Annons
Nyheter

Dödstalet stiger efter tsunamin – 168 döda

Minst 168 människor har omkommit och 745 skadats i samband med tsunamin i Indonesien, meddelar landets katastrofmyndighet. Dödstalet befaras fortsätta stiga.
Katastrofen överrumplade befolkningen och inledningsvis trodde myndigheterna att tsunamin bara var vanligt tidvatten.
Indonesien • Publicerad 23 december 2018
Foto: Dian Triyuli Handoko

Utöver de som konstaterats döda saknas ytterligare minst 30 människor efter den tsunami som på lördagskvällen nådde stränderna på Sumatra och Java, runt Sundasundet.

– Vi har i nuläget inte uppgifter om att svenskar skulle vara skadade eller omkomna. Vi uppmanar svenskar på plats att följa myndigheters råd och anvisningar, säger Diana Qudhaib på UD:s pressjour till TT.

Annons

Sveriges ambassad i området ligger i huvudstaden Jakarta på ön Java, bara ett tiotal mil från det drabbade sundet.

– För närvarande är bedömningen att få om några svenskar finns i det berörda området, säger Qudhaib.

"Risk för nya vulkanutbrott kvarstår och myndigheternas anvisningar är att ingen får vistas inom en radie av 2 kilometer från Krakatoas krater. Indonesiska myndigheter uppmanar också alla i området att inte vistas på stränderna vid Sundasundet, dvs delar av Lampung och Serang", skriver ambassaden på sin hemsida.

Norrmannen Øystein Andersen, som arbetar på Norges ambassad i Jakarta, befann sig på ett hotell på västra Java när tsunamin slog till.

– Just innan vågorna nådde stranden var det ingen aktivitet alls. Det var bara mörkt. Och plötsligt såg jag vågen komma och måste springa berättar han för BBC.

Han sprang direkt och knackade på där hans fru och son låg och sov.

– Just då träffade den andra vågen vårt hotell så att byggnaden skakade. Jag kunde se vågen genom fönstret, säger Andersen.

Det populära indonesiska rockbandet Seventeen stod på scen precis när tsunamin träffade konsertlokalen. Bilder på sociala medier visar hur bandmedlemmarna kastas av scenen.

Bandets basist och manager dödades, tre bandmedlemmar och sångarens fru saknas.

Asep Perangkat var på den välbesökta Carita-stranden med sin familj och såg vågen svepa in över land.

Annons

– Bilar och containrar sveptes i väg ett tiotal meter. Byggnader vid strandkanten förstördes och träd och elstolpar rasade ner, säger han till AFP och tillägger:

– Alla de som klarade sig tog skydd i skogen.

Enligt myndigheterna kan tsunamin ha utlösts av en kombination av extra kraftig stigning av tidvattnet och ett undervattensskred som orsakades av ett utbrott från Anak Krakatoa, en liten vulkanisk ö i Sundasundet. Dussintals byggnader förstördes av vågen, som träffade stränderna helt utan förvarning ungefär klockan 21.30 på lördagen lokal tid. Träd som ryckts upp, plåttak, timmer och annat bråte vittnar om tsunamins framfart.

Indonesiska myndigheter hävdade inledningsvis att det inte handlade om en tsunami utan om vanligt tidvatten, och uppmanade människor att inte drabbas av panik. Nationella geologiska institutet bad senare i ett inlägg på Twitter om ursäkt för detta.

Även om det är relativt sällsynt kan vulkanutbrott under ytan orsaka tsunamier, enligt International Tsunami Information Center. Anak Krakatoa är en av 127 aktiva vulkaner i området.

En varning för högvatten gäller i området fram till 25 december.

Malaysia och Australien har erbjudit sin hjälp till Indonesien.

Förödelse efter att en tsunami träffade öarna Sumatra och Java i Indonesien på lördagen.
Förödelse efter att en tsunami träffade öarna Sumatra och Java i Indonesien på lördagen.Foto: Dian Triyuli Handoko
TT
Kristoffer Elisson SnyggSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons