Nyheter

Kopparstöld från Uppståndelsens kapell

Borås Artikeln publicerades
Foto:Lars-Åke Green

Cirka 150 kvadratmeter koppar har under natten stulits från taket på anrika Uppståndelsens kapell vid S:t Sigfrids griftegård – trots förstärkt bevakning.

"Jättetråkigt", säger kyrkoherde Stefan Hiller.

Det var strax före klockan tre, natten till fredagen, som väktare upptäckte och slog larm om att det pågick en stöld vid Uppståndelsens kapell. I närheten hittade polisen även en bil som innehöll en del av den stulna kopparn. Bilen är registrerad på en så kallad målvakt, som står som ägare till en stor mängd fordon.

– Bilen och plåten är tagna i beslag så får vi se om vi kan hitta några spår, säger Fredrik Zetterlund vid Boråspolisen.

Tjuvarna har med hjälp av flera stegar som bundits samman tagit sig upp på taket vid Uppståndelsens kapell. Där har man sedan bit för bit klippt sönder cirka 150 kvadratmeter av plåttaket. Bitarna har kastats ned på marken och sedan troligen lastats in i en skåpbil som stått parkerat nedanför.

Magnus Petersson är fastighetschef i Svenska kyrkan och givetvis bekymrad efter stölden.

– Nu måste vi i första hand säkra taket. En byggfirma har varit här och lagt ut presenningar som skydd mot regn. Sedan får vi se hur snabbt det går med arbetet att reparera taket, säger han.

Det här är andra gången på kort tid som området vid S:t Sigfrids griftegård drabbas av en kopparstöld. För några veckor stals koppar från taket på blomsterkiosken på Jössagatan. Dessutom är stölden av taket på Dammsvedjans kyrka fortfarande ouppklarad.

Misstänker ni något samband?

– Det ska inte jag svara på. Däremot har vi utökat bevakningen kring våra byggnader, säger Magnus Petersson.

Kyrkoherde Stefan Hiller var på också plats i går vid Uppståndelsens kapell.

– Det här är jättetråkigt. Uppståndelsens kapell är en av våra finaste byggnader, säger han.