Annons
Nyheter

Julfest bokfördes som seminarium

Näringsminister Annie Lööf (C) och hennes departement hade en julfest för över 600 000 kronor, inklusive moms.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2012
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Festen bokfördes som seminarium trots att seminariedelen enligt Aftonbladet inte ens kostade en tiondel av julfesten.

Departementet – som inte köper tidningens beskrivning av kostnadsfördelningen – anser att bokföringen följer Skatteverkets regler.

Annons

Skattejuristen Christer Östling är däremot tveksam till upplägget.

– Det här låter som två olika aktiviteter om man ska följa Skatteverkets regler, säger han till tidningen men lägger till att det "här ligger i en gråzon".

Socialdemokraterna vill att riksdagens konstitutionsutskott, KU, granskar hur regeringskansliet hanterat offentliga handlingar i samband med Aftonbladets avslöjande av näringsdepartementets representation. Det är riksdagsman Leif Pagrotsky (S) som lämnat in en anmälan.

Han framhåller att de offentliga handlingar som begärts ut inte lämnats ut skyndsamt, utan först efter att kontakt tagits med den politiska ledningen.

"Innan utlämnandet passade man på att ändra i det begärda materialet och dessutom lämnade man delar av de begärda handlingarna till ett konkurrerande medium innan Aftonbladet fick ut dem. Detta kan inte vara förenligt med den grundlagstext som reglerar allmänhetens möjligheter att få ta del av allmänna handlingar", skriver Pagrotsky i sin anmälan.

Han vill också att KU granskar att regeringskansliet infört nya rutiner, som fördröjer utlämnandet av allmänna handlingar. Varje gång medier begär ut handlingar, går dessa först till pressavdelningen på berört departement.

"Det är synnerligen allvarligt när regeringen på olika sätt försvårar för allmänheten att få ta del av allmänna handlingar, inte minst mot bakgrund av att rättigheten är grundlagsskyddad", skriver Leif Pagrotsky.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons