna" djuren på annat vis. det är inte bra för miljön i vattnet att boskap skiter i det!


 • Varg lr inte!

  Spelar ingen roll i dagen läge om vi skall lr inte ha varg för nu kan vi inte stoppa det,det har redan gått för långt för att ens kunna utrota vargen och dom som jagar idag kommer väl snart att ge upp jakten och lägga bössorna på hyllan och sedan får staten ta hand om skiten.


 • Morr

  Klart den morrar när hon kommer fram till den. Den är ju rädd för människor.


 • Stackars vargen

  Stackars vargen som blev påkörd. Det är klart att den morrar,den blev ju både arg och rädd när kvinnan kom fram till den.


 • Jägare utan jaktmöjlighet

  Jag är en jägare och friluftsmänniska som bor mitt i det så kallade Klotenreviret. Jag har som arbete att vara ute i skogen, jag har två hundar som är av typen sällskapshundar (Landseer och Leonberger). Min familj har bott på platsen sedan början av 40 talet i tre generationer, jakten och naturen har genomsyrat vårt dagliga liv. Vi har haft får och getter men det går tyvärr ej längre. Vi kan endast ha djuren ute under uppsikt numera. Älgjakten och småviltsjakten har decimerats till ett minne blott i "Vargskötselområdet" Tänk om vi kunde ha en folkomröstning inom varglänen och låta de som bor där bestämma över vargens utveckling.huvudnyheter just nu

Bildextra från Stora torget

Borås [Uppdaterad i går 22:02]

Rydell & Quick lirade på Vintermåndagen i centrum. Se de bästa bilderna här!

Live-published photos and videos via ShootitliveVeckans Hela livet-fråga

 

hela livet

Brukar du ge några nyårslöften?

Visa resultat

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter