Nyheter

"Koka bären och tvätta händerna"

Nyheter Artikeln publicerades

Frysta bär tros ligga bakom ett utbrott av hepatit A. Och det finns ett konstaterat fall i Västra Götaland som man kopplar till bären.

Peter Ulleryd är smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Han berättar att just frysta bär genom åren ligger bakom spridning av diverse mag- och tarmorganismer som kan ge sjukdomar.

Teorin i det aktuella utbrottet, som började i Danmark, är att smittan spridits via bevattning av bären.

– Tar du till exempel ett hallon så finns det många ojämnheter och fördjupningar där organismer kan stanna. Och när man fryser bär sprayas de med vatten.

Hepatit A sprids via avföring, som i sin tur kan hamna i vattensystemet, som i sin tur alltså kan hamnar på till exempel frysta bär.

Är det en farlig sjukdom?

– Det är en ordentlig infektion som kan sitta i ett tag och det finns inget botemedel, kroppen reder ut situationen själv.

Om jag äter ett smittat bär idag, hur lång tid tar det innan jag blir sjuk?

– Två till sex veckor. Och som alltid, känner man sig sjuk ska man kontakta sjukvården, där råder ingen skillnad. Och misstänker man att man har någon tarminfektion så ska man inte laga mat till andra.

Han berättar att Hepatit A var rätt vanligt i Sverige för hundra år sedan. Men i takt med att vattenledningar och avloppssystem blev bättre minskade också smittan.

Och åker man utomlands, till länder bortom den rikare världen, är det vaccination som gäller.

Vad ska man göra om man vill äta frysta bär?

– Den allmänna rekommendationen är att koka dem, oavsett märke och ursprung. Detta gäller tillsvidare. Det är ju ett detektivarbete att spåra smittkällan.

I Danmark har hittills 30 personer smittats, men även Norge och Finland har noterat en ökning av antalet fall, skriver Smittskyddsinstitiutet på sin hemsida.

I Sverige har det sedan början av december rapporterats 22 smittade från olika delar av landet. Den normala siffran brukar ligga runt fem fall.

Ett fall, som man i nuläget kopplar till frysta bär, har konstaterat i Västra Götalandsregionen.

Är du drabbad eller vet du någon som har drabbats? Hör av dig till nyhetschefen@bt.se / 033- 7000 707