Annons
Nyheter

Mängder av SOS-samtal vid midsommar

Midsommar brukar betyda fullt upp för blåljuspersonal i Sverige. I fjol ringdes 27 procent fler 112-samtal under midsommarnatten jämfört med en vanlig fredagsnatt.
Olyckor • Publicerad 21 juni 2018
Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Vid midsommar finns flera faktorer som ökar risken för akuta händelser. Många reser långa sträckor, dricker mer alkohol än vanligt, badar eller är på sjön", säger Maria Khorsand, SOS Alarms vd, i ett pressmeddelande.

Förra midsommaren ringdes 6 749 samtal till 112 mellan 18 på fredagen och 06 på lördagen, enligt statistik som SOS Alarm tagit fram. Det är en ökning med 1 420 samtal jämfört med snittet för en vanlig fredagsnatt i fjol.

Annons

Midsommarfirandet på Öland brukar locka många och det syns tydligt i samtalsstatistiken. I fjol ökade antalet samtal till 112 på midsommarnatten med 64 procent för Kalmar län.

– Vi tar höjd utifrån den lägesbild vi tror oss kunna förvänta över helgen. De senaste åren har det ändå varit lugnare på Öland än vad det var för 10–15 år sedan, säger lokalpolisområdeschefen Peter Lagerström.

Tvåa på listan är Gävleborgs län där antalet larmsamtal ökade med 62 procent.

Den minsta ökningen var i Skåne län och Stockholms län, där ringdes 11 procent respektive 13 procent fler samtal till 112.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons