Nyheter

Misstänkte 37-åringen i Utrecht har gripits

Nederländerna Artikeln publicerades
Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

En 37-årig man i nederländska Utrecht har gripits misstänkt för en skottlossning på en spårvagn där tre människor dödades och fem skadades.

Händelsen utreds som en misstänkt terrorattack – men polisen öppnar för att det kan vara ett fall av relationsvåld.

Polisen larmades om skottlossningen vid hållplatsen 24 Oktoberplein klockan 10.45 på måndagen. Den misstänkte gärningsmannen lyckades fly från platsen, men senare under kvällen meddelade polisen att mannen har gripits, rapporterar public servicebolaget NOS.

Tre människor dödades och fem skadades i skottlossningen som utreds som en terrorattack, enligt polisen. Uppgifterna om antalet skadade låg tidigare på nio, men nedjusterades av polisen i Utrecht. Tidigare uppgifter om att skottlossning inträffat på fler platser i staden har senare tillbakavisats av polisen.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att det inte går att utesluta att det som inträffat är en terrorattack.

– Ett terrordåd är en attack mot hela vår civilisation, mot vårt toleranta och öppna samhälle. Om det fortsätter finns bara ett lämpligt svar. Och det är att vårt rättsväsende och demokrati är starkare än fanatism och våld, säger Rutte under en presskonferens.

– Vi kommer aldrig ge vika för intolerans.

Motivet är dock oklart. Polisens talesperson Bernard Jens säger dock att de inte kan vara 100 procent säkra på att det rör sig om en terrorattack, utan att det också kan handla om våld inom en nära relation.

– Vi avvaktar den fortsatta utredningen innan vi lämnar några ytterligare uttalanden, säger Jens enligt NOS.

Polisen har genomfört flera räder under dagen i jakten på den misstänkte mannen. Ytterligare en person har gripits med anledning av skjutningen, men det är oklart i vilken utsträckning som personen var inblandad i attacken, rapporterar NOS.

Den misstänkte 37-åringen befann sig i rätten för två veckor sedan i en förberedande förhandling, anklagad för våldtäkt i juli 2017, rapporterar NOS. Han har även stått inför rätta för flera andra brott under de senaste åren, däribland för stöld och rattfylla. Det är dock oklart vilka av brotten som han ansetts skyldig till, enligt NOS.

Regeringen har höjt terrorhotnivån i provinsen Utrecht till den högsta möjliga. Säkerheten har höjts kring skolor, moskéer, flygplatser och vid regeringsbyggnader i Haag. Stadens skolor uppmanas att hålla dörrarna låsta och moskéerna håller stängt, skriver Algemeen Dagblad.

En tidigare uppmaning om att hålla sig inomhus har nu hävts, skriver Utrechts stad på Twitter.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.