Annons
Nyheter

Utrikes: Inget misstroende mot May

May får sitta kvar – med liten marginal.
Theresa May blev hårt ansatt från motståndarbänkarna inför ödesomröstningen om hennes vara eller inte vara.
Men premiärministern klarar sig, med en handfull rösters marginal, och Labours önskan om ett brittiskt nyval går i stöpet.
Storbritannien • Publicerad 16 januari 2019
Premiärministern Theresa May klarade sig med liten marginal.
Premiärministern Theresa May klarade sig med liten marginal.Foto: Mark Duffy

Theresa May led ett rekordnederlag när parlamentet röstade om det brexitavtal hon förhandlat fram med EU. Men när det brittiska parlamentet dagen därpå röstade om hennes position som premiärminister gick resultatet Mays väg, om än med liten marginal.

325 ledamöter röstade för att hon ska sitta kvar – och 306 emot. Direkt efteråt bjöd premiärministern in de andra partierna till samtal med start redan på onsdagskvällen.

Annons

Oppositionsledaren, Labours Jeremy Corbyn, svarade att en förutsättning för det är att regeringen helt och hållet kan utesluta ett avtalslöst brexit.

I tisdags kväll blev det ett rungande nej när parlamentet röstade om Mays förslag till utträdelseavtal med EU. Röstsiffrorna landade på 432 mot och 202 för.

Aldrig tidigare hade en brittisk regering förlorat så stort i en parlamentsomröstning. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn krävde omgående en misstroendeomröstning, med målet att Storbritannien skulle gå till nytt nationellt val.

– Alla tidigare premiärministrar som ställts inför ett nederlag som det i går hade avgått, sade Corbyn till May under den hetlevrade debatt som föregick omröstningen.

May kontrade med att anklaga sin rival för att vara otydlig med vad han vill göra i brexitfrågan om Labour tar makten. Själv agerar hon i nationens intresse, sade hon, och slog fast att utträdet kommer att ske som planerat.

– Vad vi vill göra efter gårdagens förlust är att lyssna på parlamentsledamöterna för att se vad vi ska göra för att få det stöd som behövs, fortsatte Theresa May.

Labourledaren Corbyn hävdar dock att regeringen inte alls har sträckt ut någon hand till alla andra partier och han kallade Mays regering för en "zombieregering". Och de verbala attackerna från bänkraderna på andra sidan Theresa May bara fortsatte.

Yvette Cooper, toppledamot för Labour, insisterade att regeringen måste leverera "vad det brittiska folket röstat för".

– Problemet är att premiärministern tycks tala som om hon förlorat med 30 rösters marginal i går, och inte 230, säger Cooper.

Labours vice partiledare Tom Watson frågar sig retoriskt om det är lönt att ge Theresa May möjligheten att skämma ut Storbritannien igen och slösa ännu mer tid.

Annons

I och med att May förblir premiärminister måste hon senast på måndag berätta för parlamentet hur regeringen ska gå vidare med utträdet ur EU.

Även om Konservativa partiet är splittrat i brexitfrågan och många ledamöter röstade nej till Theresa Mays framförhandlade avtal var stödet för henne som premiärminister stort, utåt sett.

Under dagen träffade May också ledarna för nordirländska DUP, regeringens stödparti, som intygade sin lojalitet till henne. Partiet röstade dock nej till det föreslagna brexitavtalet i tisdags

I det Konservativa partiets toppskikt visades också lojalitet med May:

– Jag hyser inga tvivel om att premiärministern kommer att vinna. Sedan kan hon fokusera på att försöka tröska fram något med EU och parlamentsledamöterna, sade partiets viceordförande James Cleverly inför onsdagskvällens omröstning till Reuters.

EU kan vara öppet för att skjuta fram brexit till år 2020, uppger tjänstemannakällor inom unionen för brittiska The Times. I ett officiellt uttalande säger dock EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas att det är upp till britterna att ta nästa steg.

Det spekuleras om andra utvägar, som ett snabbt omförhandlat utträde på annat vis eller ett helt avtalslöst utträde. Även en andra folkomröstning om brexit är på tapeten – 71 av Labours parlamentsledamöter har undertecknat ett brev till Jeremy Corbyn där de uppmanar honom att ställa sig bakom det kravet.

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon – som också vill se en ny folkomröstning – tycker att Theresa May verkar osäker på vad som bör göras härnäst.

– Jag tycker inte att det verkade som om hon är beredd att överge eller ändra några av sina ståndpunkter för att lämna rum för nya idéer, sade Sturgeon efter ett telefonsamtal med May.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons