Annons
Nyheter

Lövin: Vi ska inte vinna på rädsla

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin vill vinna valet på hopp och framtid, inte rädsla och hårda tag. – Vi kan vinna trovärdighet på det vi har gjort. Men vi kan vinna valet på det vi vill göra framöver, säger Lövin på partiets kongress.
Politik • Publicerad 27 maj 2018
Foto: Peter Krüger/TT

Isabella Lövin säger i sitt tal i Västerås att hon oroas av tonen i valrörelsen och andras partier och mediers fokus på hårda bud och ett samhälle på väg mot fördärvet.

– Våld, brott och katastrofer får förstås fler klick än att saker och ting går bra. Det är inget nytt, säger hon och tillägger:

Annons

– Men ängsligheten från politiken slår nog alla rekord. Man mäter vad folk tycker och sedan tycker man så.

Miljöpartiet ska föra fram en annan bild, en om hopp och framtid.

– Vi kan vinna trovärdighet på det vi har gjort. Men vi kan vinna valet på det vi vill göra framöver, säger Lövin och säger att tiden är mogen för att hålla upp visionen om ett hållbart samhälle och att handla för att rädda klimatet.

Men trots hårda tongångar ångrar hon inte en sekund att hon gick in i politiken för snart tio år sedan.

– Jag gick in i politiken för att inte tappa min själ, jag klarade inte av att sitta på läktaren och se på att haven dör och människor förtrycks, säger språkröret Isabella Lövin i sitt tal till ombuden.

Hon hävdar att hon och Miljöpartiet kan visa på verkliga resultat efter fyra år i regeringen.

– Vi har dubblerat miljöbudgeten. Vi har infört en flygskatt, en kemikalieskatt och vi har höjt bensinskatten, säger hon och listar gröna framgångar.

Biståndet har klimatsäkrats, säger hon, och Sverige är nu den största klimatgivaren per capita i världen.

– Vi har bidragit till att fyra kärnkraftsreaktorer släckts ner och ersatts med sol och vind. Vi har förbjudit uranbrytning, fortsätter hon.

Hon säger att "de första och kanske viktigaste bitarna i det fossilfria Sverigepusslet har lagts."

Annons

Strax före Lövins tal beslutade ombuden att Miljöpartiet ska driva krav på höjd flygskatt i valrörelsen. En slags kompromiss mellan de som vill slå fast att skatten ska fördubblas och partiledningen som helst inte vill driva höjningar nu.

Många ombud med Grön ungdom i spetsen har högljutt drivit att flygskatten ska fördubblas under nästa mandatperiod.

Partiledningen har dock varnat för att det är en dålig idé att aktivt driva en fördubbling redan nu: skatt på flygresor har nyss införts, har inte utvärderats efter införandet och går dessutom en osäker framtid till mötes med tanke på höstens riksdagsval.

– Nu gäller det att vinna debatten om flygskattens varande, inte att hitta på en egen debatt och riskera att sätta krokben för det vi redan har lyckats med, sade bostadsministern och det tidigare språkröret Peter Eriksson i debatten.

Han backades upp av flera andra ministrar och partitoppar. Språkröret och klimatministern Isabella Lövin förklarade att det vore dumt att låsa sig vid kronor och ören och att partistyrelsen vill trycka på om att flygbolag ska redovisa utsläpp i samband med biljettköp samt införa trängselavgifter som kan göra pendling och affärsflyg dyrare.

Flygskatten infördes den 1 april i år. Skatten tas ut per passagerare och är 60 kronor för resor inom Sverige (enkel resa) och till Europa. Utanför Europa är skatten vid start från Sverige 250 eller 400 kronor.

Skatten är konstruerad så att den, om inte riksdagen beslutar att ändra på det, indexuppräknas årligen utifrån det allmänna prisläget. En automatisk höjning finns alltså redan med.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons