Annons
Nyheter

Julian Assange får asyl i Ecuador

Wikileaks grundare Julian Assange beviljas asyl av Ecuador, meddelar utrikesminister Ricardo Patino på en tv-sänd presskonferens.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2012
Foto: Sang Tan

Det finns enligt Patino tillräckligt med bevis för att styrka att Assanges rädsla för utlämning från Storbritannien, Sverige eller Australien är välgrundad, och att han ifall han utlämnas till USA inte kan garanteras en rättvis rättsprocess. Han riskerar att utsättas för "grym och förnedrande" behandling och till och med dödsstraff.

Patino uppger att Ecuador har kontaktat både Sverige och Storbritannien och begärt garantier för att Assange inte ska utlämnas till ett tredje land. Några sådana garantier har Ecuador inte fått enligt ministern.

Annons

Patino riktar också skarp kritik mot Storbritanniens regering för de hot man menar att regeringen riktat mot Ecuadors ambassad och suveränitet.

Ingen lag kan användas för att rättfärdiga ett dylikt intrång eller uttala "underförstådda hot" mot en suverän stat, sade Patino.

"Vi är besvikna över Ecuadors utrikesministers uttalande att Ecuador har beviljat Julian Assange politisk asyl", skriver det brittiska utrikesdepartementet på Twitter.

Brittiska UD anser att Assange har uttömt alla möjligheter att överklaga, och att Storbritannien har en skyldighet att överlämna honom till Sverige.

"Vi kommer att leva upp till denna skyldighet. Den ecuadorianska regeringens beslut ändrar inte på det", skriver brittiska UD men tillägger att man strävar efter en förhandlingslösning.

"Vårt stabila rättssystem garanterar var och ens rättigheter. Vi tillbakavisar bestämt alla påståenden om det motsatta", skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter efter beskedet från Ecuador.

***

Utanför Ecuadors ambassad i fashionabla Londonstadsdelen Knightsbridge har ett stort medieuppbåd samlats inför det utlovade asylbeslutet.

De dussintals anhängare till Julian Assange som finns på plats syns knappt bland kameramän och sändningsbussar.

– För mig är det här en fråga om pressfrihet. Jag är övertygad om att USA vill gripa Assange och att han löper risk att bli utlämnad om han överlämnas till Sverige, säger Chris Edgette, en amerikan bosatt i London som kommit hit för att viss stöd för Assange.

Annons

– Det här handlar om mer än en sprucken kondom eller påtvingat sex. Om det har hänt är det inget jag stödjer, men jag kan inte förstå varför svenska myndigheter inte kan komma hit och intervjua Assange, säger Edgette.

Brittiska UD upprepade på torsdagen att man har laglig rätt att gå in i ambassaden och gripa Assange.

Bedömare ser det dock som osannolikt att polis skulle "storma" ambassaden, som ligger granne med lyxvaruhuset Harrods.

Ett omfattande polisuppbåd finns på plats och flera poliser syns inne i ambassadbyggnaden. Deras uppgift är dock bara att garantera säkerheten, understryker polisledningen.

Det här förekommit upprop bland Assangeanhängare om att fysiskt försöka hindra polisen från att gå in i byggnaden.

Processen mot Assange

Det var i november 2010 som Assange efterlystes av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Han greps senare i Storbritannien och levde där i husarrest med fotboja hos en bekant utanför London.

Efter en utdragen juridisk långbänk slog högsta instans i Storbritannien i juni 2012 slutgiltigt fast att Assange ska överlämnas till Sverige.

Assange hävdar att han riskerar att bli utlämnad från Sverige till USA, och att han där riskerar dödsstraff.

Den 19 juni 2012 tog sig Assange till Ecuadors ambassad i London och sökte politisk asyl. Där har han befunnit sig sedan dess.

***

Wikileaks

Wikileaks grundades av den nu 41-årige australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten.

Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska, har lagts ut på sajten och väckt stor ilska i Washington.

Bland Wikileaks viktigaste avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar.

Organisationen har även fått kritik för att inte skydda sina källor tillräckligt och att agera oansvarigt vid namnpubliceringar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons