Nyheter

Gym i Herrljunga totalförstört i brand

Herrljunga Artikeln publicerades
5 bilder
Foto:Lars-Åke Green

Tekniska undersökningen dröjer – men branden utreds som mordbrand.

Larmet om branden kom klockan 04.22.

När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden mer eller mindre redan helt övertänd.

David Jonasson bor bara en liten bit från gymmet Maxfitness som ligger på Storgatan.

– Jag vaknade av att det small till och trodde att någon var på min firmabil. När jag tittade ut såg jag att det brann för fullt i gymmet. Det var de stora rutorna ut mot gatan som hade gått sönder och troligen orsakat smällen, säger han.

David Jonasson ringde räddningstjänsten direkt när han såg att det brann.

Gymmet är öppet dygnet runt.

Räddningstjänsten har inte fått någon information om att det skulle vara någon kvar i byggnaden eller att någon har kommit till skada till följd av branden.

Ett tag befarade man att gymägaren fanns i byggnaden, men fick så småningom kontakt och det finns inga indikationer på att någon annan fanns i byggnaden när branden bröt ut.

Räddningspersonal från Herrljunga och Annelund har varit på platsen sedan halv femtiden i morse.

Vid åttatiden på morgonen var räddningstjänsten fortfarande på plats och jobbade med släckningen.

– Byggnaden rasar sakta men säkert samman, den kommer att bli helt förstörd, säger Tomas Svantesson, räddningschef i beredskap.

Insatsledare Morgan Gunnarsson var på brandplatsen under förmiddagen.

– När vi kom hit tio minuter efter larmet var det en fullt utvecklad brand, säger han. Det brann mest i ena änden av byggnaden och initialt fick vi rikta in oss på att rädda de intilliggande fastigheter som låg i vindriktningen. Av gymbyggnaden är det inte mycket kvar. Det är stora tomma ytor med bara gymutrustning. Branden har fått bra fäste och det gick fort.

Kenny Andreasson bor i huset närmast gymmet med fönster åt gymmet till. Vid explosionen flög fönsterpartiet iväg och landade på hans bil.

– Jag vaknade av smällen och drog upp gardinen, säger han. Då såg jag att det brann för fullt.

Han säger att han inte såg någon person i närheten efter explosionen.

– Det är tråkigt att se förödelsen. Jag tränade på Maxfitness. Nu får jag väl byta gym, säger han med viss galghumor.

Enligt insatsledare Morgan Gunnarsson kan det dröja till i morgon innan polisen kan gå in och göra en teknisk undersökning. I eftermiddag, när man har fått bukt med alla glödbränder och brandplatsen har svalnat, kan man se om det går att gå in eller om det fortfarande finns rasrisk.

– Varför det blev en explosion vet vi inte ännu. Det finns olika möjligheter. Det kan vara så att rökgaser fyllt lokalen och till slut har exploderat, men det går inte att se en tydlig brandorsak ännu.