Annons
Nyheter

Kritik mot säkerhet i varghägn

Säkerheten vid varghägnet på Kolmården kritiseras hårt efter det tragiska dödsfallet på djurparken.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2012

Vargforskaren Olof Liberg menar att det är riskabelt att gå in ensam till vargar utan uppbackning.

– Alldeles uppenbart var det ett av problemen att hon gick in ensam. Det tog ju tid att hitta henne och den tiden var kanske kritisk, säger han.

Annons

Enligt Liberg hade läget varit ett annat om det hade funnits en person närvarande utanför hägnet som kunnat larma direkt och kanske vidta åtgärder på en gång.

– Jag hade förväntat mig att djurparken hade klara rutiner för vad man gör om någon ligger skadad i ett varghägn. Att de vet precis vad de ska göra och att de har verktyg att hantera situationen, säger han.

Dödsfallet granskas

Normalt är det regel på svenska djurparker att man alltid är två när man går in i ett varghägn. Men i det här fallet rörde det sig om vargar som uppfötts med nappflaska och blivit socialiserade för att kunna träffa grupper med besökare. I sådana fall har deras huvudskötare kunnat gå in till dem ensam.

Nu ska dock Svenska djurparksföreningen granska händelsen för att se om det behövs nya rekommendationer.

– Kanske det behövs någon som håller uppsikt över hägnet, säger Tomas Frisk, föreningens ordförande.

Löper risk

Styrelsen för Kolmårdens djurpark har nu beslutat att upphöra med all närkontakt med vargarna i parken. Vid ett av parkens varghägn står besökaren Lena Thollander från Stockholm.

– Det är bra att man visar respekt. Och nu är jag lite rädd och skulle nog inte vilja besöka varghägnen heller, säger hon till TT dagen efter dödsolyckan.

I nuläget finns inga planer på att avliva vargarna i hägnet, enligt Mats Höggren, zoologisk chef.

Annons

Skötarna utsatta

Zoologen Hans Ove Larsson säger att vargar i hägn normalt inte är farliga men att det paradoxalt nog är vargarnas personliga skötare som löper den största risken.

– Den personen har en viss position bland vargarna, och ibland vill de bekräfta positionen eller testa den. Då gäller det att vara på alerten, säger han.

– Den här skötaren kanske gjorde något som vargarna inte gillade eller så ramlade hon omkull i en riskabel situation. Sedan eskalerade det hela.

Arbetsmiljöverket träffade på måndagen djurparkens ledning för att informera sig. Verket utgår från att Kolmården bedömt ensamarbetet som en säker arbetsuppgift.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons