Nyheter

Kan bli värsta pollensäsongen på 45 år

Hälsa (TT) Artikeln publicerades
Björk som slår ut i solen utanför Kristianstad i maj 2018. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Björk som slår ut i solen utanför Kristianstad i maj 2018. Arkivbild.

I västra och södra Sverige kan det bli ett tufft år för pollenallergiker.

Det blir nog en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta, säger pollenexperten Åslög Dahl.

Fjolårets värmebölja är en av förklaringarna till att många kan drabbas av rinnande näsor och kliande ögon i vår.

– Det var ju en extremt varm sommar 2018, så många av de vårblommande träden har kunnat ladda upp ordentligt, säger Åslög Dahl, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, om prognosen som P4 Göteborg var först att rapportera om.

Dessutom var pollensäsongen förra året måttlig i västra delarna av landet, en faktor som kan förklara prognosen.

– Det gjorde att björkarna inte tröttade ut sig. Tillsammans med sommarens värme gör det att det nog blir en av de värsta säsongerna sedan vi började mäta för 45 år sedan.

Framför allt är det pollen från björken som kommer bli extra besvärlig i år.

– Det är när björken kommer igång som den jobbigaste perioden kommer vara, vid mitten på april till början på maj.

På Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm görs mätningar över hur pollensäsongen kommer bli i de östliga delarna av Sverige. Där ser man att det blir en lugnare pollensäsong i år.

– Jag är övertygad om att det blir lägre nivåer än förra året, säger Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– Vi hade mycket högre halter här på ostkusten än vad de hade i väst förra året, så vi räknar med en mildare säsong i år.

Oavsett hur förhållandena blir är det är viktigt att vara medveten om svårigheter som allergin kan medföra, säger Åslög Dahl.

– Man kan tänka på att barn, elever eller anställda med allergi inte kan förväntas fungera på topp. Det får man ha förståelse för.

Marc Skogelin/TT

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.