Nyheter

Kofi Annan död

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Luca Bruno

FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan har dött, uppger FN.

FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan har dött. Han somnade in fridfullt på lördagen efter en kort tids sjukdom, enligt Kofi Annan Foundation. Han blev 80 år gammal.

Kofi Annans fru Nane och deras barn Ama, Kojo och Nina vakade vid hans sida under de sista dagarna.

"Kofi Annan var en global statsman och en djupt engagerad världsmedborgare som genom hela sitt liv kämpade för en mer rättvis och fredligare värld", skriver Kofi Annan Foundation i ett uttalande.

Annan föddes i Ghana 1938 och var FN:s sjunde generalsekreterare mellan 1997 och 2006.

– Hans ledaregenskaper var unika. Han hade ett kolossalt bra omdöme, säger Jan Eliasson, FN:s före detta vice generalsekreterare, till Sveriges Radio.

Eliasson och Annan var goda vänner och arbetade tillsammans inom FN. Enligt Eliasson hade han ofta en lugnande inverkan på arbetet som fick andra att fokusera på de kärnfrågor som var aktuella än de eventuella stridigheter som blossat upp inom organisationen.

– Han är en gestalt som jag vill sätta på samma nivå som Mandela, fortsätter Eliasson.

2001 fick FN och Annan dela på Nobels fredspris. Nobelkommittén ansåg att båda hade gjort en ''insats för en bättre organiserad och fredligare värld''. Kofi Annan är också ''den centrala personen i organisationens vitalisering'', enligt kommitténs motivering.

"Vi sörjer förlusten av en stor man, en ledare, och en visionär", skriver FN:s migrantorganisation IOM på Twitter.