Annons
Nyheter

Jimmy får inte sörja dotterns död - tvingas arbeta heltid av F-kassan

Tiotusentals har berörts av hans familjetragedi. Försäkringskassan följer sina riktlinjer och har utförsäkrat Jimmy Fredriksson från Umeå.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2012
"De borde ta reda på hur personen som de ska ta beslut om mår", säger Jimmy Fredriksson.
"De borde ta reda på hur personen som de ska ta beslut om mår", säger Jimmy Fredriksson.Foto: Rolf Hejer/Scanpix
Foto: Rolf Hejer/Scanpix
Foto: Rolf Hejer/Scanpix

– Man ska inte behöva bråka med myndigheter när man är i sorg, säger han till TT.

Efter fem års kamp mot en hjärntumör dog hans nioåriga dotter Meja i slutet av oktober. Medan mamma och pappa höll om henne somnade Meja till sist in hemma i sin säng.

Annons

Familjens sorg var gränslös men efter att den värsta chocken hade lagt sig började Jimmy Fredriksson att jobba igen. Efter en tid var han uppe i halvtid och målet var att successivt ta sig tillbaka till heltid.

Besked per telefon

Men Försäkringskassans regler tillåter inte att han sörjer sitt barn längre, även om hans läkare anser att han bör vara halvtidssjukskriven. För några dagar sedan kom ett telefonsamtal med beskedet att han nu måste börja jobba heltid.

– Man känner sig lite grann som ett papper i stället för en människa. De borde ta reda på hur personen som de ska ta beslut om mår, säger Jimmy Fredriksson, som aldrig fått träffa sin personliga handläggare.

Han hade tänkt att finna sig i sitt öde men skrev sin berättelse på Facebook. Responsen blev enorm och på bara några timmar hade tiotusentals människor läst den och upprörts över hur han blivit bemött.

Det var något Jimmy Fredriksson inte alls hade räknat med men som gör att han nu känner att han har en skyldighet att överklaga beslutet.

Saknar regler

När människor drabbas av en så djup sorg borde andra regler gälla.

– Det måste bli en ändring för de som råkar ut för att tappa sitt barn. Det måste finnas någon typ av sorgepenning, någon garanti för att du faktiskt får vara hemma rätt så länge när det händer. Man är ju en spillra, helt enkelt, säger han.

På Försäkringskassan beklagar man sin hantering av ärendet.

Annons

– I de flesta långtidssjukskrivningar träffar ju vi personerna och gör en utredning. Tyvärr har inte det skett i det här ärendet, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare.

Så bedöms arbetsförmågan

Under de första 90 dagarna har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra sitt vanliga arbete hos sin arbetsgivare.

Efter 90 dagar har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete alls hos sin arbetsgivare.

Efter 180 dagar har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete alls på arbetsmarknaden.

Källa: Försäkringskassan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons