Karin Burstrand får predika i Skene kyrka - men bara på nåder. Till vänster Göran Landgren.

Kvinnlig präst får predika i Skene
– men bara på nåder

Mark 2009-03-09 | Uppdaterad 2009-03-10

Flera års kamp har gett resultat: en kvinnlig präst predikar i Skene kyrka 6 maj.Men domprost Karin Burstrand får inte leda en högmässa med nattvard, utan kommer att hålla i en kvällsgudstjänst mitt i veckan.

– Jag har sträckt mig så långt jag har kunnat för att möta den grupp som vill se en kvinnlig präst predika, säger kyrkoherde Göran Landgren.

Han, liksom andra kvinnoprästmotståndare, anser att nattvarden är det moment som symboliserar prästens funktion tydligast.

– Jag skulle själv vara tveksam till att delta i ett sådant sammanhang, och tror att vissa kyrkobesökare skulle vägra gå fram till mässan. Det vore inte rätt mot Karin Burstrand att utsätta henne för den markeringen, säger Göran Landgren.

Han anser att en kvällsgudstjänst är en bra kompromiss och har personligen bjudit in Burstrand till Skene – något som hon i sin tur hade krävt för att besöka församlingen.

Enligt BT:s källor vägrade dock Landgren upplåta kyrkan i Örby, där han huvudsakligen predikar själv, av rädsla att trogna kyrkobesökare senare skulle markera sitt missnöje genom att utebli från gudstjänster.

Det påståendet tillbakavisas av Göran Landgren.

– Jag tror att det blir en intimare känsla i Skene kyrka, som rymmer 280 personer. Dessutom kommer förslaget att bjuda in Burstrand från Skene, säger han.

Kyrkopolitikerna lovordar Landgrens vilja att fatta ett beslut som tagits under stor teologisk vånda.

– Många har efterfrågat en kvinnlig präst och jag är väldigt glad att vi har fått den här öppningen. Vi har ju haft frågan uppe för diskussion många gånger, säger Eva Ryberg (S), ordförande i kyrkorådet.

Hennes förhoppning är att församlingen bjuder in fler kvinnliga präster framöver, och att en kvinnlig präst anställs på sikt.

Jan-Anders Ekelund (Aktiv församling), ordförande i kyrkofullmäktige och vice ordförande i kyrkorådet, betonar att kyrkopolitikerna står enade bakom beslutet att bjuda in Karin Burstrand.

– Det har varit en tjatig debatt om kvinnliga präster som har splittrat Svenska kyrkan. Vi måste på något sätt komma framåt och finna lösningar. Det här var ett vettigt beslut som gör att ingen tar skada, säger han.

Jan-Anders Ekelund tänker dock inte strida för att kvinnliga präster anställs permanent i församlingen.

– Det är en svår teologisk fråga. Jag är inte beredd att splittra församlingen, säger han.Kommentarer

 • Välkommen, Karin!

  Man blir så trött på debatten om kvinnors tillträde som präster i våra församlingar!
  Ingen präst predikar med sitt kön, utan äkta kärlek kommer från hjärtat. Jag har vara foda erfarenheter av kvinnliga präster!
  VÄLKOMMEN, Karin, för GUDS skull!
  Och du, Jan-Anders, när Jesus sade, låtom alla barnen komma till mig!
  Då var det både pojkar och flickor han avsåg och när de blev vuxna skulle de förkunna hans ord! Jesus var inte så trångsynt, som många manliga präster är!
  Att bekämpa och svartmåla kvinnliga präster hör inte denna tid till!


 • män

  Men jisses!!tror verkligen Göran Landgren att han är förmer än kvinnlig präst? usch vilket stenålderstänkande. det viktiga är väll att Guds ord och budskap kommer fram,om det är en kvinna som förmedlar dessa ord spelar väl ingen roll!? jag hade världens bästa och gulligaste präst här i Borås,Gunilla, Gustav Adolfs församling. en underbar präst och härlig att lyssna på. så Göran du borde se dig om i världen lite. vi lever inte på 1800-talet


 • Ulvar i fårakläder

  Förr hävdade kvinnoprästmotståndarna att kvinnliga präster var falska profeter.
  Har inte kvinnoprästmotståndarna blivit ulvar i fårakläder de erkänner kvinnliga präster men att samverka kan de inte göra fullt ut.
  Dessutom stoltera en kyrkopolitiker som vänder kappan efter vinden vill i andra sammanhang att kvinnoprästmotståndare skall åter få prästvigas i svenska kyrkan tänker inte verka för en kvinnlig präst i församlingen.


 • 1800-talet ?

  Jag gick ur svenska kyrkan på 1970-talet för att jag då ansåg att om man inte accepterar kvinnliga präster skall man inte heller ha kvinnliga medlemmar i sin församling.
  Jag är glad för detta beslut idag....man verkar ju inte kommit särskilt långt i utvecklingen...
  Jag har svårt att ta debatten på allvar...år 2009....Vad är det frågan om???????


 • Varför betala kyrkoskatt till ren diskriminering?

  Gå ur kyrkan, köänn friheten av att inbte förnedra 50% av befolkningen. Ta de insparade pengarna (som du slipper betala om du går ur svenska kyrkan) till en trevlig restresa söderut. Har du relativt låg lön räcker det gott och väl till en skagen resa över dagen FÖR DIG och familjen - inte till SJUKA KVINNOFÖRNEDRARE SOM BORDE BLI UPPSAGADA OM KYRKAN HADE STAKE NOG...!!!


 • Äntlligen!!!

  Bra jobbat av (S) i församlingen; ni är alla värda en stor eloge!
  För oss alla som väntat: se till att Skene kyrka är fullsatt den 6:e maj!


 • Fruktansvärt!

  Det är ju hemskt att kyrkan får "hålla på" så här detta år 2009! Det finns ingen annan bransch där man skulle kunna komma undan med något liknande utan att det skulle bli ett hejdundrande liv/åtal/avsked m.m. Nä, gå ur kyrkan ni som inte har gjort det och till de präster som beter sig så här kan jag bara säga en sak: SKÄMS PÅ ER!


 • Äntligen!

  En stor eloge till (S):arna i kyrkorådet som lagt ned mycket arbete för att genomföra det här. All heder åt er!
  Svagt av kyrkoherde Landgren att inte upplåta församlingens, för det är ju faktiskt det!, största kyrka åt domprosten. Undrar om stiftets biskop skulle ha behandlats på samma sätt?
  Nu gäller det att vi alla ser till att Skene kyrka är fullsatt till sista plats den 6:e maj!
  Vi ses då!


 • kvinnosyn?

  citat;// Jag skulle själv vara tveksam till att delta i ett sådant sammanhang, och tror att vissa kyrkobesökare skulle vägra gå fram till mässan. Det vore inte rätt mot Karin Burstrand att utsätta henne för den markeringen, säger Göran Landgren.//
  Kan inte Karin få avgöra det själv om hon är kapabel att möta församlingens reaktioner eller ej? Känns som om Landgren behandlar henne som en mindre vetande. Vad är det förkvinnosyn egentligen???


 • Avgå

  Och det omedelbart hur kan man få vara så inkompetent år 2009, att kyrkorådet låter Göran Landgren vara kvar är stor skam, avgå hela bunten välkomna kvinnliga präster likaväl som manliga som vill arbeta på lika villkor. Kyrkan får nog skärpa till sig, jag är fortfarande medlem men skall det fortsätta så här tänker jag verkligen inte betala o inte mina närmaste heller. Det blir ringar på vattnet som ni i kyrkan brukar tycka om att säga. Sprid budskap.


 • Kyrkan

  Det är ju pinsamt att någon överhuvudtaget går i kyrkan idag. Inse det faktum att bibeln är innehåller sagor som, när det kommer till jesus och andra religiösa fenomen, helt saknar verklighetsförankring.


 • Avsätt Landgren

  Detta är Medeltid,om nu Landgren har sådana samvetskval omkring kvinnliga präster i Svenska kyrkan så är det han som skall avgå, NU!


 • kön

  Detta är HELT SJUKT! Det är 2009 & kyrkan får fortsätta att diskriminera, inte konstigt att kyrkobesökarna blir färre.


 • Människors lika värde

  Det står i bibeln att "kvinnorna skall sitta ner i församlingen och vara tysta". MEN nu är det ett tag sedan bibeln skrevs. Saker och ting har förändrats. Vissa inom kyrkan vägrar att följa med i samhällsutvecklingen. Att diskriminera någon för sitt kön hör definitivt inte till nutiden. Man kan ju tycka att kyrkan skall vara en förebild om mäniskors lika värde men det är tydligen tvärtom. Och du Göran, att Karin skulle predika i Skene för att det skulle vara större och att initiativet kom därifrån, det argumentet är det väl bara du som tror på. Jag undrar även om Göran Landgren tänker gå dit och lyssna på en som har bättre människouppfattning än han själv? Men han vågar väl inte gå dit och se församlingsborna i ögonen. Inte konstigt kyrkan tappar medlemmar.


 • Äntligen

  För en gångs skull kan jag tänka mig att gå på en gudstjänst för att markera att kvinnliga präster skall vara välkomna i församlingarna.


 • Svar till Christer!

  Avsätt honom gärna i Skene. Hyssna-Sätila blir väl nästa anhalt för honom, för där har väl tiden stått stilla sedan början av 1900-talet!


 • VAKNA!!!!

  När ska världens alla kristna inse att Bibeln bygger på berättelser och sagor?!?!?! Som med så många andra religioner... Ingen vet vad Jesus sa, och än mindre vad Gud ( om han existerar?) sa!! Att någon av dom skulle talat För eller Emot kvinnan?!?! Spelar det någon roll över huvud taget?!!! Världen idag är elände ta mig tusan vart än man vänder sig, så om nu kvinnliga präster vill och önskar predika och mana människor om att det finns hopp trots allt, SÅ LÅT DOM GÖRA DET!!!!!!!!!!!!!!! Kvinnoprästmotståndare borde låsas in, och nyckeln borde tappas bort... Och så beklagar sig Svenska Kyrkan över att medlemmar och besökare i kyrkan minskar! Nää?! Det menar ni inte? Och orsaken... All nonsens och fullständigt vansinniga berättelser som alla ska följa, annars är man inte GOD!!! Suck, VAKNA!!!!!!


 • Utgången

  Detta är bl.a. en av anledningarna till att jag gick ur Svenska kyrkan för över 15 år sedan.


 • Men kolla till höger

  i spalten bredvid. Där står också om Skene-Örby församling. (http://www.bt.se/nyheter/mark/engagemang-ger-liv-at-kyrkan-i-orby(1056210).gm)


 • Förkorta lidandet

  Det finns ju ett problem, kyrkoherde Landgrens stora teologiska vånda. Den måste man respektera. Jag kan tänka mig att det handlar om sömnlösa nätter, om att brottas med Gud. Det kan väl inte anses humant att utsätta kyrkoherden för detta. Och man kan inte bortse från att kvinnor, i framtiden, i allt större skaror kommer att stå också i kyrkoherde Landgrens egen(!)predikstol. Frågan är om det självklara sättet att befria kyrkoherde Landgren från denna vånda, som alltså måste förväntas växa, inte är att förkorta lidandet. Göra slut på våndan, genom att förvisa kyrkoherde till verksamhet i en mindre smärtsam miljö.


 • Men kolla till höger

  ... där är en annan artikel som hör till samma församling... (http://www.bt.se/nyheter/mark/engagemang-ger-liv-at-kyrkan-i-orby(1056210).gm)


 • lagligt??

  Är det verkligen förenligt med Svea Rikes Lag att neka kvinnliga präster tillträde till predikstolen? Gäller inte samma regler för hela landet, att vi har BÅDE kvinnliga och manliga präster?? De manliga präster som inte kan acceptera kvinnliga kollegor borde skaffa sig en annan försörjning! Vi accepterar inte denna diskriminering av kvinnor i arbetslivet år 2009. Kan man inte acceptera de regler och lagar som gäller för kyrkan så får man söka sig någon annanstans. Det är förnedrande att domprosten enbart ska få hålla en kvällsgudstjänst utan nattvard mitt i veckan istället för på söndagen. Alla fattar vad man vill säga genom ett sådant agerande. Och det pga KÖN!


 • Kvinnor kan inte vara präster

  Håller med Göran att kvinnor inte kan vara präster. Tråkigt att inte Göran får det stöd för kvinnoprästmotståndet som prästerna i Caroli församling fick av sossen Uhlf Skoglund och hans "kompis" adjunkt Sven Sandström Moderaterna. De båda stod verkligen upp till stöd för Kvinnoprästmotståndet i Borås. Fler kyrkopolitiker borde följa dessa två kämpars exempel


 • Dags att gå ur kyrkan !

  Jag kommer att gå ur svenska kyrkan nu för varför vara med i en sekt med en så förlegad kvinnosyn .


 • FETT missf?rst?nd!!!!!!

  Jag blir vansinnig n?r jag l?ser denna artikel!
  Har man vilja att missf?rst? s? f?r man v?l g?ra det!
  I denna artikel framst?lls G?ran Landgren mycket felaktigt. Det ?r hans val att bjuda in prosten vilket han har gjort och han ?r ingen kvinnof?rtryckare. Att ha den teologiska synen att kvinnor inte ?r kallade tillf?rsamlingledare ?r inte samma sak som att f?respr?ka kvinnof?rtryck. M?n ?r inte heller kallade att f?da barn, det ?r inte mansf?rtryck. Denna artikel presenterar inte G?ran Landgrens v?rderingar utan den presenterar en bitter jornalists bristande teologiska kunskap!


 • Anmälan till JÄMO

  En anmälan till JÄMO vore på sin plats.
  Men kyrkan kanske står över även denna myndighet?


 • Vad g?r biskopen i detta stift????

  Hur kan biskopen till?ta detta. Vi har firat 50 ?rs jubileum f?r en tid sedan att vi har kvinnor som ?r pr?ster i Svenska kyrkan. Denna pr?st borde f? sluta som pr?st i Svenska kyrkan. Han kan ju alltid bli pr?st hos Missionsprovinsen. Kan man inte arbeta med en kvinna fullt ut har man inget i Svenska kyrkan att g?ra. Vad h?nder med nattvarden om en kvinna celebrerar? Blir det f?rorenat. Ja vet inte om jag ska skratta eller gr?ta ?t el?ndet. Jag har varit pr?st i 20 ?r och fortfarande s? finns dessa m?rker m?n kvar i v?r kyrka. Madeleine Rogalski pr?st i Svenska kyrkan och aktiv i St Clara kyrka i Stockholm


 • Hans

  Göran L prästvigdes under den gamla ordningen i kyrkan och då gäller det i övergångstiden. Detta är rimligt. Det vi saknar här är en teologisk medvetenhet i spalten. Göran L är inte diskriminerande från sin utgångspunk och han hatar inte kvinnor eller kvinnliga präster. Tvärtom finns det många kvinnliga präster som uppskattar honom genom att han är en mjuk person av många präster i Göteborg rankas han som den främste herden ett exempel för andra präster. Göran L har en unik förmåga att bygga församling och ge mycket omtanke och omsorg i en ovanlig rikedom. Till er som har hoppat på honom här utan att ha så mycket om person eller teologisk tanke i tänket vill jag varmt rekomendera ett besök i Skene församling en alldeles vanlig söndag när Göran L leder gudstjänst. Hans teologiska hållning kan enklast beskrivas som att han ser ämbetet som en gudomlig ordning och inte som en ordning. Där ligger vanligen huvudskillnaden och i ämbetssyn och det finns nog inte en enda sund kristen som är lite teologiskt medveten som skulle döma ut vare sig Göran L eller domprosten Karin B utifrån det.


 • Utvecklingsbar?

  K?re Hansson!
  S? du menar att eftersom L pr?stvigdes under den gamla ordningen s? kan han inte t?nka nytt....? Vore det s? p? alla jobb i Sverige kunde vi nog spika igen d?rren helt!
  Fram f?r lite friskt t?nkande m?nniskor i kyrkan om ni ?verhuvudtaget skall ha n?got ber?ttigande i dagens samh?lle!
  Och alla ni som blir uppr?rda - g? ur svenska kyrkan......Man ?r ju inte med i f?reningar man inte sympatiserar med.....eller?


 • lika regler för hela landet

  Vi har sedan länge bestämt att vi även ska ha kvinnliga präster. Kvinnor kan precis som män bli kallade till präst, det måste dessa män inse. Det ska vara lika regler över hela landet, det ska inte vara så att några män ska kunna bestämma att här i vår församling vill vi inte ha några kvinnliga präster! Kan man som man inte acceptera, respektera och följa de regler som gäller - ja då får man lämna sitt arbete helt enkelt. Vi är många som absolut inte accepterar att man behandlar kvinnor på det här viset. Det är pinsamt och otroligt dålig reklam för den här församlingen när man inte accepterar kvinnliga präster.


 • Inte pr?stens kyrka

  Varje g?ng pr?sterna br?kar med sina f?rsamlingbor l?mnar medlemmarna svenska kyrkan.
  Det ?r inte pr?stens kyrka utan f?rsamlingsmedlemmarnas kyrka som betalar pr?sternas l?ner etc.
  F?rst?r d? inte att Landgren hans pr?stkollegor i Mark fortvarande l?gger ner s? mycket energi p? att br?ka med sina f?rsamlingsmedlemmar


 • Kämpa för kvinnor

  Det borde vara självklart att de som tycker att både män och kvinnor skall vara präster skall vara kvar i Svenska kyrkan. Lämna inte era systrar utan gå in och kämpa för kvinnorna. Det gäller hela samhället och kyrkan är inget undantag. Jag är aktiv kyrkopolitiker och drar mitt strå "till stacken" i denna fråga. Hur skulle samhället se ut idag om alla som kämpar för jämlikhet ger upp. Bli kvar som medlem och höj din röst!! Vi har ett kyrkoval i år - kolla var kandidaterna står i denna fråga och rösta därefter.


 • Kolla kandidaterna

  Irene Gustavsson har r?tt
  I Frimodig Kyrka valplattform f?r G?teborgs stift st?r f?ljande "FRIMODIG KYRKA vill att kyrkan aktivt och intensivt skall arbeta f?r f?rsoning i ?mbetsfr?gan och att personer med olika h?llning i sakfr?gan skall behandlas lika vid t.ex. tj?nstetills?ttningar."
  Detta kan endast tolkas som man ser att kvinnopr?stmotst?ndare ?ter skall pr?stvigas i svenska kyrkan och inte bara i Missionsprovinsen
  F?ljande personer verkar inom Frimodig kyrka enl. deras hemsida
  Jan-Anders Ekelund ?rby-Skene f?rsamling, ordf?rande i Frimodig kyrka,
  Anders Reinholdsson Kyrkoherde i S?tila, kontraktsprost
  G?ran Landgren Kyrkoherde i ?rby-Skene f?rsamling
  Yngve Kalin Komminister i Hyssna


 • Var kvar i kyrkan för att stötta!

  Först:
  Det bästa ni kan göra för att stötta oss präster som är kvinnor är att vara kvar som medlemar, rösta i kyrkovalen och göra er röst och åsikt hörd.

  Två:
  Det finns med all säkerhet präster som är kvinnor som gärna skulle vilja få en anställning i Skene med omnejd om det bara funnits tjänster.
 • Bengt Bertilsson

  Se där, bengt bertilsson är i farten! Kul att höra från dig! För er som inte känner bengt så är han en mycket driven man som gärna vill rensa kyrkan från alla oliktänkande! Lite skrämmande, men ack så passande i tidens anda. You go Bengt! Gör Svenska kyrkan till en större sekt än vad den är idag! friden liljor till er alla // T. Svensson


 • Funnits tj?nster

  Charlotte det har tillsatts under de senaste årtionden ca 10 prästtjänster i Mark/Bollebygds kontrakt. Samtliga har gått till manliga sökande.
  Det har inte varit någon lätt uppgift att få sökande till dessa. I två fall har det funnits kvinnliga sökande, ett av dessa orsakade en intern kyrkstrid om vad som skulle hända om kvinnlig präst skulle anställas. Visa tillsättningar varit mer eller mindre handplockade. Några tjänster har i sin annonsering varit kodade vilka man helst ser som sökande.

  Att söka en tjänst i ett område där kvinnoprästmotståndet funnits/finns är likt att sticka in huvudet i ett getingbo och varför göra detta frivilligt. Att förändra detta är självklart viktigt att stanna kvar som medlem och stötta kvinnor som är präster och se till att förtroendevalda i framtiden våga stå emot pr?ster som har sin kyrka som sin plattform för eget tyckande. Men det finns gränser för vad man orkar också.


 • Ta varandra i handen

  De som är kvinnopräst motståndare kan ta varandra i handen och gå och gömma sig. Vi lever på 2000 talet...Jesus ska vara född för ca 2000 år sedan...hrm...det kanske är dags att ta seden dit man kommer? Alla är älskade av Gud, låt då alla få predika hans ord. Grattis alla kvinnor. Vi rockar!!!


 • ??

  Jag lämnade kyrkan omedelbart, när Prällarna börja snacka om att "en sån som jag" skulle vara en cancersvulst på jorden..och att "en som som jag" är sjuk..
  hmmm..
  /Mr Gay


 • läskunnighet? Källkritik?

  Jag tycker att det är lie komiskt med all denna moraliska indignation. Lägg märke till att rubrikens antydan om att något otillbörligt skett omöjligt kan läsas in i artikeln - det är journalistens (eller rubriksättarens) värdering vi ser. I artikeln är alla glada och uttalar sig om varandra med respekt. Bara för anonyma kommentatorer är verkligheten behagligt svart/vit, där människor är uppdelade i onda och goda (och de anonyma kommentatorerna är alltid goda).
  www.trotank.se/blog


 • St?d till G?ran!

  Det ?r faktiskt inte bara G?ran som har denna ?mbetssyn i f?rsamlingen; flera av f?rsamlingens medlemmar har samma ?sikt i fr?gan. D?rf?r hade det varit splittrande f?r f?rsamlingen att en kvinnlig pr?st skulle h?lla i en h?gm?ssa. Man m?ste ta h?nsyn till detta och inte bara vara politiskt korrekt.


 • VÄLKOMMEN!

  Jag ska dra man och kvinna ur huse för att fylla kyrkan! Har det varit kö på länge, för att komma in alltså? Vi ses 6 maj!


 • Usch

  Det är inte konstigt att folk vänder kyrkan ryggen. Människor tillåts inte vara som dom är. Kvinnor och homosexuella släpps in först efter åratal av kamp. Nej.. kyrkan är definitivt inget för mig.


 • Prästämbetet

  Vill bara säga att jag tycker Göran är en mkt bra förkunnare och tillika präst. Kämpa på!


 • sanslöst

  såsom övertygad om det riktiga i att kvinnor prästvigs så skäms jag över att flertalet som förespråkar detta saknar grunläggande insikter som därmed faller över dem de tror sig försvara!
  Det skulle vara intressant att se de slutsastser som dras om Göran Landgren upprepas gentemot exempelvis skilda judiska gudstjänstsyner eller föreställningar inom exempelvis islam! Men så fort en präst i svenska kyrkan har en mindre populär åsikt så haglar alla ogenomtänkta föreställningar om vederbörnadens motiv eller åsikter. Jag hyser det största förtroende för att Göran Landgrens syn ,som jag inte delar, vilar på en övertygelse om att vara TROGEN den Herre han lovat lydnad vid sin prästvigning och detta skall inte hållas MOT honom utan det ehdrar honom! Den som inte fattar detta enkla grundläggande faktum bör inte befatta sig med frågan alls.huvudnyheter just nu

Mark vände och tog viktig seger

Sport [Uppdaterad i dag 16:19]

Live-published photos and videos via Shootitlive


I halvtid låg Mark under med fyra poäng hemma mot Visby Ladies. Det kunde ha varit betydligt större siffror. Gästerna sprang ifrån till 19–36 ett par minuter in i den andra perioden.
Men Mark kunde svara – rejält. Tillslut skrevs resultatsiffrorna till 81-75. Jasmine Thomas slutade på 24 poäng och blev stor matchhjälte.Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter