Annons
Nyheter

Jobbskatteavdragen ökade klyftorna

Regeringens jobbskatteavdrag bidrar till ökande inkomstskillnader. De som redan hade det gott ställt har dragit ifrån de andra.
Nyheter • Publicerad 17 april 2012
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Socialdemokraterna kritiserar – men statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar avdragen.

Regeringens genomgång i vårpropositionen visar att de långsiktiga skillnaderna i inkomsterna ser ut att fortsätta öka. Det har blivit svårare att röra sig uppåt i inkomstskikten 2006–2010.

Annons

Inkomststklyftorna har ökat i Sverige, liksom i de flesta andra europeiska länder, de senaste 20 åren. Och den borgerliga regeringens fyra sänkningar av inkomstskatten för dem som arbetar, jobbskatteavdragen, har ökat skillnaderna i disponibel inkomst mellan dem som arbetar och inte jobbar.

Fel väg

Mikael Damberg (S), gruppledare i riksdagen, tror inte att jobbskatteavdragen är rätt väg:

– Det här är en stor politisk fråga framöver om regeringen kommer att slösa ytterligare pengar på stora skattesänkningar som inte ger effekt, eller om man ska investera de pengarna i något som faktiskt ger nya jobb och tillväxt.

Reinfeldt däremot pekar på att läget i Sverige och grannländerna ändå är ljusare än på andra håll.

– Om man därtill också tar hänsyn till skattefinansierade välfärdstjänster – vår fria utbildning och fria tillgång till sjukvård – så har vi de minsta skillnaderna och de mest sammanhållna samhällena av alla de utvecklade länderna i världen tillsammans med våra nordiska grannländer.

Flera reformer

Regeringen spår att skillnaden – liksom skillnader i inkomster mellan dem som arbetar – kommer att minska på längre sikt eftersom fler med lägre inkomster kommer att vilja jobba mer när det lönar sig.

Reinfeldt understryker att regeringen också sjösatt andra reformer, bland annat rörande bostadstillägg.

– Det är mer frågan om hur fler ska få jobb, och det är viktigt att balansera det med fördelningspolitiska åtgärder till grupper som står utanför arbetsmarknaden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons