Annons
Nyheter

Gänguppgörelse bakom skotten i Mölnlycke

Tretton män har anhållits efter skottlossningen i Mölnlycke, där minst åtta personer skadades.
Enligt åklagaren handlar det om en uppgörelse mellan två gäng, varav det ena har Hells Angels-anknytning.
Brott • Publicerad 4 november 2018
Polisen bevakar det industriområde i Mölnlycke där sju personer skadades i samband med en skottlossning på lördagskvällen.
Polisen bevakar det industriområde i Mölnlycke där sju personer skadades i samband med en skottlossning på lördagskvällen.Foto: Adam Ihse/TT

– Personerna på den andra sidan utgör ett lokalt knutet gäng från närområdet, säger söndagens jouråklagare Karl-Erik Esbo till Göteborgs-Posten.

Alla anhållna är män i åldersspannet 25–50 år. De tretton är skäligen misstänkta för försök till mord och grov misshandel.

Annons

– Men vem som är anhållen för vad vill åklagaren inte gå in på, säger Karl Jigland vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Sju personer fördes till sjukhus i Göteborg efter skottlossningen på lördagskvällen. En har fått lämna vården, en är allvarligt skadad och de övriga fem bedöms som stabila.

En åttonde person som tros ha koppling till händelsen har sökt vård i Skaraborg. Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson säger att det kan finnas ytterligare skadade som sökt vård utan att ange var de befann sig när de skadades eller skadade som inte sökt vård alls.

Skottlossningen skedde vid en festlokal i Mölnlycke, utanför Göteborg.

– Motiven bakom händelsen är oklara. Det är väl förmodligen så att det antingen uppstått en konflikt mellan de här två grupperna, eller att det redan funnits en konflikt, säger Karl-Erik Esbo till GP och tillägger att det inte är omöjligt att någon eller några av de anhållna släpps efter förhör.

Enligt GP har en supporterklubb till Hells Angels lokaler i det industriområde där lokalen ligger, och enligt Aftonbladet tillhör sex av de skjutna det kriminella mc-gänget Hells Angels.

På frågan om personer med koppling till Hells Angels blivit skadade svarar kriminalkommissarie Sven Lindgren, expert på kriminella mc-gäng i region Väst:

– Svar ja, bland de skadade finns det personer som tillhör Hells Angels, säger han till GP.

På 90-talet låg mc-gängen Hells Angels och Bandidos i krig. Sedan dess har liknande händelser varit sällsynta i Sverige.

– Det går inte att dra några slutsatser från en enskild händelse som den här, säger Daniel Vesterhav på Brottsförebyggande rådet (Brå) till TT.

Annons

Daniel Vesterhav, som är enhetschef för forskning om organiserad brottslighet, uttalar sig inte specifikt om skottlossningen i Mölnlycke:

– Men det man vet om den kriminella världen är att skjutningar oftast beror på att det uppstår konflikter mellan individer från början, snarare än mellan gäng. Sedan, som en konsekvens av att man är med i ett gäng, dras även ens gängkompisar in i konflikten över tid.

Förhören med de misstänkta och vittnen fortgår under dagen, liksom den tekniska undersökningen av brottsplatsen. Området, som hyser en rad olika småföretag och ligger cirka 500 meter från buss- och järnvägsstationen i Mölnlycke, är avspärrat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons