Nyheter

Postnord slopar avgift från största Kinasajten

Ekonomi Artikeln publicerades

Postnord är på väg att ta bort avgiften på 75 kronor gällande paket från kinesiska handelssajten Wish.

I stället kommer Wish att ta ut en mindre avgift för paketen.

– Vi är inte fullt klara men har kommit mycket längre nu. Det här är en lösning som vi velat se hela tiden och som är bäst för konsumenter, e-handelsaktörer, för oss liksom myndigheter, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman om förhandlingarna.

I praktiken innebär systemet att den svenska momsen läggs på priset direkt vid köpet från Wish som sedan skickar momspengar till Postnord. Paketen från Kina skannas av Postnord och momsen betalas automatiskt.

Wish, en av de absolut största handelssajterna i Kina, kommer enligt Thomas Backteman ta ut en avgift, hur mycket eller liten den blir vill han inte kommentera men säger att den blir "avsevärt lägre" än 75 kronor.

Avgiften infördes den 1 mars i år efter att Postnord sett en våg av paket svämma in till Sverige, som mest mellan 120 000–150 000 dagligen.

Den fick också omedelbara effekter och i nuläget handlar det enligt Postnord om cirka 16 000 paket om dagen som anländer från Kina. Enligt Postnord pågår i nuläget även förhandlingar med andra e-handelsplattformar.

Rent krasst betyder detta att strömmen av paket nu kommer att öka radikalt?

– Radikalt är svårt att säga. Vår prognos är att paketen kommer att bli fler och det kommer att öka men exakt hur mycket – det är nästan omöjligt att säga.