Annons
Nyheter

Polisen vädjar om hjälp efter misstänkt mordbrand på Hässleholmen

En pizzeria på Hässleholmen totalförstördes i en misstänkt mordbrand under natten till fredag. När blåljuspersonal kom till platsen befann sig ett större ungdomsgäng på Hässle torg och i ett tidigt skede fanns uppgifter om att en handgranat kastats in i byggnaden. Bombskyddet kallades in och räddningstjänsten tvingades backa.
Borås • Publicerad 14 juni 2019
Foto: JOAKIM ERIKSSON

Här saknas innehåll

Larmet om branden vid Våglängdsgatan kom klockan 00.41. Detta efter att närboende hört glas krossas och sett rök.

Räddningstjänsten var på plats för att påbörja släckningsarbetet men fick snabbt backa undan då vissa av ungdomarna som befann sig på torget hade sagt att det fanns sprängmedel i byggnaden.

Annons

– Det var ett större gäng ungdomar på platsen. Flera av dem ska ha ropat till räddningstjänsten att det fanns en handgranat i byggnaden och räddningstjänsten backade därför undan och kallade in bombskyddet, säger Peter Apelqvist, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Borås.

En stor avspärrning sattes upp på torget och ungdomarna skingrades när polisen kom till platsen. Ingen av dem avfördes eller frihetsberövades. Nationella bombskyddet gjorde en besiktning av fastigheten men kunde inte hitta några sprängmedel.

”Vi tar för givet att det inte finns någon granat i byggnaden”
Under fredagsförmiddagen är polisen fortfarande kvar på platsen och inväntar den tekiska undersökningen.
Under fredagsförmiddagen är polisen fortfarande kvar på platsen och inväntar den tekiska undersökningen.Foto: Johan Valkonen

– Vi tar för givet att det inte finns någon granat i byggnaden nu eftersom den redan hade exploderat av värmen som fanns under branden om det hade funnits någon, säger Apelqvist.

Avspärrningen på torget minskades i samband med detta och var sedan standardmässig i förhållande till en såpass omfattande brand.

Polisen vill än så länge inte kommentera ungdomarnas inblandning i branden.

– Vi vet inte ens om den har varit anlagd så det finns inga misstänkta i nuläget men vi utreder händelsen som en misstänkt mordbrand, vilket vi mestadels gör för att få tillgång till hela verktygslådan att utreda det här.

De vill heller inte uttala sig om några teorier kring vad som orsakat branden eller eventuella motiv bakom.

En teknisk undersökning är beställd och kommer att genomföras på måndag. Tills vidare har polisen gått ut med en vädjan till allmänheten att lämna tips om iakttagelser i samband med branden. Dessa lämnas via 114 14 eller tipsformulär på polisens hemsida.

Pizzerian är helt raserad.
Pizzerian är helt raserad.Foto: Johan Valkonen

I byggnaden finns flera olika verksamheter. Ingen människa ska ha skadats i samband med branden men de materiella skadorna är omfattande. Pizzerian är totalförstörd och även intilliggande verksamheter har tagit skador, däribland en frisörsalong.

Detta trots att räddningstjänsten fanns på plats med alla tillgängliga resurser för att släcka branden.

Annons

Under fredagskvällen hade polisen fortfarande ingen misstänkt i ärendet. Och under helgen väntar förhör med vittnen och personer som befunnit sig omkring platsen.

Hur mycket tips som kommit in till polisen från allmänheten under fredagen kan jourhavande förundersökningsledare Per-Anders Aronsson inte svara på.

– Det som kommer in sammanställer vi. Kommer det in något tips som är värt att jobba på kommer vi titta på det under helgen, säger han.

Foto: Josefine

Här saknas innehåll

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Sebastian StrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons