Nyheter

Inte aktuellt med förhör av Assange

Nyheter Artikeln publicerades

Wikileaks grundare Julian Assange behöver inte komma till några polisförhör i väntan på åklagarens nästa beslut.

– Jag ska grundligt sätta mig in i och ta ställning till rubriceringsfrågorna de närmaste dagarna, säger chefsåklagare Eva Finné.

Hon har inte beordrat några förhör och vill inte uttala sig om några detaljer kring helgens polisanmälningar, som ska ha handlat om sexuella övergrepp och våldtäkt.

Anmälningar från två platser
De två kvinnor som anmält Assange är enligt Finné troligen svenska. De har kommit till polisen på två platser, varav en är Stockholm city, där Finné arbetar. Vilken den andra platsen är vill hon inte säga. Därefter har polisen upprättat anmälningar utifrån de uppgifter kvinnorna lämnat.

Finné kritiserar inte heller jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrands beslut att anhålla den australiske medborgaren i dennes frånvaro och säger att Häljebo Kjellstrand inte gjort något fel.

– Jag tog mitt beslut att upphäva det beslutet ett dygn senare och hade då mer uppgifter att gå på, förklarar chefsåklagaren.

Påverkar inte samarbete
Julian Assange behöver inte frukta att Wikileaks samarbete med Piratpartiet påverkas av det kortvariga anhållandet och polisanmälningarna.

– De anklagelser som riktas mot Assange är ju mot honom som privatperson och har ingenting med organisationen Wikileaks att göra. Wikileaks arbete är precis lika viktigt nu som det var tidigare. Därför påverkar inte det här Piratpartiets samarbete över huvud taget, säger vice partiledare Anna Troberg.

Hon räknar med att Wikileaks dataservrar inom några dagar ska vara på plats hos Piratpartiet och därefter kunna förse världen med nya avslöjande hemliga dokument.

På måndagen fick Justitieombudsmannen en anmälan som kräver en granskning av Maria Häljebo Kjellstrands beslut. Den kom från Johann Binninge, ordförande i föreningen Rättssäkerhetsorganisationen.