Nyheter

Israel lägger hela skulden på aktivisterna

Nyheter

Israels försvarsminister Ehud Barak sade vid en presskonferens att hela skulden för våldsutvecklingen får läggas på dem som organiserat fartygsaktionen.

Artikeln publicerades 31 maj 2010.

Han sade också att Israel är berett att möta konsekvenserna av sina aktioner och kommer att fortsätta försvara sin suveränitet.

Barak beklagade förlusten av liv men kallade samtidigt Gazaaktionen för en provokation och dess organisatörer för "anhängare till en terrororganisation". Det var oklart om han därmed avsåg den terrorstämplade rörelsen Hamas som styr Gazaremsan eller den turkiska islamistiska biståndsorganisationen IHH som av Israel tidigare anklagats för kontakter med terrorister.

Israles utrikesminister: "Aktivisterna började"

Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon anklagade vid en presskonferens i Jerusalem Gazaaktivisterna för att ha "inlett våldsaktionerna".

Han beklagade att aktivisterna inte hörsammat militärens "fredliga" uppmaning att ändra kurs mot den israeliska hamnstaden Ashdod.

Flottiljen skulle ha öppnat en de facto "korridor för vapensmuggling" som skulle ha krävt tusentals civila liv, sade Ayalon i den tv-sända presskonferensen.

– Tyvärr lyssnade inte organisatörerna på våra soldaters uppmaning att fredligt följa med, och få en fredlig upplösning. Ingen självständig nation tolererar sådant våld mot sin självständighet.

– Vi uppmanar alla relevanta länder att arbeta tillsammans för att lugna ned situationen, avslutade Ayalon.

"Extremt våld"

Enligt Israels militärchef Gabi Ashkenazi blev det mycket blodigt på den stora färjan Mavi Marmara eftersom soldaterna där fick ett helt annat bemötande än på de andra fartygen.

– Det förekom extremt våld från det ögonblick våra styrkor nådde skeppet, det var planerat och inbegrep vapen, metallstänger, knivar och i något skede skjutvapen, kanske i något fall vapen som togs från soldaterna, säger Gabi Ashkenazi enligt AFP.

Två av svenskarna uppges ha befunnit sig på Marmara, de övriga tros ha varit på ett grekiskt fartyg.