Annons
Nyheter

Löfven röstades ner av Riksdagen – talmannen i möte om extraval

Riksdagen röstar som väntat nej till Stefan Löfven (S) som statsminister. Riksdagen röstade med 200 röster mot och 116 för, nej till S-ledaren som statsminister. 28 ledamöter lade ned sina röster..
Politik • Publicerad 14 december 2018
Foto: /TT

Inför omröstningen förklarade parti efter parti i riksdagens talarstol varför de inte röstar ja till Löfven.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman inleder röstförklaringen inför omröstningen med att säga att hans partiledare Stefan Löfven är den naturlige ledaren.

Annons

Om Löfven inte blir vald så ger S ändå inte upp hoppet om att få till stånd en S-MP-regering med Centerpartiet och Liberalerna som stöd.

– Vår dörr står öppen, säger Ygeman.

Sverige behöver en regering, säger Annie Lööf och hävdar att hennes parti målmedvetet och konstruktivt har arbetat för att bryta dödläget. Beslutet att inleda skarpa förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet är den stora positionsförflyttningen som skett under hösten. Men S klarade inte att kompromissa, enligt Lööf.

– Det är sorgligt, säger Annie Lööf och understryker att Centerpartiet verkligen ville nå en lösning.

De misslyckade förhandlingarna, och att S inte kunnat klippa banden till Vänsterpartiet, gör att Centerpartiet röstar nej till Stefan Löfven.

– Nu måste också andra partier ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering, säger Lööf.

Strax före omröstningen sade Centerledaren Annie Lööf att partiet fortsatt är beredda att kompromissa för att Sverige ska få en ny regering.

– Vi behöver en regering som kan möta Sveriges utmaningar, sa hon.

– Nu får talmannen föra processen vidare. Vi är kompromissinriktade. Vi är beredda att ta fortsatt ansvar, men jag lägger särskilt ansvar på de två stora partierna som måste röra sig framåt, säger Lööf.

Moderatledaren Ulf Kristersson, fick på väg in till omröstningen frågan om han haft kontakt med Centerledaren om framtiden.

Annons

– Vi har löpande kontakter i Alliansen, både i medgång och motgång, säger han.

Kristersson säger att han har respekt för varje partis interna processer, när han får frågan om han försöker påverka Centern och Liberalerna att stödja honom som statsminister i en eventuell kommande omröstning. Första gången Ulf Kristersson prövades röstade som statsminister röstade de båda partierna nej, med hänvisning till att Kristerssons regering skulle bli beroende av Sverigedemokraterna.

Liberalernas ledare Jan Björklund säger i sin röstförklaring att Liberalerna var nöjda med uppgörelsen med S, MP, C och L, men att det föll på andra partier.

– Skillnaderna var dessvärre för stora mellan vissa partier. Som alla kunnat läsa från våra slutna möten – vi är ett mycket transparent parti – så var det många i vårt parti som tyckte att resultatet var bra, säger Björklund.

– Hade resultatet godkänts av alla fyra partier hade Liberalerna varit beredda att trycka gul knapp i dag och släppa fram Stefan Löfven. Men eftersom det inte gick, så röstar vi nej i dag. Inte för att vi är emot en mittenlösning, tvärtom hade den varit välkommen, utan för att den just nu inte gick att åstadkomma, säger Jan Björklund.

Eftersom Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tagit ledigt redogör partiets gruppledare Mattias Karlsson varför SD är helt övertygat om att Stefan Löfven är fel namn som statsminister. Spåren av och händelserna under Löfvens styre sedan 2014 förskräcker, enligt Karlsson.

– Sverige behöver ett ansvarstagande konservativt styre, säger Mattias Karlsson och talar om trängande behov av förnyelse.

Om mer än hälften av riksdagsledamöterna, det vill säga minst 175, röstar nej blir Löfven inte vald.

Löfven blev avsatt av riksdagen i en omröstning i slutet av september och nedgraderad till statsminister i en övergångsregering, men nu är det första gången talman Andreas Norlén för fram honom som kandidat att leda en ny regering. Han är den andre att prövas, sedan Moderatledaren Ulf Kristersson fick nej.

Enligt talmannens pressekreterare, Karin Flygare, kommer talmannen inte ha en presskonferens efter omröstningen.

Annons

Talmannen sade häromdagen att han kommer att kalla partiledarna till nya samtal om Löfven får nej av riksdagen. Han har tidigare sagt att han kommer att vilja ha minst några omröstningar före jul och fredagens blir den andra. En tredje kan dock dröja till januari, om den inte hålls under veckan som kommer.

Först efter att talmannen fyra gånger har misslyckats att föra fram kandidater som släpps igenom av riksdagen kan han kalla till extraval. Andreas Norlén säger i ett pressmeddelande att han kommer fortsätta att föra samtal med partiledarna men att Sverige nu är närmare ett extraval.

– Jag kommer framför allt att fortsätta föra informella samtal med alla partiledare. Detta kommer jag att göra i dag och under helgen. Därefter, i början av nästa vecka, återkommer jag med besked om nästa steg i processen, säger talman Andreas Norlén och fortsätter:

– Jag kan också konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val. Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte.

Om extra val blir aktuellt ska talmannen bestämma datum för detta efter samråd med Valmyndigheten. Talmannen kommer därför att hålla ett första möte med företrädare för Valmyndigheten efter prövningen i kammaren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons