Nyheter

Kina-fantasi: Lesbianstad i Norrland

Nyheter Artikeln publicerades

Ett samhälle i norra Sverige med 25 000 enbart kvinnliga invånare, där många av dem är lesbiska skogshuggare.

Vad som tycks vara några mindre nogräknade journalisters våta dröm sprids nu i kinesiska medier.

Världens enda kvinnostad, Shakebao, ligger i Norrland och grundades redan 1820 av en rik änka. Män får under inga omständigheter tillträde – då "slås de halvt ihjäl" av kvinnliga poliser. Den som lämnar samhället och har sex måste bada innan hon får träda in i gemenskapen på nytt.

Denna variant av den klassiska amazonmyten sprids nu av stora kinesiska medier såsom nyhetsbyrån Nya Kina, rapporterar nyhetstjänsten The Local, som skriver om Sverige på engelska.

Ursprunget till ryktesspridningen är oklar, men nyhetstjänsten Harbins rapport är mycket utförlig. Här berättas om Niu Xiaoyu, kinesisk student i Sverige, som i september var sur på sin pojkvän och i protest begav sig till det nordsvenska kvinnosamhället. I Shakebao provar hon på den traditionella sysselsättningen skogsbruk (samhället ligger intill stora skogar), men ångrar sig och blir polis. Då hamnar Niu Xiaoyu bland lesbiska kolleger.

Nya Kina kan berätta att i Shakebao finns kvinnor från hela Europa och att den lokala turistindustrin blir alltmer framgångsrik. Notisen illustreras av en bild på vad som ser ut som en medeltida stenborg.

Hur det gick för Niu Xiaoyu? Till slut återvänder hon till omvärlden sedan pojkvännen begett sig till Shakebao utklädd till kvinna och hittat henne.