Annons
Nyheter

Live-TV: Genombrott i Hallandsåsen i dag

Strax efter klockan 13 började tunnelborren Åsa bryta sig igenom de sista bergmassorna i Hallandsåsen.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2010
I dag väntas tunnelborren Åsa bryta igenom de sista bergmassorna i Hallandsåsen och det östra tunnelröret kommer därmed att vara färdigborrat.
I dag väntas tunnelborren Åsa bryta igenom de sista bergmassorna i Hallandsåsen och det östra tunnelröret kommer därmed att vara färdigborrat.Foto: Scanpix/ARKIV

Det innebär att det östra tunnelröret är färdigborrat. 2015 ska tunneln, som började byggas 1992, vara klar för trafik.

Klockan 13.10 visade Trafikverkets direktsändning på internet hur tunnelborren Åsa började bryta sig igenom de sista bergmassorna i det ena tunnelröret.

Annons

Det innebär att det östra tunnelröret är färdigborrat.

Det är efter mycket besvär och förseningar som Åsa når fram till mottagningskammaren 1 200 meter in i berget från den norra sidan och de hårt prövade tunnelbyggarna får anledning att fira rejält.

"Det är en stor dag för alla projektmedarbetare, och ett stort steg mot att lösa Västkustbanans största flaskhals", säger Per Rydberg, projektchef vid Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Inför det fortsatta arbetet finns nu en väl fungerande metod, påpekar entreprenören Skanska-Vincis projektdirektör Anders Rehnström i samma pressmeddelande.

Sedan väntar nya utmaningar när borrhuvudet lyfts av och hela den 200 meter långa borrmaskinen backas tillbaka söderut för att i vår börja borrningen av det andra, västra tunnelröret. Första 2015 ska Hallandsåstunneln vara klar för trafik.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons