Nyheter

Kidnappad journalist hittad död

Mexiko Artikeln publicerades
Edgar Daniel Esqueda.
Foto: Christian Palma
Edgar Daniel Esqueda.

En bildjournalist som mottagit hot för sitt arbete har hittats död i norra Mexiko, dagen efter att han kidnappades, enligt myndigheterna.Han är den elfte journalisten som mördas i landet i år.

Edgar Daniel Esqueda, 23, uppges ha kidnappats av män förklädda till poliser i staden San Luis Potosí.

Han fru säger att beväpnade män som hävdade att de var poliser stormade in i parets bostad när de låg och sov tidigt på torsdagen. De kastade ner hennes make på golvet och släpade ut honom under pistolhot, enligt en organisation för pressfrihet som talat med henne.

Hans döda kropp hittades sedan dumpad i närheten av stadens flygplats. Han var bunden, det fanns tecken på att han utsatts för tortyr och han hade minst tre skotthål i nacken, enligt myndigheterna.

Esqueda arbetade för dagstidningen Metropoli San Luis och nyhetssajten Vox Populi.

Människorättsgrupper kräver nu en "omedelbar och effektiv utredning" av journalistens död.

Åklagare säger att inga poliser är misstänkta. Men borgmästaren i San Luis Potosí, Juan Manuel Carreras, sade under en presskonferens att utredarna tittar på möjligheten att "offentliga tjänstemän" varit inblandade.

Reportrar utan gränser och pressfrihetsorganisationen CPJ rankar Mexiko som ett av de farligaste länderna i världen för journalister, på grund av det våldsamma kriget mot drogkartellerna och korruptionen i landet.

Hittills i år har elva journalister mördats, vilket är samma siffra som för hela 2016, som är den högsta siffran som hittills registrerats. Under de senaste 17 åren har 111 journalister mördats i landet.

Aktivister har upprepade gånger kritiserat mexikanska åklagare för att inte fullt ut utreda flera av journalistmorden.

Esqueda hade rapporterat att han utsatts för hot för flera månader sedan, till en statlig människorättsgrupp i San Luis Potosi, enligt en av hans kollegor.