Annons
Nyheter

Inget avtal nära för lärarna

Lärarnas avtal löper ut på måndag, men parterna är inte nära en överenskommelse. Allt tyder på att avtalet förlängs så att förhandlingarna kan fortsätta.
Nyheter • Publicerad 26 april 2012

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund är i intensiva förhandlingar med arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). SKL vill inte uttala sig närmare om förhandlingarna, men enligt Lärarförbundet kommer ett nytt avtal att dröja.

– Sannolikt är vi inte klara den här veckan. Vi kommer antagligen att förlänga avtalet, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

Annons

10 000 mer i månaden

SKL vill ha ett sifferlöst avtal, medan lärarfacken vill att lönerna på sikt ska höjas med 10 000 kronor i månaden. Men fackförbunden har inte sagt hur stor del av den höjningen de vill se i det nya avtalet.

– Vi vet att det är en stor skillnad, men vi måste börja beta av det. Hur och med vilka medel vill vi diskutera i förhandlingsrummet, säger Mathias Åström.

Omdömeslöst uttalande

Lärarfacken vill också att lärarna ska få högre löneökningar än andra för att minska löneskillnaderna mot andra akademikeryrken. Nyligen sade Mathias Åström i en intervju i Dagens Nyheter att arbetsgivarna borde välja lärarna framför andra om de inte kunde höja alla kommunanställdas löner påtagligt. Det upprörde akademikerförbundet SSR, som kallade uttalandet omdömeslöst.

"Vi kan inte på något sätt se att lärarna är viktigare än andra fackförbunds medlemmar för att samhället ska fungera. Socialsekreterare, kuratorer, undersköterskor, sjuksköterskor är också mycket kompetenta och har ansvarsfyllda arbetsuppgifter. De ska naturligtvis lönesättas efter det" skrev förbundsdirektören Lars Holmblad i ett pressmeddelande.

Mathias Åström står fast vid sitt uttalande, men säger till TT att han inte menade att peka ut vilka fackförbund som inte ska få löneökningar.

– Det är politikernas val. Men om de inte kan ge till alla är vi tydliga med att skolan måste gå först.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons