Annons
Nyheter

Kycklingar ur köpta ekologiska ägg

Ur äggen, köpta på Coop Forum i Umeå, kläcktes fyra små kycklingar. Och det är helt naturligt.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2012
Foto: Scanpix

Lucas Lund har höns som hobby. I maj köpte han 24 ekologiska ägg i en livsmedelsbutik i Umeå. Lucas hade hört talas om att det skulle gå att få fram kycklingar ur köpta ägg och han ville prova själv. Och det gick. Efter 21 dagar i den 37 gradiga värmen i hans äggkläckningsmaskin började små gula och fjuniga liv kravla sig ur äggen. Fler är på väg.

– Tio av äggen vi köpte var befruktade, säger Lucas, till Västerbottens-Kuriren.

Annons

Det här är alldeles naturligt förklarar Desirée Jansson på Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Det har varit en tupp i farten. Höns mår bättre av att ha en tupp i närheten. De blir lugnare och vänligare mot varandra och värper bättre. Många hönsfarmare väljer därför att ha tupp, säger hon.

När äggen plockas ut ur hönsgården kyls de ned. Då kan ingen kyckling växa till i ägget. För det krävs värme från en ruvande höna eller en äggkläckningsmaskin. Det går inte att se på ett ägg om det är befruktat och man sorterar inte ut befruktade ägg.

– Att äggen är befruktade är inget som påverkar kvalitén negativt för konsumenten, säger Desirée Jansson till TT.

Höns och ägg

En höna kan värpa ett ägg per dygn och värper även utan tupp.

Vita hönor får vita ägg och bruna hönor lägger bruna ägg.

Hönor lever i en hierarki och mår bäst i närvaro av en tupp.

Naturlig föda för höns är växter och smådjur.

Källa: Nationalencyklopedin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons